VIAINVEST

4.6
Scorul nostru:
Bun
28/08/2023
Pe scurt

VIAINVEST este o platforma de investitii P2P - investitii care au devenit populare in ultimul timp datorita faptului ca ofera posibilitatea de a castiga randamente superioare altor tipuri de investitii, de asemenea pot fi si o alternativa buna pentru diversificarea portofoliului.

In acest articol ne-am propus sa aruncam o privire detaliata asupra platformei, astfel incat sa afli: ce este VIAINVEST, la ce randamente te poti astepta investind cu aceasta platforma si daca VIAINVEST este o platforma sigura.

VIAINVEST - privire de ansamblu

Creare cont
Gratuit
Depozit minimi
€10
Taxa de retragere
0
Comision administrare cont
0
Produse disponibile 
  • Credite de consum
  • Credite de afaceri

Restrictii
Sa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutara
0
Comision de inactivitate
2 euro/luna
Comision pentru piata secundara*
nu exista piata secundara
Scorul Mr.Finance
4.6
Depozit Min.
5/5
Taxe
5/5
Comision administrare
5/5
Produse disponibile
4/5
Comisioane
4/5

VIAINVEST are un scor bun de 4,6 din 5. Per total, este o platforma accesibila care pare a fi stabila, ofera randamente bune. Punctele slabe ale platformei sunt:

  • lipsa pietei secundare - lucru care reduce gradul de lichiditate
  • o gama relativ scazuta de credite in care poti investi - lucru care reduce gradul de diversificare.

Aplica online
Aplica acum
Avantaje

Diversificare a portofoliului: Investitorii pot diversifica portofoliul lor prin investitii in mai multe imprumuturi diferite, ceea ce poate reduce riscul.

Acces la randamente potential ridicate: In comparatie cu dobanzile bancare traditionale, investitiile in P2P pot oferi rendamente mai ridicate, desi acestea vin cu un nivel mai mare de risc.

Acces usor la investitii: Platformele P2P ofera investitorilor acces usor la oportunitati de investitii, fara a necesita o expertiza financiara profunda.

Dezavantaje

Risc de Neplata: In cazul in care debitorii nu isi ramburseaza imprumuturile, investitorii pot suferi pierderi financiare.

Lichiditate limitata: Investitiile in P2P pot avea lichiditate limitata, ceea ce inseamna ca banii pot fi blocati pentru o perioada de timp pana cand imprumuturile sunt rambursate.

Risc de frauda: Exista riscul ca debitorii sa fie inselatori sau sa nu aiba capacitatea de rambursare, ceea ce poate afecta investitiile.

Lipsa pietei secundare: Platforma VIAINVEST nu ofera o piata secundara unde investitorii sa poata vinde creditele inainte de scadenta.

Articol scris de:
Actualizat 28/08/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

Ce este VIAINVEST

VIAINVEST este o platforma de investitii P2P de origine letona care faciliteaza investitiile in imprumuturi pe termen scurt, oferind posibilitatea investitorilor sa finanteze diverse imprumuturi. Prin intermediul platformei, investitorii pot selecta imprumuturile in care doresc sa investeasca si pot obtine profit sub forma de dobanzi de la debitorii imprumutului.

Prin VIAINVEST poti sa investesti atat in credite de consum, cat si in imprumuturi de afaceri. Platforma face parte din grupul VIA SMS. De la infiintarea sa in 2008, VIA SMS Group si-a extins operatiunile in 7 tari si a devenit unul dintre cei mai importanti creditori de consum la nivel european. Sediul central al VIAINVEST este situat in Riga, Letonia. La nivel de grup, compania are in prezent 200 de angajati in intreaga lume.

De la lansarea platformei la sfarsitul anului 2016, peste 35.000 de investitori s-au inregistrat pe platforma si au constituit depozite de peste 3.200 euro.

Prin VIAINVEST poti incepe sa investesti incepand cu 10 euro.

Lansare2016
Nr. Investitori35.000
Rata dobanzii:Pana la 13%
Perioada de creditare:1-24 luni
Credite:De consum sau afaceri
Investitie minima10 euro
Investitie maximanelimitat
Taxa de inactivitate2 euro/luna

Cum functioneaza platforma VIAINVEST

  1. Inregistrare si verificare: Investitorii se inregistreaza pe platforma, completand informatiile personale si bancare necesare. Platforma poate solicita documente de identitate si alte verificari pentru a asigura securitatea tranzactiilor.
  1. Alegerea imprumuturilor: Investitorii pot cauta si alege imprumuturile disponibile pe platforma, analizand detalii precum suma imprumutului, dobanda, termenul de rambursare si ratingul creditului asociat debitorului.
  1. Investitia: Investitorii isi aleg imprumuturile in care doresc sa investeasca si depun suma corespunzatoare. Imprumuturile pot fi diverse, de la imprumuturi personale la finantari pentru intreprinderi mici.
  1. Rambursarea si incasarea dobanzii: Pe masura ce debitorii inapoiaza imprumuturile, investitorii primesc rambursarile si dobanzile aferente. Aceste dobanzi pot varia in functie de riscul creditului si termenul de rambursare.

VIAINVEST. Caracteristici principale

In continuare vom detalia care sunt caracteristicile importante pe care le poti gasi pe platforma VIAINVEST:

1. Auto-invest

VIAINVEST are o functie de auto-invest. Deoarece nu exista prea multe diferente intre imprumuturile in care poti investi pe platforma, functia de auto-invest poate fi destul de utila. Prin crearea unei strategii de auto-invest, poti economisi mult timp in selectarea imprumuturilor.

2. Garantie de rascumparare VIAINVEST

Garantia de rascumparare VIAINVEST protejeaza investitorii impotriva creditelor neperformante. Daca un imprumut nu este rambursat de catre debitor, garantia de rascumparare obliga initiatorul imprumutului sa rascumpere imprumutul daca acesta este intarziat cu mai mult de 30 de zile.

Toate imprumuturile care sunt protejate de garantie sunt marcate cu o pictograma de garantie de rascumparare.

3. Aplicatia VIAINVEST pentru Android si iOS

VIAINVEST a lansat o aplicatie care faciliteaza investitorilor sa isi verifice portofoliile si sa investeasca din mers:

Randamentele platformei VIAINVEST

Rata medie a dobanzii pe platforma VIAINVEST de la lansarea sa in 2016 a fost de circa 11%, unele investitii avand un randament chiar si de 13%.

Cu toate acestea, datorita unei modificari care a inceput in iunie 2019, toate imprumuturile noi vor avea o rata a dobanzii de cel putin 11,00%.

Aceasta schimbare inseamna ca randamentul pe care il vei obtine este foarte stabil - un avantaj semnificativ al platformei.

La alte platforme de P2P, vei gasi o rentabilitate mai mare, dar mai instabila. Printre altele, atat PeerBerry sau Mintos ofera un randament mai mare decat cel care se gaseste la VIAINVEST.

Cine poate investi prin VIAINVEST?

Atat persoanele fizice, cat si companiile pot investi cu VIAINVEST. Cu toate acestea, platforma este deschisa in prezent doar investitorilor europeni si Elvetieni. Pentru a investi prin VIAINVEST, trebuie sa indeplinesti urmatoarele cerinte:

  • Varsta minima de 18 ani
  • Rezidenta fiscala in Europa sau Elvetia

Daca indeplinesti aceste cateva cerinte, o sa poti incepe sa investiti cu VIAINVEST. Pur si simplu urmati acest proces:

Cum investesc prin VIAINVEST

Acceseaza website-ul VIAINVEST.

VIAINVEST 1

Adauga bani in cont

Incepe sa investiti

Cand iti creezi contul, trebuie sa furnizezi informatii personale, inclusiv datele din cartea de identitate. Informatiile sunt corelate cu informatiile din transferul de bani pe care il efectuezi catre VIAINVEST. Prin urmare, asigura-te ca trimiti bani din propriul cont bancar. Daca informatiile se potrivesc, contul tau este activat si poti incepe sa investiti.

VIAINVEST este sigur de utilizat?

Una dintre cele mai mari preocupari ale noastre atunci cand avem de-a face cu companii de creditare Peer-to-Peer este daca acestea sunt sigure pentru investitori sau nu. Prin urmare, acest lucru a primit pe buna dreptate o parte din atentia noastra in aceasta recenzie despre VIAINVEST. Mai jos poti afla mai multe despre imprumuturile neperformante, garantia de rascumparare VIAINVEST si sanatatea companiei:

Credite neperformante

Creditele neperformante au o pondere mai mare in cazul creditelor de consum. La VIAINVEST, aceasta rata a creditelor neperformante este de aproximativ 26%. Deci, din suma totala a imprumuturilor emise, 26% ajung sa intarzie sau sa nu mai fie rambursate.

Important sa retii ca acest lucru este pentru intregul portofoliu al VIA SMS Group, care include initiatorii de imprumuturi care nu sunt inca listati pe VIAINVEST. Anterior, procentul creditelor neperformante a fost mult mai mic de 26%.

Garantie de rascumparare VIAINVEST

Pentru a proteja impotriva creditelor neperformante, VIAINVEST ofera garantie de rascumparare pentru imprumuturile lor. Cu garantia de rascumparare VIAINVEST, initiatorul imprumutului trebuie sa rascumpere orice contract de imprumut in care investesti daca acesta este intarziat cu peste 30 de zile.

Toate contractele de imprumut care sunt protejate prin garantie sunt marcate cu o pictograma de garantie de rascumparare.

Sanatatea companiei

Am analizat mai atent VIA SMS Group, compania din spatele VIAINVEST. Mai exact, am examinat daca acesta ca grup este profitabil. In plus, am analizat daca vor putea plati garantiile pe care le emit in cazul in care numarul creditelor neperformante creste.

Prin intermediul situatiilor financiare consolidate si separate auditate pentru anul 2020, Curtea a constatat ca VIA SMS Group a devenit neprofitabila in 2020. Acest lucru s-ar putea datora COVID-19, dat fiind faptul ca aceasta a fost profitabila in anii anteriori. Dar este ceva de care sa fii constient.

Avantaje si dezavantaje VIAINVEST

Avantaje

Diversificare a portofoliului: Investitorii pot diversifica portofoliul lor prin investitii in mai multe imprumuturi diferite, ceea ce poate reduce riscul.

Acces la randamente potential ridicate: In comparatie cu dobanzile bancare traditionale, investitiile in P2P pot oferi rendamente mai ridicate, desi acestea vin cu un nivel mai mare de risc.

Acces usor la investitii: Platformele P2P ofera investitorilor acces usor la oportunitati de investitii, fara a necesita o expertiza financiara profunda.

Riscuri si Avertismente

Risc de Neplata: In cazul in care debitorii nu isi ramburseaza imprumuturile, investitorii pot suferi pierderi financiare.

Lichiditate limitata: Investitiile in P2P pot avea lichiditate limitata, ceea ce inseamna ca banii pot fi blocati pentru o perioada de timp pana cand imprumuturile sunt rambursate.

Risc de frauda: Exista riscul ca debitorii sa fie inselatori sau sa nu aiba capacitatea de rambursare, ceea ce poate afecta investitiile.

Lipsa pietei secundare: Platforma VIAINVEST nu ofera o piata secundara unde investitorii sa poata vinde creditele inainte de scadenta. Acest lucru duce la un grad de lichiditate mai scazut in comparatie cu alte platforme, cum ar fi MINTOS.

Concluzii

VIAINVEST este o platforma excelenta si usor de utilizat, care iti permite sa investesti in imprumuturi de consum. Randamentul VIAINVEST de aproximativ 11%. In comparatie cu platforme precum Mintos, rentabilitatea este mai scazuta, dar mai stabila.

VIA SMS Group, compania din spatele VIAINVEST, a fost neprofitabila in timpul Covid-19. Dar, in general, compania pare a fi una sanatoasa.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară platforme de investitii P2P
Găsește cea mai buna platforma P2P pentru nevoile tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram