Debitum

4.8
Scorul nostru:
Bun
28/08/2023
Pe scurt

Debitum este o platforma de investitii P2P Lending - o forma de investitii care a devenit foarte populara in utlimul timp datorita faptului ca ofera investitorilor posibilitatea sa diversifice portofoliul si sa obtina randamente superioare altor forme de investitii, cum ar fi depozite bancare sau obligatiuni.

In acest articol vom explora platforma Debitum si vei afla: ce este Debitum, daca Debitum este o platforma sigura si care sunt beneficiile acesteia.

Debitum - privire de ansamblu

Creare cont
Gratuit
Depozit minimi
€50
Taxa de retragere
0
Comision administrare cont
0
Produse disponibile 

Credite pentru afaceri


Restrictii
Sa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutara
Debitum nu percepe comision, dar poti fi comision de catre banca pentru conversia valutara
Comision de inactivitate
0
Comision pentru piata secundara*
nu exista piata secundara
Scorul Mr.Finance
4.8
Depozit Min.
4/5
Taxe
5/5
Comision administrare
5/5
Produse disponibile
5/5
Comisioane
5/5

Debitum este o platforma de investitii demna de luat in considerare. In 5 ani de activitate, nu a fost inregistrat nici un credit care sa nu fie rambursat - un aspect important pentru investitori. Expertii Mr.Finance ofera platformei un scor bun de 4,8 din cauza faptului ca depozitul minim este mai mare, in comparatie cu alte platforme de P2P.


Aplica online
Aplica acum
Avantaje
 • Nici o pierdere pentru investitori pana acum
 • Platforma reglementata, conform legislatiei din Letonia
 • Platforma intuitiva
 • Randamente ridicate
Dezavantaje
 • Fara piata secundara
 • Diversificare limitata
 • Lichiditate limitata
 • Se adreseaza investitorilor long-term
Articol scris de:
Actualizat 28/08/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

Ce este Debitum

Debitum este o platforma de creditare P2P de origine letona. Cu Debitum poti investi in imprumuturi de afaceri sustinute de o garantie personala sau o garantie de rascumparare. Din 2018, peste 10548 de investitori activi au castigat peste 11,2% pe an investind pe Debitum Network.

debitum

De asemenea, Debitum sustine ca in 5 ani de activitate, nu a fost inregistrat nici un default al vreunui business finantat de platforma - lucru care denota un grad ridicat de seriozitate atunci cand sunt analizate imprumuturile listate pe platforma.

Cerinte Debitum

Poti sa te inscrii pe Debitum fie ca si persoana fizia, fie ca si companie. Singurele cerinte este sa ai peste 18 ani si sa ai un cont bancar pe numele tau.

La inregistrare va trebui sa furnizezi urmatoarele date:

 • Copie dupa actul de identitate/pasaport
 • Informatii despre situatia ta financiara
 • Adresa de e-mail valida

Dupa ce ai trecut de procesul de verificare, poti sa iti alimentezi contul. Debitum accepta doar fonduri in euro.

Debitum - privire de ansamblu

Creare contGratuit
Depozit minim50 Euro
Taxa de retragere0
Comision administrare cont0
Produse disponibileCredite pentru afaceri
RestrictiiSa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutaraDebitum nu percepe comision, dar poti fi comision de catre banca pentru conversia valutare
Comision de inactivitate0
Comision pentru piata secundara*Nu exista piata secundara
RandamenteIntre 8 si 12%

Un detaliu important este ca nu exista piata secundara de pe Debitum Network care ti-ar permite sa iti vinzi investitiile altor investitori. Astfel, iti poti retrage banii de pe platforma doar la sfarsitul termenului de imprumut, in caz de rambursare anticipata sau daca intra in vigoare garantia de rascumparare.

Perioada de imprumut pe Debitum Network variaza de la doar cateva zile la pana la doi ani, iar doi ani este un timp destul de lung de asteptat daca doresti sa retragi banii mai devreme decat era planificat initial.

A nu avea acces la retrageri anticipate nu ar trebui sa fie o caracteristica definitorie a platformei, deoarece obiectivul tau ca investitor P2B ar trebui sa fie sa investesti pe termen lung.

Risc vs rentabilitate Debitum

Atunci cand evaluam platformele de creditare P2P, ne uitam intotdeauna la titlurile de valoare oferite de debitori, de initiatorii de imprumuturi si de platforma in sine.

Debitum Network ofera investitii in instrumente financiare care includ imprumuturi de afaceri si finantare pe facturi. Noile vehicule de investitii se mai numesc si titluri garantate cu active (ABS). 

Ce este ABS?

O valoare garantata cu active (ABS) este un instrument financiar sustinut de un grup de imprumuturi. Debitum a creat ABS-ul pentru a asigura investitorilor un instrument pe termen fix, cu venit fix. Este de remarcat faptul ca toate ABS vin cu o garantie de rascumparare, asa cum a fost cazul in trecut cu investitiile in imprumuturi.

Baza de credite (ABS) pe Debitum are intotdeauna aceleasi caracteristici. Ar putea fi doar imprumuturi clasificate ca factoring, finantare comerciala, imprumuturi pentru afaceri sau leasing de masini. Desi categoria este identica, pot exista diferente de scadenta si valori nominale (suma imprumutului). 

Motivul pentru care Debitum (si multe altele) au trecut de la „drepturi de revendicare in imprumuturi” la „titluri garantate cu active/note”, au fost cerintele autoritatii de reglementare letona. Reglementarea locala a introdus noi reguli pentru pietele de creditare P2P, ceea ce a insemnat ca acele companii trebuie acum sa treaca la o structura de investitii diferita care ofera investitii in instrumente financiare. In afara de faptul ca platforma este acum „reglementata” in Letonia, nu exista o crestere semnificativa a sigurantei. Investitorii sunt in continuare expusi riscurilor de nerambursare din cauza activelor neperformante.

Initiatorii de imprumuturi

Debitum este o platforma P2P sau, mai bine spus, o platforma P2B (peer-to-business), ceea ce inseamna ca platforma ofera instrumente financiare (pool de credite) de la diversi creditori.

Acele companii de imprumut sunt alese cu atentie si monitorizate indeaproape de Debitum.

De fapt, Debitum sustine ca isi verifica solicitantii atat de amanuntit incat doar 10% sunt acceptati sa isi listeze imprumuturile pe platforma.

Debitum colaboreaza in acest moment cu patru emitenti de imprumuturi:

 • Chain Finance din Lituania
 • Evergreen Capital din Estonia
 • Flexidea din Letonia
 • Triple Dragon din Marea Britanie

De fapt, Debitum Network este singurul site de creditare P2P care ar putea observa performanta slaba a unei companii de creditare si ar putea actiona in consecinta inainte de a inceta activitatea. Acest lucru nu se poate spune despre alte platforme ca  Mintos sau PeerBerry.

Protectia investitiilor 

Cea mai mare putere a platformei este monitorizarea emitentilor sai de imprumuturi. Debitum foloseste evaluatori de risc terti, cum ar fi Scorify, Coface si CRIF, precum si propria lor analiza interna pentru a revizui si monitoriza performanta investitiilor tale.

Garantia de rascumparare

O garantie de rascumparare protejeaza majoritatea imprumuturilor listate pe Debitum Network pe care le ofera emitentul imprumutului. Cum functioneaza garantia de rascumparare a Debitum Network?

Sa presupunem ca imprumutatul intarzie plata imprumutului cu mai mult decat numarul de zile convenit (care este de obicei 90). In acest caz, initiatorul imprumutului va rascumpara creanta impotriva imprumutatului pentru principalul ramas, alaturi de dobanda restante.

debitum

In plus, daca rambursarea imprumutului intarzie cu mai mult decat perioada de gratie (care este de obicei de 15 zile), investitorii sunt eligibili pentru a primi o rata de penalizare in plus fata de dobanda. Aceasta inseamna ca garantia de rascumparare acopera principalul imprumutului, dobanda acumulata si comisionul de penalizare de intarziere. Dar, numai 1,69% din imprumuturile listate de Triple Dragon au intarzieri. 

In plus, toate instrumentele financiare sunt garantate cu niste garantii suplimentare, ceea ce inseamna ca riscul tau ar trebui, teoretic, sa fie mai mic decat investitiile in imprumuturi personale negarantate pe platforme precum Mintos sau PeerBerry 

Dezavantaje Debitum

Desi totul este promitator, investitia in aceasta platforma are si dezavantaje.

Debitum Network listeaza de obicei imprumuturi cu o dobanda de 8-12% si un termen de pana la doi ani. Cu toate acestea disponibilitatea imprumutului poate fluctua si nu exista o piata secundara.

Dupa cum stii bine: riscul mai mic duce adesea la randamente mai mici . Este ceva de care ar trebui sa tii cont intotdeauna cand investesti in imprumuturi P2P.

Platforma Debitum este sigura?

Debitum este fondata de trei co-fondatori Martins Libert , Donatas Juodelis si Justas Šaltinis .

Toate sunt conectate la compania de factoring letona Factris, care a achizitionat o alta companie de facturare Debifo la inceputul anului 2019. Debifo a fost, de asemenea, unul dintre emitentii de imprumuturi listati pe Mintos .

Martins este in continuare directorul Inntec , care este o companie de software care a contribuit la construirea tehnologiei pentru platforma de creditare P2P Debitum Network. Potrivit registrului de afaceri din Letonia, Factris si Inntec sunt situate la aceeasi adresa si nici nu au nicio datorie garantata.

O clauza destul de pozitiva este ca Debitum Network explica clar ca fondurile utilizatorilor sunt economisite pe conturi bancare separate. In cazul in care platforma isi pierde activitatea, ar trebui sa puteti accesa fondurile lor, deoarece nu sunt conectate la companie

De asemenea, T&C nu pot fi modificate fara notificare prealabila Platforma Debitum P2P va ofera 10 zile pentru a examina si accepta noile termeni si conditii.

Concluzii

Debitum este o platforma de P2P foarte atractiva, foarte usor de utilizat. Performanta imprumuturilor Debitum este mai buna decat pe multe alte platforme peer-to-peer. Platforma este reglementata de autoritatile de reglementare letone, ceea ce creste increderea in serviciile platformei.

Principalele avantaje ale platformei sunt:

 • Diligenta in monitorizarea companiilor de creditare
 • Platforma usor de utilizat
 • Potrivit pentru investitorii conservatori
 • Comunicare transparenta

Daca scopul tau este sa investesti pe termen lung pe o platforma de P2P care pune interesele pe primul loc, vei fi multumit de Debitum Network.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară platforme de investitii P2P
Găsește cea mai buna platforma P2P pentru nevoile tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram