Disclaimer publicitate

Declaratia unica

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 13/07/2023
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
  • Toate persoanele fizice care realizeaza venituri sau pierderi in Romania din activitati independete sau drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa depuna Declaratia unica, cu exceptia celor care au impozitul retinut la sursa;
  • Exista trei metode de a depune declaratia unica, acestea fiind detaliate mai jos;
  • Contribuabilii care nu depun declaratia unica risca amenzi semnificative;
  • Declaratia unica poate fi rectificata respectand procedurile aferente.

Ce este declaratia unica?

Declaratia unica este reprezentata de formularul ANAF cu ajutorul caruia se declara impozitul pe venit, dar si toate contributiile sociale care sunt datorate de catre o persoana fizica.

Gasesti aici formularele ANAF pentru persoanele fizice.

Aceasta Declaratie unica este reglementata de OpANAF nr. 139/2020.

Documentul este utilizat pentru a declara impozitul aferent veniturilor care sunt realizate de catre o persoana si contributiile sociale pe care persoana in cauza le datoreaza pentru anul anterior, alaturi de impozitul estimat si contributiile aferente anului curent.

Ce se declara prin declaratia unica?

Cu ajutorul declaratiei unice pot fi declarate mai multe datorii la bugetul statului. Persoanele fizice trebuie sa declare impozitul pentru veniturile realizate si pentru toate contributiile sociale pe care le datoreaza incepand din anul anterior. Persoanele fizice declara si impozitul pentru veniturile estimate si valoarea estimativa a contributiilor sociale aferente anului in curs.

Daca nu ai venituri, dar vrei sa fii asigurat in sistemul de sanatate public, tot ce trebuie sa faci este sa completezi si sa depui Declaratia Unica petnru a te inscrie in sistem si sa faci plata contributiilor mentionate.

Pentru a intelege mai usor cum se completeaza declaratia unica, mai ales pentru cei incepatori, poti urmari filmuletul de mai jos, in care este explicat pas cu pas acest proces. Extrem de util si practic!

De asemenea, o puteti gasi pe Luiza Daneliuc si pe canalul sau de Youtube, cu alte filmulete extrem de utile, din lumea contabilitatii.

Cine depune declaratia unica?

  • Persoanele fizice care au venituri realizate individual sau din diverse forme de asociere, sau pierderi in Romania, rezultate din drepturi pentru proprietatea intelectuala, activitati independente de orice tip, exceptie facand persoanele care au impozitul retinut la sursa, trebuie sa depuna acest document.
  • De asemenea, persoanele care obtin venituri din piscicultura si silvicultura, din transferul titlurilor de valoare, din cedarea utilizarii bunurilor sau din alte activitati agricole si venituri din alte surse, asa cum sunt cei care castiga din transferul monedelor virtuale sau cei care castiga din venituri impozabile prin cesiunea de creante, au obligatia de a depune Declaratia unica.
  • Alaturi de acestia, si persoanele fizice rezidente care obtin venituri din strainatate, care sunt supuse impozitarii, asa cum sunt veniturile din activitati independente sau rezultate din titlurile de proprietate intelectuala, precum si cele care rezulta din cedarea utilizarii anumitor bunuri, au obligatia de a depune Declaratia unica in conformitate cu legislatia existenta.
  • Persoanele fizice care nu au niciun venit inregistrat, dar care vor sa beneficieze de asigurari sociale pentru sanatate, pot opta pentru plata contributiei.
  • Persoanele care obtin venituri din tranzactionari Forex, sau din tranzactiile cu Brokeri sau Criptomenede, cum sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple etc.

Tot ce trebuie sa stii despre declaratia unica

Data limita pentru depunerea declaratiei unice in anul 2023 a fost 25 mai.

  • Pentru anul 2023, 25 mai reprezinta termenul pentru a depune Declaratia unica in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile.
  • De asemenea, in anul 2023, data de 25 mai a fost limita pentru plata impozitelor pe venit si pentru contributiile sociale, aferente persoanelor fizice pentru situatiile clar regelementate in Codul fiscal.
  • In ceea ce priveste plata pentru obligatiile fiscale care sunt aferente veniturilor pentru anul 2022, contribuabilii trebuie sa achite contributiile pana pe 25 mai 2023.

Pentru a depune declaratia unica ai la dispozitie trei metode specificate inclusiv pe site-ul ANAF:

  • Poti depune declaratia cu ajutorul serviciului denumit Spatiu virtual pe care il gasesti pe site-ul ANAF;
  • Poti utiliza serviciul Depunere Declaratii pe care il gasesti pe site-ul www.e-guvernare.ro, utilizand certificatul digital specializat;
  • Poti depune declaratia tiparita pe hartie, la registratura ANAF sau prin posta, trimitand-o cu confirmare de primire.

Declaratia unica ce desemneaza impozitul pe venit alaturi de toate contributiile sociale pe care persoanele fizice le datoreaza, poate sa fie corectata de fiecare data cand contribuabilul descopera erori in ea, acest lucru fiind realizat cu ajutorul declaratiilor rectificative.

Declaratia rectificativa poate fi utilizata pentru a corecta impozitul pe venit, dar si pentru a corecta contributiile sociale pe care persoana fizica in cauza le datoreaza. De asemenea, poti depune rectificari pentru a corecta si stabili bonificatiile pentru plati anticipate, pana pe data de 31 decembrie din anul de impunere.

Cu ajutorul declaratiilor rectificative poti modifica datele cu privire la sursele veniturile, la nivelul lor si la categoria din care fac parte, datele prin care te identifici ca persoana fizica si datele care fac referire la contributiile pentru asigurari sociale sau pentru asigurari de sanatate, precum si pentru alte corecturi mentionate in formularul specific.

Persoanele care nu inregistreaza venituri pot sa fie asigurate la sanatate sau in sistemul de pensii, atunci cand platesc contributiile aferente si depun Declaratia unica. Daca te incadrezi in aceasta categorie, vei obtine calitatea de asigurat incepand cu momentul in care ai depus declaratia si nu din momentul in care ai platit, fiind asigurat pentru o perioada de un an din momentul depunerii.

Concluzie

Declaratia unica este cea care te ajuta sa iti platesti contributiile sociale si impozitele aferente venitului inregistrat. In cazul in care nu reusesti sa completezi singur aceasta declaratie poti apela la serviciile unui contabil specializat, care sa realizeze aceasta declaratie si toate modificarile aferente atunci cand este necesar, sau poti apela la birourile specializate pentru consultanta din cadrul ANAF.

Cea mai buna varianta este insa aceea de a lucra cu un contabil, in mod special atunci cand nu detii foarte multe cunostinte din domeniu, astfel incat sa nu existe riscul de a completa gresit.

Sursele folosite in redactarea acestui articol:

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

04/12/2024
Piața financiară în contextul alegerilor din România

Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de alegeri, înregistrând evoluții care cu greu ar fi putut fi anticipate.După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, indicele BET a scăzut brusc, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toți românii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]

Citeste mai mult
24/10/2024
Pe ce cheltuie romanii banii in 2024?

O gospodărie din România a cheltuit în trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe țigări și băuturi alcoolice decât pe educație sau investiții. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile și cheltuielilor gospodăriilor publicat de către INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativă în cheltuielile românilor […]

Citeste mai mult
21/10/2024
S&P500

Dacă ai fost măcar parțial interesat de domeniul financiar, investiții, bursă, cu siguranță că ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate să reflecte situația piețelor de capital în general. Cu toate acestea, în acest articol ne-am propus să discutăm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]

Citeste mai mult
13/10/2024
Frauda NORDIS

Frauda „Nordis” a fost foarte mult discutată în ultima săptămână în urma investigației RECORDER. Foarte mulți experți deja s-au pronunțat în legătură cu acest caz: care au fost cauzele, care vor fi consecințele, că trebuie schimbată legislația etc. Astăzi ne-am propus să discutăm pe scurt despre ce s-a întâmplat în cazul Nordis, dar cel mai […]

Citeste mai mult
07/10/2024
IRCC Octombrie 2024

IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]

Citeste mai mult
01/10/2024
Cat te costa sa cresti un copil?

Romania trece prin cea mai grea criza demogafica din istoria sa. In primele 6 luni din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii, cel mai mic numar din ultimii 145 de ani.Imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii nu este o problema prezenta doar in Romania. Majoritata tarilor dezvoltate o au. Sunt mai multi factori care […]

Citeste mai mult
1 2 3 10
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram