Disclaimer publicitate

Taxa auto

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 14/07/2021
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Ministrul Mediului a anuntat ca a renuntat la Taxa Auto in anul 2020;
 • ANAF a restituit banii soferilor care o platisera deja;
 • Taxa Oxigen, propusa de primaria Bucurestiului, presupunea interzicerea masinilor sub EURO 3 in centrul orasului;
 • Si aceasta taxa a fost abrogata, in urma plangerilor cetatenilor si organizatiilor.

Ce este taxa auto?

Taxa auto este taxa platita de fiecare posesor de vehicul statului roman, dupa anul 2007.

Odata cu intrarea Romaniei in UE a fost impusa aceasta taxa, cu valoare variabila, determinata de mai multi parametri importanti ce trebuiau sa fie luati in calcul. Ulterior, s-a renuntat la aceasta taxa, iar cei care au platit-o pot recupera aceste sume prin proceduri specifice pe care le vom prezenta mai jos.

Cu se calculeaza taxa auto?

Taxa auto se calculeaza tinand cont de vechimea masinii, de catalizator si de capacitatea cilindrica a masinii.

Iata un exemplu de calcul al taxei auto:
 • Capacitate cilindrica (cmc):
 • Vechimea masinii: 3-4 ani
 • Norma de poluare: Euro 5
 • Combustibil: benzina
 • Emisia dioxid de carbon (CO2): 120 g/km

Taxa auto va fi de 179 lei.

Toate incasarile din taxa auto au ajuns la valori foarte mari in primele luni ale anului 2007. Statul a incasat astfel 787 milioane de lei.

In 2008, aceasta taxa a fost redenumita taxa de poluare auto, iar Guvernul a ales sa o anuleze intre 15 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009 pentru toate masinile Ruop 4, care nu depaseau capacitatea de 2000 cm cubi. Tot din aceasta luna, taxa auto a fost triplata in cazul masinilor vechi cu o norma de poluare mare.

Pe 18 februarie 2009 taxa auto a suferit din nou modificari si a fost redusa cu 1/3 din valoarea sa. De asemenea, la 1 ianurie 2012 taxa auto a devenit obligatorie si pentru reinmatricularea masinilor care erau deja inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, si pentru persoanele care aduceau masini in tara, insa a fost suspendata de pe 30 ianuarie si pana pe 31 decembrie 2012, persoanele care au platit aceasta taxa primind banii inapoi.

Din 2013, taxa de prima inmatriculare s-a inlocuit complet cu timbrul de mediu, care era aplicat pentru reinmatricularea masinilor din Romania care au fost inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007.

Acest timbru a generat o crestere de 10% a sumei de plata pentru toate masinile Euro 4 si 3, dar si o scadere intre 60% si 90% pentru masinile non euro, euro 1 si euro 2.

Cum se recupereaza taxa auto?

Daca ai platit deja taxa auto, atunci poti beneficia de recuperare taxa auto printr-o procedura simpla in doar trei pasi. Trebuie sa completezi cererea de restituire a taxei, la care vei anexa documentele de mai jos:

 • Chitanta aferenta platii taxei;
 • O copie dupa cartea de identitate  a masinii si dupa certificatul de inmatriculare;
 • Un act de identitate pentru persoana fizica sau reprezentantul persoanei juridice;

Documentele trebuie sa fie depuse semnate cu mentiunea conform cu originalul. Cererea se va depune in 5 ani maximum de la plata taxei. Aceasta cerere se depune la ANAF care a emis decizia de a calcula timbrul de mediul sau poate fi trimis aprin posta sub forma de scrisoare de recomandare cu confirmare de primire.

Cine va primi banii inapoi pe taxa auto?

Contribuabilii care:

 • Au platit deja taxa speciala pentru masini si vehicule in conformitate cu legea existenta si cu Codul Fiscal, si taxa pentru poluare, taxa pentru emisii poluante si taxa de timbru de mediu.
 • Cei care nu au beneficiat de restituirea acestor bani pana in momentul in care ordonanta de urgenta a intrat in vigoare si care solicita in scris pana pe 30 iunie 2019 restituirea taxei si dobanzile aferente acestora, datorate pentru o perioada care este cuprinsa intre data restituirii si cea a perceprii, vor primi banii inapoi.

In total, statul roman va inapoia 3.75 miliarde de lei romanilor care au platit taxa auto (peste 1 milion de romani).

In cazul in care ai primit taxa auto cu intarziere, ai dreptul sa primesti si dobanda taxa auto pentru suma respectiva, in conformitate cu legile existente. Cu toate acestea sunt foarte multi romani care nu au primit dobanda pana in prezent. Toti cei care au apelat pentru recuperare taxa auto au drept la aceasta dobanda, motiv pentru care ANAF promite ca va remedia aceasta problema cat mai curand posibil.

Pentru a afla cat trebuie sa primesti pentru taxa auto si dobanzile aferente tot ce trebuie sa faci este sa accesezi un calculator taxa auto unde vei introduce toate datele despre masina ta si pe baza acestor informatii vei afla sumele care trebuie sa iti fie restituite.

Taxa auto in alte tari

Tarile din Vestul Europei practica taxe foarte mari, care pot sa ajunga chiar si de doua ori valoarea masinii.

 • In Danemarca, taxa de prima inmatriculare ajunge la 105% din valoarea masinii pentru toate masinile care costa sub 20.600 euro si pana la 180% din valoarea masinii pentru vehiculele mai scumpe.
 • O alta tara cu o taxa de prima inmatriculare mare este Finlanda, unde aceasta este cuprinsa intre 12.2% si 48,8%, fiind calculata in functie de emisiile de dioxid de carbon.
 • Grecia este de asemenea o tara in care taxa este calculata tinand cont de capacitatea cilindrica a masinii si este cuprinsa intre 5 si 50% din pretul de cumparare.
 • Irlanda calculeaza taxa in functie de emisiile de carbon si aceasta este cuprinsa intre 14 si 36 procente din costul masinii.
 • Slovenia este o alta tara in care taxa auto este considerata mare raportat la veniturile polulatiei, aceasta fiind de 13% din pretul masinii.  Acestea sunt considerate tarile cu cea mai mare taxa de prima inmatriculare.

Concluzie

Taxa Auto, sau taxa pe poluare, nu mai exista, urmand ca soferii care au platit-o sa isi primeasca banii de la ANAF.

Intre timp, in Bucuresti, urma sa se aprobe taxa Oxigen, ce presupunea ca masinile sub EURO 3 sa nu mai aiba acces in centrul orasului. Si aceea a fost abrogata prin votul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pentru taxele platite pana in prezent, contravaloarea acestora va fi returnata.

Taxa auto se poate recupera respectand procedura indicata de ANAF, iar cei care nu primesc banii la timp vor primi o dobanda aferenta acestor sume.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram