Disclaimer publicitate

Evolutia pretului aurului din 1915 pana in prezent

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 01/07/2020
Distribuie acest articol
Cuprins

Unii oameni vad aurul ca pe un vestigiu, un bun al regilor, al piratilor si trecutului indepartat. Nu aduce profit, sta in trezorerii si doar impodobeste gaturile si mainile celor bogati.

Insa aceasta este doar o perceptie de suprafata.

In realitate, valoarea aurului, ca activ financiar, a cunoscut de-a lungul timpului perioade de performanta exceptionala, iar una dintre ele ar putea fi chiar cea pe care o traim acum.

Infograficul realizat de Sprott Physical Gold Trust cu date de la The London Bullion Market Association si prezentat de Visual Capitalist face o incursiune in istoria aurului din 1915 pana in prezent, cu cele 3 etape, pe care le-am numit bule de aur, incepute din 1969.  

Standardul de aur

In perioada de inceput a Statelor Unite, natiunea a folosit standardul britanic de aur pentru stabilirea pretului monedei sale. In 1791, pretul aurului era 19,75 dolari pe uncie, in timp ce in 1834 ajungea la 20,67 dolari pe uncie. Aurul si-a pastrat valoarea prin Marea Depresiune, razboaie si tulburari civile.

Totusi, 20 de dolari astazi nu au acceasi valoare cu 20 de dolari in trecut. Cantitea de bunuri pe care o puteai cumpara varia de la an la an in functie de inflatie.  Daca, spre exemplu, intre 1934 si 1938, uncia de aur costa 34 de dolari, in ziua de azi aceasta suma ti-ar permite sa cumperi doar o mica parte dintr-o uncie de aur.

In timp ce pretul aurului asa cum era el in trecut ne poate parea ieftin, ajustat pentru inflatie, nu este atat de scazut cum am crede. Guvernul stabilea valoarea monedei in raport cu un activ, ca sa asigure stabilitatea preturilor. Totusi, daca ar fi fost o cerere prea mare pentru activ, atunci acesta s-ar fi epuizat si moneda nu ar mai fi avut valoare.

Aceasta amenintare a fortat guvernele sa schimbe standardele, intr-un context in care rezervele de aur au inceput sa devina limitate.  

Interventia guvernului

In urma prabusirii pietei de valori in 1929, investitorii au inceput sa rascumpere dolari americani pentru valoarea echivalenta in aur, eliminand moneda din economie.

Ca sa previna epuizarea rezervelor guvernamentale, presedintele Franklin D. Roosevelt a limitat in anul 1933 dreptul de a detine aur, astfel incat sa descurajeze crearea stocurilor si sa incurajeze in schimb investitiile.

In 1934, Congresul a adoptat Legea rezervelor de aur, care a interzis complet detinerea aurului si a ridicat pretul acestuia la 35 de dolari pe uncie.

In 1944, Puterile Aliate, victorioase, au negociat Acordul de la Bretton Woods, prin care au transformat dolarul american in principala moneda de rezerva la nivel global.

Statele Unite au stabilit pretul aurului la 35 dolari pe uncie — cel putin pana la inceputul anilor '70, cand economia stagnanta a dus la colapsul standardului de aur.

Bula de aur I : Decembrie 1969 – Ianuarie 1980

In 1969, aurul valora 42 de dolari pe uncie. Totusi, perioada de volatilitate economica urma sa schimbe politica monetara a Statelor Unite.

Pe 15 august 1971, presedintele Richard Nixon a decis anularea conversiei dolarului in aur, renuntand astfel la standardul de aur.

In 1974, presedintele Gerald Ford a permis din nou detinerea de catre americani a lingourilor de aur. Crizele energetice, inflatia in crestere si somajul ridicat au dus la blocarea economiei.

In ianuarie 1980, pretul aurului a ajuns la 2.234 de dolari pe uncie, pe fundalul unei inflatii de doua cifre. Paul Volcker, presedintele Rezervei Federale, a luat masuri de limitare a inflatiei, care au incetinit activitatea economica, provocand recesiune.

Pretul aurului a scazut in 1985 la 753,96 pe uncie, iar economia s-a redresat.

Din decembrie 1969 pana in ianuarie 1980, aurul a crescut de la 285 de dolari la 2,234 de dolari pe uncie, adica o crestere de 684% pe parcursul a 122 de luni.

Bula de aur II : August 1999 – August 2011

Cresterea veniturilor la nivel de gospodarie si scaderea retelor dobanzilor in timpul lui Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale americane, au determinat o scadere abrupta a valorii aurului pana la 377,44 dolari pe uncie in aprilie 2001.

Politica monetara slabita si impozitul redus pe castigurile de capital au stimulat investitiile speculative, prin dezvoltarea unei piete de brokeraj de retail si aparitia capitalului de risc.

Bula tehnologica nu a intarziat sa apara, deoarece companiile de brokeraj nu au putut sa isi cladeasca afaceri durabile, iar banii investitorilor s-au evaporat.

Pe parcursul anului 2000, investitorii s-au grabit sa abandoneze investitiile speculative, ceea ce a avut drept rezultat mai multe prabusiri ale pietei. In septembrie 2001 au avut loc atacurile teroriste, care au marcat inceputul unei noi ere. Valoarea aurului a crescut constant in aceasta perioada.

In 2008, criza financiara globala a zguduit puternic pietele financiare si a dus la recesiune. Factorii de decizie politica si bancherii centrali s-au angajat intr-o politica monetara controversata de relaxare cantitativa (quantitative easing), pentru sustinerea pietelor financiare. Pretul unciei de aur a atins noi valori maxime pana la sfarsitul lui august 2011, cand ingrijorarile cu privire la nivelul datoriei au crescut in Statele Unite si in alte tari.

Din august 1999 pana in august 2011, valoarea aurului a crescut de la 394 de dolari la 2.066 de dolari pe uncie, adica o crestere de 425% pe parcursul a 145 de luni.

Bula de aur III? : Noiembrie 2015 – Mai 2020

In urma crizei financiare, Rezerva Federala a incercat sa stimuleze redresarea economica prin politica banilor ieftini, intr-un context in care valoarea aurului scazuse la 1.050 de dolari pe uncie in decembrie 2015.

Pretul aurului a inceput sa creasca din nou in 2016, in urma victoriei lui Donald Trump in alegerile din SUA.

Presiunea puternica pentru cresterea ratelor dobanzii, un razboi commercial SUA-China si, mai nou, criza de coronavirus din lume, au dus la incertitudine economica. Cu ratele dobanzilor deja la valori minime istorice si relaxarea cantitativa ca procedura standard de operare, economiile globale intra intr-o perioada fara precedent.

Sunt putine date despre directia in care o va lua economia, dar din noiembrie 2015 pana in mai 2020, pretul aurului a urcat de la 1.146 de dolari pe uncie, la 1.726 de dolari pe uncie, adica o crestere de 55% pe parcursul a 55 de luni.

Care este directia viitoare?

Intr-o era a afirmarii startup-urilor din tehnologie, a ETF-urilor si tranzactionarii algoritmice, multi oameni asociaza aurul cu un bun decorativ. Totusi, durabilitatea sa in timp si performantele in raport cu alte active, ne arata ca este departe de asemenea prejudecati.

In 1915, uncia de aur valora 488,66 de dolari, in dolarii de azi, in timp ce in mai 2020, valoarea sa era de 1.751 de dolari pe uncie.

Aurul si-a dovedit deci valoarea de-a lungului, in vreme ce companiile, tarile, guvernele pot fi trecatoare.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul informatiilor furnizate de Visual Capitalist. Datele si continutul apartin site-ului Mr.Finance.

Articol scris de:
Expert editorial
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/09/2023
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii […]

Citeste mai mult
29/07/2023
BCR George - Recenzie 2023

Avantaje George de la BCR Poate fi deschis 100% online: Contul George poate fi deschis 100% online, in cateva minute, direct din confortul casei tale. Dupa parcurgerea pasilor necesari inregistrarii si confirmarii identitatii, George, cu toate beneficiile pe care le ofera, va fi la dispozitia ta. O interfata intuitiva si usor de utilizat: Una dintre […]

Citeste mai mult
07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
1 2 3 6
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram