Disclaimer publicitate

Taxa auto

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 14/07/2021
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
  • Ministrul Mediului a anuntat ca a renuntat la Taxa Auto in anul 2020;
  • ANAF a restituit banii soferilor care o platisera deja;
  • Taxa Oxigen, propusa de primaria Bucurestiului, presupunea interzicerea masinilor sub EURO 3 in centrul orasului;
  • Si aceasta taxa a fost abrogata, in urma plangerilor cetatenilor si organizatiilor.

Ce este taxa auto?

Taxa auto este taxa platita de fiecare posesor de vehicul statului roman, dupa anul 2007.

Odata cu intrarea Romaniei in UE a fost impusa aceasta taxa, cu valoare variabila, determinata de mai multi parametri importanti ce trebuiau sa fie luati in calcul. Ulterior, s-a renuntat la aceasta taxa, iar cei care au platit-o pot recupera aceste sume prin proceduri specifice pe care le vom prezenta mai jos.

Cu se calculeaza taxa auto?

Taxa auto se calculeaza tinand cont de vechimea masinii, de catalizator si de capacitatea cilindrica a masinii.

Iata un exemplu de calcul al taxei auto:
  • Capacitate cilindrica (cmc):
  • Vechimea masinii: 3-4 ani
  • Norma de poluare: Euro 5
  • Combustibil: benzina
  • Emisia dioxid de carbon (CO2): 120 g/km

Taxa auto va fi de 179 lei.

Toate incasarile din taxa auto au ajuns la valori foarte mari in primele luni ale anului 2007. Statul a incasat astfel 787 milioane de lei.

In 2008, aceasta taxa a fost redenumita taxa de poluare auto, iar Guvernul a ales sa o anuleze intre 15 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009 pentru toate masinile Ruop 4, care nu depaseau capacitatea de 2000 cm cubi. Tot din aceasta luna, taxa auto a fost triplata in cazul masinilor vechi cu o norma de poluare mare.

Pe 18 februarie 2009 taxa auto a suferit din nou modificari si a fost redusa cu 1/3 din valoarea sa. De asemenea, la 1 ianurie 2012 taxa auto a devenit obligatorie si pentru reinmatricularea masinilor care erau deja inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, si pentru persoanele care aduceau masini in tara, insa a fost suspendata de pe 30 ianuarie si pana pe 31 decembrie 2012, persoanele care au platit aceasta taxa primind banii inapoi.

Din 2013, taxa de prima inmatriculare s-a inlocuit complet cu timbrul de mediu, care era aplicat pentru reinmatricularea masinilor din Romania care au fost inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007.

Acest timbru a generat o crestere de 10% a sumei de plata pentru toate masinile Euro 4 si 3, dar si o scadere intre 60% si 90% pentru masinile non euro, euro 1 si euro 2.

Cum se recupereaza taxa auto?

Daca ai platit deja taxa auto, atunci poti beneficia de recuperare taxa auto printr-o procedura simpla in doar trei pasi. Trebuie sa completezi cererea de restituire a taxei, la care vei anexa documentele de mai jos:

  • Chitanta aferenta platii taxei;
  • O copie dupa cartea de identitate  a masinii si dupa certificatul de inmatriculare;
  • Un act de identitate pentru persoana fizica sau reprezentantul persoanei juridice;

Documentele trebuie sa fie depuse semnate cu mentiunea conform cu originalul. Cererea se va depune in 5 ani maximum de la plata taxei. Aceasta cerere se depune la ANAF care a emis decizia de a calcula timbrul de mediul sau poate fi trimis aprin posta sub forma de scrisoare de recomandare cu confirmare de primire.

Cine va primi banii inapoi pe taxa auto?

Contribuabilii care:

  • Au platit deja taxa speciala pentru masini si vehicule in conformitate cu legea existenta si cu Codul Fiscal, si taxa pentru poluare, taxa pentru emisii poluante si taxa de timbru de mediu.
  • Cei care nu au beneficiat de restituirea acestor bani pana in momentul in care ordonanta de urgenta a intrat in vigoare si care solicita in scris pana pe 30 iunie 2019 restituirea taxei si dobanzile aferente acestora, datorate pentru o perioada care este cuprinsa intre data restituirii si cea a perceprii, vor primi banii inapoi.

In total, statul roman va inapoia 3.75 miliarde de lei romanilor care au platit taxa auto (peste 1 milion de romani).

In cazul in care ai primit taxa auto cu intarziere, ai dreptul sa primesti si dobanda taxa auto pentru suma respectiva, in conformitate cu legile existente. Cu toate acestea sunt foarte multi romani care nu au primit dobanda pana in prezent. Toti cei care au apelat pentru recuperare taxa auto au drept la aceasta dobanda, motiv pentru care ANAF promite ca va remedia aceasta problema cat mai curand posibil.

Pentru a afla cat trebuie sa primesti pentru taxa auto si dobanzile aferente tot ce trebuie sa faci este sa accesezi un calculator taxa auto unde vei introduce toate datele despre masina ta si pe baza acestor informatii vei afla sumele care trebuie sa iti fie restituite.

Taxa auto in alte tari

Tarile din Vestul Europei practica taxe foarte mari, care pot sa ajunga chiar si de doua ori valoarea masinii.

  • In Danemarca, taxa de prima inmatriculare ajunge la 105% din valoarea masinii pentru toate masinile care costa sub 20.600 euro si pana la 180% din valoarea masinii pentru vehiculele mai scumpe.
  • O alta tara cu o taxa de prima inmatriculare mare este Finlanda, unde aceasta este cuprinsa intre 12.2% si 48,8%, fiind calculata in functie de emisiile de dioxid de carbon.
  • Grecia este de asemenea o tara in care taxa este calculata tinand cont de capacitatea cilindrica a masinii si este cuprinsa intre 5 si 50% din pretul de cumparare.
  • Irlanda calculeaza taxa in functie de emisiile de carbon si aceasta este cuprinsa intre 14 si 36 procente din costul masinii.
  • Slovenia este o alta tara in care taxa auto este considerata mare raportat la veniturile polulatiei, aceasta fiind de 13% din pretul masinii.  Acestea sunt considerate tarile cu cea mai mare taxa de prima inmatriculare.

Concluzie

Taxa Auto, sau taxa pe poluare, nu mai exista, urmand ca soferii care au platit-o sa isi primeasca banii de la ANAF.

Intre timp, in Bucuresti, urma sa se aprobe taxa Oxigen, ce presupunea ca masinile sub EURO 3 sa nu mai aiba acces in centrul orasului. Si aceea a fost abrogata prin votul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pentru taxele platite pana in prezent, contravaloarea acestora va fi returnata.

Taxa auto se poate recupera respectand procedura indicata de ANAF, iar cei care nu primesc banii la timp vor primi o dobanda aferenta acestor sume.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

04/12/2024
Piața financiară în contextul alegerilor din România

Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de alegeri, înregistrând evoluții care cu greu ar fi putut fi anticipate.După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, indicele BET a scăzut brusc, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toți românii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]

Citeste mai mult
24/10/2024
Pe ce cheltuie romanii banii in 2024?

O gospodărie din România a cheltuit în trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe țigări și băuturi alcoolice decât pe educație sau investiții. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile și cheltuielilor gospodăriilor publicat de către INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativă în cheltuielile românilor […]

Citeste mai mult
21/10/2024
S&P500

Dacă ai fost măcar parțial interesat de domeniul financiar, investiții, bursă, cu siguranță că ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate să reflecte situația piețelor de capital în general. Cu toate acestea, în acest articol ne-am propus să discutăm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]

Citeste mai mult
13/10/2024
Frauda NORDIS

Frauda „Nordis” a fost foarte mult discutată în ultima săptămână în urma investigației RECORDER. Foarte mulți experți deja s-au pronunțat în legătură cu acest caz: care au fost cauzele, care vor fi consecințele, că trebuie schimbată legislația etc. Astăzi ne-am propus să discutăm pe scurt despre ce s-a întâmplat în cazul Nordis, dar cel mai […]

Citeste mai mult
07/10/2024
IRCC Octombrie 2024

IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]

Citeste mai mult
01/10/2024
Cat te costa sa cresti un copil?

Romania trece prin cea mai grea criza demogafica din istoria sa. In primele 6 luni din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii, cel mai mic numar din ultimii 145 de ani.Imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii nu este o problema prezenta doar in Romania. Majoritata tarilor dezvoltate o au. Sunt mai multi factori care […]

Citeste mai mult
1 2 3 10
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram