Mintos

5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
31/08/2023
Pe scurt

Investitiile P2P (Peer-to-Peer) au devenit foarte populare in ultimul timp in randul persoanelor interesate de posibilitati de diversificare a portofoliului de investitii. Datorita avantajelor pe care le ofera astfel de investitii, este relevant sa discutam despre cea mai populara platforma de investitii P2P la nivel european - si anume Mintos.

Mintos - privire de ansamblu

Creare cont
Gratuit
Depozit minimi
€10
Taxa de retragere
0
Comision administrare cont
0
Produse disponibile 
 • Credite rapide
 • Credite auto
 • Credite pentru afaceri
 • Credite de nevoi personale

Restrictii
Sa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutara
De la 0,50%, in functie de valuta
Comision de inactivitate
2,90 euro/luna
Comision pentru piata secundara*
0,85% pentru vanzarea investitiilor
Scorul Mr.Finance
5.0
Depozit Min.
5/5
Taxe
5/5
Comision administrare
5/5
Produse disponibile
5/5
Comisioane
5/5

Mintos, in urma analizei expertilor Mr.Finance, are o nota de 5/5 datorita facilitatilor pe care le ofera: o gama larga de credite la care au acces investitorii, comisioane mici, randamente bune etc. Poti incepe sa investesti cu doar 10 euro, aspect care face ca Mintos sa fie o platforma foarte accesibila.


Aplica online
Aplica acum
Avantaje

  • Ai acces la creditori cu renume cum ar fi: Credius, Alivio Capital, Mogo, AgroCredit etc.

  • Poti beneficia de garantia de rascumparare.

  • Platforma nu percepe taxe si comisioane. Doar alegi imprumutul in care vrei sa investesti, cat vrei sa investesti, si gata.

  • Platforma este intuitiva si foarte usor de folosit pentru oricine.

  • Posibilitatea de a obtine randamente superioare altor plasamente financiare.

Dezavantaje
 • Riscul de a pierde banii. In cazul in care creditorul in care ai investit intra in faliment, vei pierde banii investiti. De remarcat este ca investitiile P2P sunt considerate investitii cu un grad mediu de risc.
 • Riscul ca Mintos sa dea faliment. Mintos este cea mai mare platforma de P2P din Europa, riscul ca aceasta sa intre in faliment este infim, dar totusi nu este inexistent.
Articol scris de:
Actualizat 31/08/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

Ce sunt investitiile P2P?

Investitiile P2P reprezinta posibilitatea de a finanta in mod direct imprumuturile pentru persoane fizice sau juridice, de catre alte persoane fizice sau juridice, eliminand intermediarii traditionali. Cu alte cuvinte, daca o persoana fizica sau juridica are nevoie de un imprumut, poate sa-si incarce cererea pe o platforma de P2P, iar persoanele interesate, sa finanteze total sau partial acest imprumut si sa fie remunerate cu dobanzile aferente creditului.

Cum functioneaza platformele de investitii P2P?

Platformele P2P ofera un mediu digital unde imprumutatorii isi pot publica cererile de imprumut, specificand suma dorita si termenul de rambursare, iar investitorii pot alege sa finanteze, in totalitate sau partial, aceste imprumuturi. De obicei, investitorii pot selecta proiectele in functie de riscul si randamentul asteptat. Pe platformele de P2P poti finanta diferite tipuri de credite, de la credite rapide, cu o durata de cateva zile, pana la credite ipotecare sau proiecte mari de investitii a unor companii.

Pe piata exista multe platforme de P2P, insa cea mai populara la nivel european in momentul de fata este Mintos.

Ce este Mintos

Mintos este o platforma de investitii P2P (Peer-to-Peer) care faciliteaza tranzactiile de imprumut intre investitori si imprumutatori. Lansata in 2015, Mintos a devenit una dintre cele mai populare platforme P2P din Europa si a atras atentia investitorilor si imprumutatorilor din intreaga lume.

Mintos - privire de ansamblu

Creare contGratuit
Depozit minim10 Euro
Taxa de retragere0
Comision administrare cont0
Produse disponibileCredite rapide, Credite auto, Credite pentru afaceri, Credite de nevoi personale
RestrictiiSa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutaraDe la 0,50%, in functie de valuta
Comision de inactivitate2,90 euro/luna
Comision pentru piata secundara*0,85% pentru vanzarea investitiilor

* Piata secundara se refera la posibilitatea de a vinde investitiile tale altor investitori. In felul acesta, investitiile prin Mintos devin si destul de lichide.

Functionarea platformei Mintos

Modelul de functionare al platformei Mintos este relativ simplu si intuitiv:

Imprumutatori: Mintos colaboreaza cu o serie de institutii financiare, cum ar fi banci, institutii de credit, companii de imprumut P2P si altele, care isi publica cererile de imprumut pe platforma. Aceste cereri pot include imprumuturi de consum, imprumuturi pentru afaceri, credite pentru masini, imprumuturi cu amanet si multe altele.

Investitori: Investitorii pot accesa platforma Mintos si pot alege sa investeasca in diferite tipuri de imprumuturi. Ei pot alege suma pe care doresc sa o investeasca, precum si criterii specifice, cum ar fi termenul de rambursare, rata dobanzii sau tara din care provine imprumutul.

Auto-invest: Mintos ofera o functie numita "Auto Invest", care permite investitorilor sa creeze setari personalizate pentru investitiile lor. Cu ajutorul acestei functii, investitorii pot seta automat ca Mintos sa investeasca fondurile lor in imprumuturile care corespund criteriilor lor predefinite.

Buyback Guarantee: In anumite cazuri, imprumutatorii parteneri de pe Mintos pot oferi o garantie de rascumparare (Buyback Guarantee). Aceasta inseamna ca, in cazul in care un imprumut devine neperformant (debitorul nu-si poate rambursa imprumutul la timp), imprumutatorul partener se angajeaza sa rascumpere imprumutul si sa returneze investitorilor principalul si dobanda aferenta.

Mintos este cunoscuta pentru varietatea sa de imprumuturi disponibile si pentru faptul ca permite investitorilor sa acceseze oportunitati de investitii din diferite tari si regiuni. Platforma Mintos a devenit populara datorita transparentei sale si a functionalitatilor utile pe care le ofera pentru gestionarea investitiilor P2P.

Beneficiile platformei Mintos

Mintos poate fi o solutie foarte atractiva pentru investitorii care doresc sa isi diversifice portofoliul actual de investitii, investitiile P2P fiind o clasa diferita de active, situata undeva la mijloc intre obligatiuni si actiuni ca si grad de risc si potential de castig.

Mintos 1

Partea buna este ca acei creditori in care poti sa investesti, sunt analizati foarte bine si le este oferit un grad de risc, de la 1 (grad de risc ridicat) la 10 (grad de risc scazut), astfel incat sa poti investi in functie de preferintele tale.

Pe langa asta, randamentul oferit de platforma Mintos este unul destul de bun. 

Mintos 2

Conform declaratiilor Mintos, randamentul mediu curent este 12,37% - mult peste anumite clase de active, cum ar fi depozitele bancare sau anumite tipuri de obligatiuni.

Prin Mintos, poti investi in creditele unor companii concrete, in sectoare concrete (agricultura, financiar, business etc) sau tipuri de imprumuturi (ipotecare, auto etc). De asemenea, poti sa iti creezi un portofoliu de investitii diversificat.

Mintos 3

Avantaje si dezavantaje Mintos

Pe scurt, avantajele oferite de platforma Mintos sunt urmatoarele:

 • Ai acces la creditori cu renume cum ar fi: Credius, Alivio Capital, Mogo, AgroCredit etc.
 • Poti beneficia de garantia de rascumparare.
 • Platforma nu percepe taxe si comisioane. Doar alegi imprumutul in care vrei sa investesti, cat vrei sa investesti, si gata.
 • Platforma este intuitiva si foarte usor de folosit pentru oricine.
 • Posibilitatea de a obtine randamente superioare altor plasamente financiare.

Ca si la alte forme de investitii, exista si anumite dezavantaje sau riscuri la care trebuie sa fii atent:

 • Riscul de a pierde banii. In cazul in care creditorul in care ai investit intra in faliment, vei pierde banii investiti. De remarcat este ca investitiile P2P sunt considerate investitii cu un grad mediu de risc.
 • Riscul ca Mintos sa dea faliment. Mintos este cea mai mare platforma de P2P din Europa, riscul ca aceasta sa intre in faliment este infim, dar totusi nu este inexistent.

Deschidere cont Mintos

Procesul de creare a unui cont pe Mintos este unul foarte simplus.

Intra pe site-ul Mintos, apasand aici.

Apasa pe butonul ”Create account” din dreapta sus.

Mintos 4

Completeaza cu datele tale formularul

Mintos 5

O sa primesti un email, confirma contul, alimenteaza si alege unde vrei sa investesti banii.

Strategii de investitii prin Mintos

Odata ce am discutat despre cum functioneaza platforma Mintos, care sunt avantajele si dezavantajele acestea, ti-ai creat un cont, apare intrebarea, cum pot investi pe Mintos?

Aici ai 3 posibilitati, in functie de preferintele tale:

 1. Mintos Core

Daca nu ai nici timp si nici dorinta sa iti creezi un portofoliu, si vrei cat de repede sa iti pui banii „la munca”, Mintos Core este solutia potrivita. Astfel, poti investi direct intr-un portofoliu diversificat, creat de catre platforma. Dobanda medie a acestor investitii este de 11,6%, ai parte de diversificare si acces la banii tai in orice moment.

Practic, ai diversificare, implicit minimzarea riscurilor, randament de 11,6% si un grad de lichiditate ridcat.

 1. Investitiile Manuale

Alegand aceasta strategie, tu esti cel care alege fiecare credit in care vrea sa investeasca, in functie de gradul de risc pe care esti pregatit sa ti-l asumi si randamentul pe care vrei sa-l obtii. Avand in vedere ca in aceasta strategie fiecare isi creeaza propriul portofoliu, e complicat sa afisam o medie a randamentului. Acesta poate fluctua intre 4 si 20%. Accesul la banii investitii il ai in momentul in care a fost rambursat imprumutul in care ai investit sau dupa ce iti vinzi investitiile pe piata secundara. Practic, alegand aceasta strategie, trebuie sa fii constient ca portofoliul tau va fi mai putin lichid.

 1. Investitiile automate

Prin investitiile automate poti sa alegi tu o strategie automata de investitii, tipurile de credit care vrei sa fie in portofoliul tau, gradul de risc pe care esti dispus sa ti-l asumi, frecventa cu care sa investesti etc. Aici randamentele la fel pot varia foarte multe, intre 4 si 20%, in functie de preferintele pe care le-ai setat.

Concluzii

Investitiile P2P pot fi o modalitate interesanta de a obtine randamente superioare, dar vin cu riscuri specifice pe care ar trebui sa le iei in considerare. Este important sa faci cercetari atente, sa intelegi mecanismele platformelor P2P si sa evaluezi riscurile asociate inainte de a investi. In plus, diversificarea portofoliului si pastrarea unor sume adecvate de rezerva pot ajuta la gestionarea riscurilor si la protejarea investitiilor pe termen lung.

Mintos este printre cele mai populare platforme de investitii P2P, cu toate acestea, riscul investitiei apartine in totalitate tie, pentru ca tu alegi companiile carora vrei sa le imprumuti bani, tu alegi gradul de risc la care vrei sa te supui si suma pe care vrei sa o investesti,

Mintos este o alternativa buna pentru diversificarea portofoliului de investitii, dar recomandat este sa intelegi cat mai bine platforma si sa studiezi companiile pe care urmeaza sa le imprumuti. Acest articol este menit sa te faca sa cunosti mai bine cum functioneaza investitiile P2P si intelegi de ce Mintos este platforma potrivita pentru aceste investitii.  

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară platforme de investitii P2P
Găsește cea mai buna platforma P2P pentru nevoile tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram