Disclaimer publicitate

SeedBlink

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 20/08/2021
Timp de citire: 6 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Era digitala a adus multe schimbari majore, iar crowdfunding-ul este una dintre contributiile sale la viitorul business-ului si democratizarea accesului la capital.

Crowdfunding-ul este metoda prin care poti sa strangi bani cu ajutorul colectivitatii, pentru a-ti finanta ideea de afacere.

Filosofia din spatele crowdfunding-ului se bazeaza pe efortul comun, participarea colectiva, iar frumusetea sa consta in aceea ca se poate realiza in intregime fara interventia bancilor sau a altor institutii financiare.

Intregul proces se desfasoara prin intermediul unei platforme online, care faciliteaza interactiunea dintre creatorii proiectului/start-up-ului si potentiali investitori. Acesti investitori vad proiectul si il finanteaza daca sunt convinsi de idee.

Care sunt avantajele pe care le aduce o asemenea platforma de crowdfunding?

Mentionam doar cateva dintre ele, fara ca lista sa fie, insa, completa.

 • Aduce investitorii si antreprenorii laolalta si ii ajuta sa isi indeplineasca obiectivele de business;
 • Protejeaza antreprenorii de riscuri financiare in cea mai importanta etapa a business-ului;
 • Este un instrument de marketing foarte bun, prin care antreprenorii pot obtine expunere mai mare pentru ideile lor;
 • Ajuta investitorii sa isi creeze un portofoliu de investitii diversificat.

Daca ne referim la equity crowdfunding, vorbim de avantajul de a primi o parte din capitalul social al firmei finantate.

In ultimii ani, finantarea participativa a evoluat foarte mult, iar in prezent avem si in Romania cateva platforme dedicate strangerii de fonduri pentru idei de afaceri.

Una dintre ele este SeedBlink, despre care vom discuta in detaliu in acest articol.

Ce este Seedblink

SeedBlink este cea mai mare platforma de equity crowdfunding la nivelul Europei de Sud-Est.

Ea aduce laolalta investitorii, fie ca vorbim de antreprenori individuali, segmentul corporate sau new middle class si start-up-urile tehnologice inovative care au nevoie de finantare.

SeedBlink este un business derivat din Human Finance, o platforma de finantare si educatie financiara. 

La momentul actual, platforma de equity crowdfunding se bucura de increderea a celor peste 1.200 de investitori care si-au creat cont, 11 start-up-uri listate, 2.900.000 de euro stransi, dintre care peste 1.400.000 de euro obtinuti din crowdfunding.

Cum functioneaza Seedblink

Platforma a fost gandita ca o aplicatie completa, dedicata investitorilor si accesibila start-up-urilor care au nevoie de finantare.

Etapa 1: Listarea unui start-up

Ca sa primeasca finantare, un start-up trebuie sa fie, bineinteles, listat pe platforma SeedBlink.

Asadar, daca ai un start-up, va fi necesar sa iti creezi un cont, sa iti completezi profilul si apoi sa astepti pana cand SeedBlink te va contacta pentru a purta o discutie, in urma careia vor decide daca equity crowdfunding este solutia pentru a-ti finanta start-up-ul. Candidatii preferati pe care SeedBlink ii listeaza sunt start-up-urile inovatoare, cu un produs minim viabil (MVP) deja testat, cu un model de afaceri articulat si un potential de crestere pe piata locala si pietele internationale.

Dupa ce start-up-ul a dovedit ca intruneste criteriile de eligibilitate, urmatorul pas este completarea unui formular cu toate informatiile relevante pentru public. Start-up-ul va face cunoscute intr-o maniera transparenta atat performantele actuale, cat si planurile de dezvoltare viitoare. Este important ca investitorul sa aiba acces la toate informatiile despre valoarea start-up-ului (valuation), tabelul de capitalizare si sa cunoasca orice potentiale riscuri implicate.

Etapa 2: Procesul de evaluare

Etapa de evaluare este rezultatul direct al negocierilor dintre start-up si investitori. Seedblink nu influenteaza acest proces, dat fiind ca evaluarea este de cele mai multe de natura subiectiva.

Etapa 3: Investitia

Dupa ce investitorul a citit si a analizat ideea si informatiile cheie despre start-up, cum ar fi planul de dezvoltare si prognoza financiara, probabil va decide sa investeasca.

In acest pas, va primi un contract cu platforma. Daca pana la sfarsitul perioadei de listare va fi completata toata suma necesara pentru investitie, campania va fi inchisa, iar documentele vor fi emise si semnate.

SeedBlink are grija de toate aspectele birocratice.

Contributia partilor implicate

Contributia fiecarei entitati (investitor, platforma SeedBlink si start-up) poate fi sintetizata astfel:

Investitorul

 • Ofera finantare start-up-urilor;
 • Analizeaza documentele necesare semnarii contractului de finantare;
 • Primeste rapoarte periodice din partea start-up-urilor;
 • Optional, ofera sfaturi de business start-up-urilor.

SeedBlink

 • Gaseste si listeaza start-up-uri de calitate, cu idei inovative;
 • Ofera servicii de mentorat pentru accelerarea startup-urilor si listarea lor pe platforma
 • Promoveaza activ campaniile in derulare;
 • Transmite rapoarte de la start-up-uri, la investitori.

Start-up-ul

 • Primeste finantarea din partea investitorului;
 • Depune documentele pentru obtinerea finantarii;
 • Primeste sfaturi de business din partea investitorului prin intermediul SeedBlink;
 • Intocmeste rapoarte periodice;
 • Adopta practici de guvernanta corporativa.

Cum poti sa investesti

Daca vrei sa investesti intr-un start-up listat pe platforma SeedBlink, procesul este destul de clar.

 • Alegi unul dintre start-up-urile listate pe SeedBlink;
 • Faci un angajament, adica o promisiune de finantare;
 • Semnezi un acord de finantare pregatit de specialistii SeedBlink;
 • Efectuezi plata, care devine investitia in start-up-ul ales.

Avantajele Seedblink

 • SeedBlink democratizeaza procesul de investitii, in care fiecare investitor face alegeri in deplina cunostinta de cauza, pe baza propriilor analize si decizii. Investitorul stie unde se duc banii lui si astfel reuseste sa integreze mult mai bine in alegerile sale aspectele care tin de viziunea lui asupra viitorului. Asemenea tuturor platformelor de equity crowdfunding, SeedBlink promoveaza transparenta in privinta fondurilor si relatii de incredere intre investitori si start-up-uri.
 • Echipa formata din executivi cu un nivel ridicat de senioritate, cu experienta in antreprenoriatul tehnologic si finante. Intr-un domeniu relativ nou, in care competentele si interesul sunt inca in formare, echipa si-a asumat un rol de early mover pe piata.
 • Sprijin acordat investitorilor pentru crearea unui portofoliu potrivit profilului de risc. Investitorii pot alege tinte de investitii cu maturitati diferite, planuri diferite de dezvoltare, profitabilitate, scalare locala si regionala.
 • Seedblink se ocupa de aspectele birocratice si automatizeaza procesele legale

Start-up-uri ce au obtinut investitii prin SeedBlink

EverToys este un start-up care a fost listat pe platforma equity crowdfunding SeedBlink si a strans 150.000 de euro. EverToys este singura biblioteca de jucarii din Romania, care inchiriaza carti, jocuri si jucarii durabile si igienizate ecologic in baza unui abonament. Serviciul isi propune sa previna risipa printr-un concept de economie colaborativa: resursele pot fi folosite de un grup mai mare de oameni atunci cand sunt impartite.

Start-up-ul local KFactory a strans 222.500 de euro, cu 28 de investitori confirmati. Start-up-ul a dezvoltat solutii software bazate pe IIoT (Industrial Internet of things) care digitalizeaza procesele de productie din companii.

Un alt start-up romanesc ce a reusit sa stranga 225.000 euro intr-un timp record este EcoTree, o platforma digitala care accelereaza modul in care sunt reciclate si colectate deseurile.

Alte start-up-uri care au obtinut finantare prin SeedBlink sunt Quarks Interactive (QI), care aduce laolalta fizica cuantica si piata jocurilor video, Code of Talent, o platforma de microlearning, Amsimcel, start-up destinat accelerarii procesului de verificare fizica a circuitelor integrate, SanoPass, o alternativa la abonamentele medicale, Ialoc.ro, platforma de rezervari online in restaurante.

Toate aceste start-up-uri au strans sumele necesare, iar in prezent campaniile sunt incheiate. 

Campanii in derulare

Kinderpedia este unul dintre proiectele in derulare pe platforma SeedBlink. Kinderpedia este o solutie completa de comunicare si management pentru scoli si gradinite.

Functioneaza ca o aplicatie online si le permite parintilor si educatorilor sa urmareasca progresul copilului pe baza de date si fapte concrete.

Pe langa campaniile de crowdfunding, SeedBlink sprijina patru organizatii non-profit din Romania, pentru care cei interesati pot face donatii prin intermediul platformei.

Autolistarea Seedblink

Odata cu depasirea pragului de 1.000 de investitori pe platforma, SeedBlink s-a autolistat in luna mai a acestui an, pentru a atrage fonduri necesare dezvoltarii locale si regionale.

In doar o singura zi, SeedBlink a strans 500.000 de euro pentru accelerarea dezvoltarii, cu 74 de investitori participanti la campanie si o medie de 6.000 de euro investiti.

Obiectivul pentru urmatorii 3 ani este crearea unei comunitati de 30.000 de investitori din regiune, care vor putea sa investeasca in 175 de start-up-uri inovative.

Fondatorii platformei au anuntat o dezvoltare accelerata in urmatorul an, iar din anul 2 pregatirea pentru scalare, cu start-up-uri si investitori din regiune. Schimbarea aduce beneficii pentru investitori si start-up-uri deopotriva, cu noi oportunitati de investitii in alte industrii si in alte tari.

Cum poti lua legatura cu reprezentantii platformei

Fie ca esti investitor, fie ca este start-up, sau pur si simplu acum iti definesti o directie de viitor, poti lua legatura cu reprezentantii platformei printr-un e-mail la adresa [email protected], dedicata investitorilor sau [email protected], dedicata start-up-urilor.

Alternativ, poti sa le scrii un mesaj in formularul disponibil pe site-ul SeedBlink.

Concluzie

In prezent, SeedBlink isi continua activitatea cu aceeasi dinamicitate, adunand antreprenori si investitori deopotriva.

Articolul a fost scris cu ajutorul platformei de Crowdfunding SeedBlink.

Numarul start-up-urilor care au obtinut finantare, campaniile care sunt in derulare, cat si sumele stranse in urma investitiilor sunt valabile pentru momentul in care acest articol a fost scris.

In prezent, SeedBlink isi continua activitatea cu aceeasi dinamicitate, adunand antreprenori si investitori deopotriva.

Articol scris de:
Expert editorial
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram