Calculator pensie privata

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 16/10/2023
Disclaimer publicitate

Calculator pensie privata este un intrument util care te ajuta sa estimezi care va fi pensia ta administrata privat in functie de veniturile tale brute, ratele de rentabilitate estimate a fondului si perioada de timp. Cu ajutorul calculatorului de pensie privata poti sa iti faci o imagine mai clara despre nivelul veniturilor la pensie si in functie de asta sa iti faci o planificare mai buna privind economiile si investitiile.

Pensia privata este un aspect important al planificarii financiare personale, iar pentru a lua decizii informate, este esential sa dispunem de instrumente adecvate. Un astfel de instrument este calculatorul de pensie privata, care poate oferi o perspectiva clara asupra sumei pe care o veti putea primi in timpul pensionarii. In acest articol, vom explora importanta acestui instrument si cum poate ajuta persoanele sa-si construiasca un viitor financiar stabil.

Importanta utilizarii unui calculator de pensie privata

Evaluarea obiectivelor: Calculatorul iti permite sa estimezi care va fi pensia ta privata in functie de contributiile lunare, perioada de timp pana la pensionare dar si randamentele estimative ale fondului de pensie. Astfel, poti sa iti creezi o idee mai clara despre care ar fi sumele pe care le vei avea cand te retragi din activitate.

Luarea deciziilor informate: Calculatorul te ajuta sa estimezi care va fi nivelul pensiei private la retragerea din activitate. Daca intelegi ca aceasta ar fi prea mica pentru satisfacerea nevoilor, atunci poti sa iti construiesti o strategie prin care sa ai parte de o retragere mai buna din activitate, cum ar fi investitiile.

Cum folosesti calculatorul de pensie privata

Calculatorul de pensie privata pus la dispozitie este foarte simplu si usor de folosit. Trebuie sa introduci care este salariul tau brut, de cati ani lucrezi, cati ani ai pana la pensie si care este randamentul pe care estimezi ca o sa-l aiba, in medie, fondul de pensie Pilon II la care cotizezi tu. Urmeaza calculatorul sa-si faca treaba si sa livreze informatiile de care ai nevoie: care este suma totala acumulata in fond si care este suma pe care o poti primi lunar.

Cum functioneaza sistemul de pensii in Romania

In perioada 2005-2008, in Romania au fost puse bazele sistemului de pensii private. Problemele demografice cu care se confrunta Europa, natalitatea fiind in scadere si media de varsta a populatiei crescand, au afectat si Romania, si a aparut astfel necesitatea unei surse suplimentare de venit fata de pensia publica. 

Reforma pensiilor din Romania a insemnat extinderea sistemului de pensii prin adaugarea a inca unui sistem – cel de pensii private, format din Pilonul II si Pilonul III, precum si din pensiile ocupationale, introduse in anul 2020.

Multe tari si-au reformat sistemul public de pensii si au introdus sistemul pensiilor private. 

In Romania, reforma sistemului de pensii a demarat in anul 2007, atunci cand a inceput si procesul de aderare, atat la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), cat si la pensiile facultative (Pilonul III). Sistemul de pensii din Romania este structurat in trei piloni, fiecare avand propriile caracteristici si roluri. Iata cum functioneaza fiecare dintre acesti piloni:

Pilonul 1: Sistemul Public de Pensii (Pensia de Stat):

Pilonul 1 este cunoscut si sub denumirea de "sistemul public de pensii" si reprezinta componenta principala a sistemului de pensii din Romania.

Acesta este un sistem de asigurari sociale obligatorii, la care toti angajatii din Romania trebuie sa contribuie. Contributiile sunt deduse automat din salariile angajatilor si din veniturile persoanelor care realizeaza venituri din alte surse.

Fondurile stranse in acest sistem sunt gestionate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si sunt utilizate pentru a plati pensiile actuale.

Varsta standard de pensionare in acest sistem este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, dar pot exista exceptii in functie de anumite criterii (de exemplu, pensionarea anticipata). In momentul de fata, unui salariat i se retine 21,25% din salariul brut pentru constributiile la sistemul public de pensii.

Pilonul 2: Sistemul de Pensii Administrate Privat:

Pilonul 2 este format din fondurile de pensii administrare private (Fondurile de Pensii Administrate Privat - Pilonul 2) si este un sistem suplimentar la sistemul public de pensii.

Acesta este obligatoriu, in administrat privat. Practic, 3,75% din salariul brut al fiecarui angajat este retinut si redirectionat catre un fond de pensii. Participantii au libertatea sa isi aleaga singuri fondul de pensii la care sa contribuie, iar daca nu o fac, vor fi distribuiti aleatoriu catre un fond de pensii. 

Banii contribuiti sunt investiti intr-o gama variata de active, cum ar fi obligatiuni, titluri de stat, actiuni, cu scopul de a genera randamente mai bune pe termen lung fata de conturile de economii traditionale.

Participantii primesc o pensie privata la pensionare, in functie de contributiile lor si de performanta investitiilor fondului.

Pilonul 3: Sistemul de pensii private facultative:

Pilonul 3 este cunoscut si sub denumirea de "pensii private facultative" si reprezinta un sistem de economii voluntare pentru pensionare.

Acesta ofera posibilitatea persoanelor sa-si deschida conturi de pensie facultative, administrare privat, unde sa contribuie periodic cu o suma de bani, voluntar aleasa, din venitul net. Contributiile in acest sistem sunt facultative si pot fi facute in functie de capacitatea financiara a individului.

Guvernul acorda avantaje fiscale pentru contributiile efectuate in acest sistem, ceea ce incurajeaza economisirea pentru pensie.

Concluzie:

Un calculator de pensie privata este un instrument util pentru oricine planifica sa-sii asigure un viitor financiar sigur. Prin intermediul acestuia, puteti sa va stabiliti obiective clare, sa simulati scenarii si sa luati decizii bine informate pentru a va asigura ca va veti bucura de o pensie privata confortabila. Este important sa reevaluati periodic planul pentru a tine pasul cu schimbarile in situatia financiara si obiectivele personale.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram