Calculator rambursare anticipata

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 03/10/2023
Disclaimer publicitate

Calculator rambursare anticipata poate fi un instrument foarte util pentru a estima care sunt beneficiile in cazul in care cineva doreste sa faca o rambursare anticipata pentru un credit.

Rambursarea anticipata a imprumuturilor sau a datoriei poate fi o strategie financiara inteligenta. Cu toate acestea, pentru a intelege cu adevarat cat de mult poti economisi prin rambursarea anticipata si cat de repede poti scapa de datorie, este important sa utilizezi un instrument specializat numit "calculator de rambursare anticipata". In acest articol, vom explora ce este un astfel de calculator si cum poate ajuta la gestionarea mai eficienta a finantelor personale.

Ce este rambursarea anticipata a unui credit?

Rambursarea anticipata reprezinta plata unei sume de bani in plus fata de rata lunara aferenta unui credit. Prin rambursarea anticipata poate fi redusa perioada de creditare sau rata lunara.

Conform estimarilor, cea mai buna varianta ar fi rambursarea anticipata cu reducerea perioadei. Poti sa vezi studiul detaliat privind posibilitatile de rambursare a unui credit ipotecar aici.

Care sunt avantajele rambursarii anticipate?

Prin rambursarea anticipata, reduci semnificativ costurile imprumutului pe care l-ai accesat. Acest lucru este vizibil in primul rand atunci cand faci o plata anticipata la un imprumut pe termen lung - un credit ipotecar, de exemplu. Astfel, in cazul unui credit ipotecar in valoare de 350.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani, cu dobanda de 8%, total de rambursat la finalul perioadei ar fi 924.543 RON. In schimb, daca chiar din prima luna am face o rambursare anticipata de 2.000 RON, am economisi circa 19.000 RON din dobanda.
Pe langa faptul ca reduci semnificativ costurile imprumutului, poti sa scapi si mai repede de datorie. Astfel, cu aceeasi plata anticipata de 2.000 de lei in prima luna, ai inchide creditul cu 8 luni mai devreme.

Cand este indicat sa fac rambursari anticipate?

Rambursarile anticipate au cel mai mare impact atunci cand sunt facute la inceputul perioadei de creditare. Acest lucru se explica prin faptul ca dobanda se calculeaza pe tot soldul creditului. La inceput, soldul fiind mai mare, si dobanda aferenta va fi mult mai mare.  Astfel, daca chiar din primele luni sau ani reusesti sa faci cat mai multe plati anticipate, vei reduce semnificativ soldul creditul si, implicit, vei economisi foarte mult si din dobanda.

Am vazut in exemplul de mai sus ca 2.000 lei platiti in prima luna, te scutesc de 19.000 lei ca si dobanda si de 8 luni din durata creditului. Ei bine, aceeasi suma, dar platita in anul 15, te scuteste doar de 4.500 lei din dobanda si 2 luni din credit. Evident, impactul inca ramane a fi unul semnificativ, dar maxima eficienta o ai atunci cand rambursezi anticipat creditul inca din primele luni.

IMPORTANT!

Multe persoane considera ca daca platesc acum principalul pentru luna urmatoare, atunci nu mai trebuie sa plateasca rata luna viitoare la scadenta. Este fals. Fiecare rata se plateste la data scadenta conform graficului de rambrsare. Oricate plati anticipate ai face, acest lucru nu iti permite sa intrerupi sau suspenzi platile lunare catre banca. Acest lucru s-ar putea face la unele banci doar daca soliciti concret suspendarea pentru o anumita perioada a platilor.

Vei fi penalizat daca faci rambursari anticipate?

Conform OUG 52/2016, art. 41, lit 3, la creditele ipotecare, creditorul nu are dreptul sa aplice penalizari, sa perceapa compensatie sau orice alte costuri de la consumator in cazul rambursarii anticipate.

La creditele de nevoi personale, cu dobanda fixa, se aplica OUG 50/2010, Articolul 67

(1) In cazul rambursarii anticipate a creditului, creditorul este indreptatit la o compensatie echitabila si justificata in mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipata a creditului cu conditia ca rambursarea anticipata sa intervina intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.

(2) O astfel de compensatie nu poate fi mai mare de:

a) 1 % din valoarea creditului rambursata anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an;

b) 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit nu este mai mare de un an.

(3) Creditorul stabileste o metoda de calcul a compensatiei clara si usor verificabila, pe care o va face cunoscuta consumatorului din stadiu precontractual.

Ce este un calculator de rambursare anticipata?

Un calculator de rambursare anticipata este o unealta special conceputa pentru a te ajuta sa evaluezi impactul rambursarii anticipate a creditelor. Acest instrument utilizeaza informatii precum soldul actual al datoriei, rata dobanzii si perioada de rambursare pentru a-ti arata cat poti economisi si cand vei scapa de datorie daca alegi sa faci plati suplimentare sau sa rambursezi anticipat o anumita suma de bani.

Beneficiile utilizarii unui calculator de rambursare anticipata

Economisirea banilor: Calculatorul iti va arata cat poti economisi pe termen lung prin rambursarea anticipata. Acest lucru poate fi motivant si te poate ajuta sa-ti stabilesti obiective financiare realiste.

Planificare mai buna: Cu ajutorul unui calculator de rambursare anticipata, poti planifica mai bine bugetul si finantele personale. Acesta iti permite sa vezi impactul platilor suplimentare asupra termenelor de rambursare.

Scaparea mai rapida de datorie: Daca doresti sa scapi de datorie mai repede, calculatorul te poate ajuta sa identifici suma de bani pe care trebuie sa o rambursezi anticipat pentru a atinge acest obiectiv.

Evaluarea eficientei platilor suplimentare: Poti testa diferite scenarii pentru a vedea care dintre platile suplimentare ar putea fi cea mai eficienta in functie de resursele tale financiare.

Cum folosesc calculatorul de rambursare anticipata?

Calculatorul de rambursare anticipata este foarte intuitiv si simplu de folosit. Astfel, poti sa iti setezi care este soldul actual al creditului tau, care este dobanda, care este perioada ramasa a creditului si care este suma pe care vrei sa o rambursezi anticipat. Odata ce ai setat aceste valori, calculatorul iti va arata care este dobanda pe care ai economisi-o daca ai face rambursarea anticipata si care este perioada cu care s-ar reduce creditului. Pe langa asta, poti sa setezi si faptul ca vei face rambursari anticipate recurent, in fiecare luna, de exemplu, si in felul acesta iti poti ajusta cat mai eficient strategia ta de rambursare anticipata. 

Concluzie

In concluzie, rambursarile anticipate pot fi o solutie foarte avantajoasa pentru a reduce semnificativ atat costul, cat si perioada creditului. Cu toate acestea, ar fi recomandat sa facem un calcul inainte de a face rambursarile anticipate, astfel incat sa vedem cat de mult economisim din dobanda si daca merita sau nu sa platim anticipat. In acest sens, un calculator de rambursare anticipata devine o unealta valoroasa pentru oricine doreste sa-si gestioneze mai eficient datoriile si sa economiseasca bani. Prin utilizarea acestui instrument, poti lua decizii financiare mai informate si iti poti rambursa datoriile cu mai multa incredere. Nu uita sa verifici periodic calculatorul pentru a vedea cum evolueaza situatia ta financiara si pentru a face ajustari in consecinta.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram