Disclaimer publicitate

Taxa auto

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 14/07/2021
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Ministrul Mediului a anuntat ca a renuntat la Taxa Auto in anul 2020;
 • ANAF a restituit banii soferilor care o platisera deja;
 • Taxa Oxigen, propusa de primaria Bucurestiului, presupunea interzicerea masinilor sub EURO 3 in centrul orasului;
 • Si aceasta taxa a fost abrogata, in urma plangerilor cetatenilor si organizatiilor.

Ce este taxa auto?

Taxa auto este taxa platita de fiecare posesor de vehicul statului roman, dupa anul 2007.

Odata cu intrarea Romaniei in UE a fost impusa aceasta taxa, cu valoare variabila, determinata de mai multi parametri importanti ce trebuiau sa fie luati in calcul. Ulterior, s-a renuntat la aceasta taxa, iar cei care au platit-o pot recupera aceste sume prin proceduri specifice pe care le vom prezenta mai jos.

Cu se calculeaza taxa auto?

Taxa auto se calculeaza tinand cont de vechimea masinii, de catalizator si de capacitatea cilindrica a masinii.

Iata un exemplu de calcul al taxei auto:
 • Capacitate cilindrica (cmc):
 • Vechimea masinii: 3-4 ani
 • Norma de poluare: Euro 5
 • Combustibil: benzina
 • Emisia dioxid de carbon (CO2): 120 g/km

Taxa auto va fi de 179 lei.

Toate incasarile din taxa auto au ajuns la valori foarte mari in primele luni ale anului 2007. Statul a incasat astfel 787 milioane de lei.

In 2008, aceasta taxa a fost redenumita taxa de poluare auto, iar Guvernul a ales sa o anuleze intre 15 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009 pentru toate masinile Ruop 4, care nu depaseau capacitatea de 2000 cm cubi. Tot din aceasta luna, taxa auto a fost triplata in cazul masinilor vechi cu o norma de poluare mare.

Pe 18 februarie 2009 taxa auto a suferit din nou modificari si a fost redusa cu 1/3 din valoarea sa. De asemenea, la 1 ianurie 2012 taxa auto a devenit obligatorie si pentru reinmatricularea masinilor care erau deja inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, si pentru persoanele care aduceau masini in tara, insa a fost suspendata de pe 30 ianuarie si pana pe 31 decembrie 2012, persoanele care au platit aceasta taxa primind banii inapoi.

Din 2013, taxa de prima inmatriculare s-a inlocuit complet cu timbrul de mediu, care era aplicat pentru reinmatricularea masinilor din Romania care au fost inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007.

Acest timbru a generat o crestere de 10% a sumei de plata pentru toate masinile Euro 4 si 3, dar si o scadere intre 60% si 90% pentru masinile non euro, euro 1 si euro 2.

Cum se recupereaza taxa auto?

Daca ai platit deja taxa auto, atunci poti beneficia de recuperare taxa auto printr-o procedura simpla in doar trei pasi. Trebuie sa completezi cererea de restituire a taxei, la care vei anexa documentele de mai jos:

 • Chitanta aferenta platii taxei;
 • O copie dupa cartea de identitate  a masinii si dupa certificatul de inmatriculare;
 • Un act de identitate pentru persoana fizica sau reprezentantul persoanei juridice;

Documentele trebuie sa fie depuse semnate cu mentiunea conform cu originalul. Cererea se va depune in 5 ani maximum de la plata taxei. Aceasta cerere se depune la ANAF care a emis decizia de a calcula timbrul de mediul sau poate fi trimis aprin posta sub forma de scrisoare de recomandare cu confirmare de primire.

Cine va primi banii inapoi pe taxa auto?

Contribuabilii care:

 • Au platit deja taxa speciala pentru masini si vehicule in conformitate cu legea existenta si cu Codul Fiscal, si taxa pentru poluare, taxa pentru emisii poluante si taxa de timbru de mediu.
 • Cei care nu au beneficiat de restituirea acestor bani pana in momentul in care ordonanta de urgenta a intrat in vigoare si care solicita in scris pana pe 30 iunie 2019 restituirea taxei si dobanzile aferente acestora, datorate pentru o perioada care este cuprinsa intre data restituirii si cea a perceprii, vor primi banii inapoi.

In total, statul roman va inapoia 3.75 miliarde de lei romanilor care au platit taxa auto (peste 1 milion de romani).

In cazul in care ai primit taxa auto cu intarziere, ai dreptul sa primesti si dobanda taxa auto pentru suma respectiva, in conformitate cu legile existente. Cu toate acestea sunt foarte multi romani care nu au primit dobanda pana in prezent. Toti cei care au apelat pentru recuperare taxa auto au drept la aceasta dobanda, motiv pentru care ANAF promite ca va remedia aceasta problema cat mai curand posibil.

Pentru a afla cat trebuie sa primesti pentru taxa auto si dobanzile aferente tot ce trebuie sa faci este sa accesezi un calculator taxa auto unde vei introduce toate datele despre masina ta si pe baza acestor informatii vei afla sumele care trebuie sa iti fie restituite.

Taxa auto in alte tari

Tarile din Vestul Europei practica taxe foarte mari, care pot sa ajunga chiar si de doua ori valoarea masinii.

 • In Danemarca, taxa de prima inmatriculare ajunge la 105% din valoarea masinii pentru toate masinile care costa sub 20.600 euro si pana la 180% din valoarea masinii pentru vehiculele mai scumpe.
 • O alta tara cu o taxa de prima inmatriculare mare este Finlanda, unde aceasta este cuprinsa intre 12.2% si 48,8%, fiind calculata in functie de emisiile de dioxid de carbon.
 • Grecia este de asemenea o tara in care taxa este calculata tinand cont de capacitatea cilindrica a masinii si este cuprinsa intre 5 si 50% din pretul de cumparare.
 • Irlanda calculeaza taxa in functie de emisiile de carbon si aceasta este cuprinsa intre 14 si 36 procente din costul masinii.
 • Slovenia este o alta tara in care taxa auto este considerata mare raportat la veniturile polulatiei, aceasta fiind de 13% din pretul masinii.  Acestea sunt considerate tarile cu cea mai mare taxa de prima inmatriculare.

Concluzie

Taxa Auto, sau taxa pe poluare, nu mai exista, urmand ca soferii care au platit-o sa isi primeasca banii de la ANAF.

Intre timp, in Bucuresti, urma sa se aprobe taxa Oxigen, ce presupunea ca masinile sub EURO 3 sa nu mai aiba acces in centrul orasului. Si aceea a fost abrogata prin votul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pentru taxele platite pana in prezent, contravaloarea acestora va fi returnata.

Taxa auto se poate recupera respectand procedura indicata de ANAF, iar cei care nu primesc banii la timp vor primi o dobanda aferenta acestor sume.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/09/2023
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii […]

Citeste mai mult
29/07/2023
BCR George - Recenzie 2023

Avantaje George de la BCR Poate fi deschis 100% online: Contul George poate fi deschis 100% online, in cateva minute, direct din confortul casei tale. Dupa parcurgerea pasilor necesari inregistrarii si confirmarii identitatii, George, cu toate beneficiile pe care le ofera, va fi la dispozitia ta. O interfata intuitiva si usor de utilizat: Una dintre […]

Citeste mai mult
07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
1 2 3 6
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram