Calculator salariu brut

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 06/04/2024
Disclaimer publicitate

Calculator salariu brut este un instrument util si foarte important in lumea salariilor - un instrument util atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Este important sa intelegem ce este salariul brut si sa dispunem de intrumente care sa ne ajuta sa calculam salariul intr-un mod corect si eficient. 

In acest articol vom discuta despre salariul brut, calculator salariu brut dar si despre evolutia salariilor in Romania.

Calculator salariu brut: la ce poate fi util?

Calculator salariu brut este o resursa valoare pentru toate partile implicate si interesate de valoarea salariilor. Astfel, acest intrument poate fi folosit de catre:

Angajati: Pot folosi calculatorul salariu brut pentru a intelege mai bine structura veniturilor lor si pentru a face estimari cu privire la venitul brut. In Romania, contributiile si impozitele datorate statului, in cazul angajatilor, sunt retinute direct la sursa, angajatii primind direct salariul net. Astfel, pentru unele persoane poate fi de interes care este venitul lor brut in functie de salariul net pe care il primesc. Pe langa asta, pot analiza si care sunt contributiile si impozitele pe care le plateste lunar, dar si valoarea acestora.

Angajatori: Pentru angajatori, folosirea unui calculator de salariu brut poate fi de mare ajutor, un instrument care scuteste foarte mult timp si energie. Astfel, cu un calculator salariu brut, angajatorii pot vedea precis care sunt valorile salariilor brute datorate angajatilor, dar si care este valoarea taxelor si contributiilor pe care trebuie sa le vireze la bugetul de stat pentru fiecare angajat. Pe langa asta, un calculator de salariu brut poate ajuta angajatorul sa-si faca mai bine planificarea pentru fiecare an fiscal.

De multe ori se intampla ca angajatii sunt interesati doar de ce „primesc in mana”, adica de salariul net. Pe cand pentru angajatori, anume salariul brut este indicatorul esential care determina „cat scoate din buzunar” angajatorul pentru fiecare angajat.

Departamentele de resurse umane: Sunt esentiale in gestionarea eficienta a datelor salariale, in generarea rapoartelor si in asigurarea conformitatii cu legislatia privind salariile.

Cum folosesc calculator salariu brut?

Calculator salariu brut este un instrument foarte intuitiv si simplu de folosit. Astfel, in casuta „Salariu net” introdu care este salariul tau net si apasa pe calculeaza. In continuare calculatorul va face toata treaba. O sa iti apara un tabel unde o sa vezi care este salariul tau brut, care sunt contributiile care se retin din salariul tau brut dar si care este valoarea acestora.

Diferenta dintre salariul brut si salariul net

Diferenta principala dintre salariul brut si salariul net este reprezentata de impozitele si deducerile legale. Iata cum functioneaza:

Salariul Brut: Aceasta este suma totala pe care un angajat o castiga inainte de a se aplica orice deducere fiscala sau contributie la asigurarile sociale. Include salariul de baza, bonusurile si alte beneficii.

Salariul Net: Este suma pe care un angajat o primeste in mana dupa deducerea impozitelor, contributiilor sociale si altor posibile deduceri legale. Acesta reprezinta venitul efectiv pe care un angajat il poate cheltui sau economisi.

Ce taxe se retin de salariul brut?

Salariul brut este suma de bani indicata in contractul individual de munca pe care o castiga un angajat. In realitate insa, salariul brut este supus impozitarii si platii contributiilor catre stat, abia dupa plata acestora, angajatul va primi salariul net. Astfel, conform codului fiscal, un angajat plateste urmatoarele contributii si impozite:

  • impozit pe venit: 10%
  • contributia individuala de asigurari sociale - pensia: 25%
  • contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS: 10%

Salariul minim pe economie brut

Salariu minim pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2023 este de 3000 lei brut si 1898 lei net.

In prezent, circa 1,9 milioane de persoane sunt angajate cu salariul minim pe economie, o crestere de circa 52% in comparatie cu anul 2022.

Realmente, din cauza faptului ca in jur de 43% din salariul brut se duce catre impozite si contributii, acest lucru creste foarte mult presiunea pe un angajator. De exemplu, in 2023, pentru ca un angajator sa plateasca unui angajat un salariu net de 5000 lei, angajatorul cheltuie 8740 lei. Din cauza taxelor mari, dar si a deficientei statului in colectarea impozitelor, multi angajatori prefera sa angajeze persoane cu salariul minim pe economie - pentru a plati mai putini bani la bugetul de stat, iar diferenta o plateste angajatului „la negru”, fara sa ii declare.

Evolutia salariului minim brut in Romania

Desi salariul minim pe economie din Romania inca este sub media europeana, mai exact suntem pe al 3-lea loc de la sfarsit la acest capitol, depasind doar Bulgaria si Ungaria, trebuie sa recunoastem ca acesta a crescut simtitor in ultimii ani, in unii ani a crescut chiar si cu mai mult decat rata inflatiei oficiala. In contiuare vom vedea care a fost evolutia salariului brut in ultimii 9 ani.

Data/anValoare salariu brutValoare salariu netEvolutie fata de anul trecut
1 ianuarie 202330001898+17,65%
1 ianuarie 202225501524+10,87%
1 ianuarie 202123001386+3,01%
1 ianuarie 202022301346+7%
1 ianuarie 201920801263+37,9%
1 ianuarie 201819001163+16,01%
1 februarie 201714501065+19%
1 mai 20161250925+7,7%
1 iulie 20151050785+8,3%

Salariul mediu

Salariul mediu este un indicator important pentru a analiza care sunt veniturile medii ale salariatilor intr-o anumita perioada, dar si pentru a vedea discrepanta dintre salariu minim si veniturile mediu. 

Conform rapoartelor periodice ale INS, in luna iunie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decat in luna mai 2023. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost 4600 lei, in crestere cu 57 lei (+1,3%) fata de luna mai 2023.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Este important sa analizam evolutia veniturilor medii din Romania pentru a analiza care au fost cresterile salariilor.

Calculator salariu brut 1

        Din 2014 pana in 2023, salariul mediu net a crescut de peste 2,45 ori, in timp ce salariul minim pe economie brut a crescut de peste 3,33 ori.

Concluzii

Daca oamenii ar sti cat de multe taxe platesc, ar fi mult mai interesati de politica. Din acest punct de vedere, este crucial sa ne interesam nu doar de salariul nostru net, „ce primim in mana”, dar si care este venitul nostru brut, care este valoarea impozitelor pe care le platim. Odata ce vom fi constienti de aceste lucruri, cu siguranta ca si cerintele pentru o pensie mai buna, pentru un sistem medical mai bun, infrastructura dezvoltata vor fi mai mari. Tocmai din acest motiv calculator salariu brut este o resursa esentiala pentru angajati si angajatori, ajutand la calcularea corecta a veniturilor si la asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala si regulamentele interne. Diferenta dintre salariul brut si salariul net este cruciala in intelegerea veniturilor reale, iar evolutia salariului minim brut in Romania in ultimii 10 ani reflecta schimbarile economice din tara.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram