Calculator salariu

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 07/05/2024
Disclaimer publicitate

Calculator salariu poate fi un instrument foarte util atunci cand vrem sa vedem care ar fi salariul nostru net in functie de salariul brut pe care il avem sau invers. Cu ajutorul calculatorului de salariu putem sa analizam ce contributii si impozite sunt retinute din venitul nostru, dar si care este valoarea acestora.

Calculator salariu: pentru cine poate fi util?

Calculator salariu este un instrument care poate fi utilizat avantajos de catre diferite categorii de persoane:

  1. Angajatii: Angajatii pot calcula care ar fi venitul net pe care urmeaza sa il incaseze, astfel putand sa isi planifice mai bine bugetul si cheltuielile si sa analizeze cum vor fi afectate veniturile de contributiile si taxele care trebuie platite.
    Pe langa asta, folosind un calculator de salariu, poti sa vezi cati bani se retin lunar din salariul tau brut pentru: constributii pentru sanatate, pensie etc. Doar analizand cifrele, poti sa iti dai seama cate taxe platesti.
  2. Angajatorii: Pentru angajatori, un calculator de salariu ajuta la calcularea corecta a salariului pentru angajati, asigurandu-se ca plata este precisa si conforma cu legislatia fiscala. Pe langa asta, un calculator de salariu poate fi folosit de catre un angajator pentru a analiza cati bani va trebui plateasca pentru a oferi un salariu net de x lei. De exemplu, pentru a oferi unui angajat un salariu net de 5000 lei, angajatorul trebuie sa plateasca 8740 lei.
  3. Departamentele de resurse umane: Departamentele de resurse umane pot folosi un calculator salariu pentru a gestiona eficient salariile tuturor angajatilor, pentru a genera rapoarte si pentru a se asigura ca platile sunt efectuate in mod corespunzator.
  4. Candidatii la locul de munca: De cele mai multe ori, angajatorii comunica candidatilor la locul de munca salariul brut. Folosind un calculator salariu, candidatii pot analiza cat vor primi „efectiv in mana”, adica care va fi salariul net cu care isi vor putea acoperi cheltuielile lunare.

Calculator salariu - cum il folosesc?

Calculator salariu net poate fi folosit pentru a afla valoarea salariului net in baza unui contract de munca din Romania.

Trebuie doar sa completezi campul din formular cu salariul brut pe luna, iar aplicatia va calcula automat salariu net, retinerile salariale, deducerea personala de baza, cheltuielile totale ale angajatorului si totalul taxelor colectate la bugetul de stat.

Astfel, avand acest calcul salariu net 2023 poti sa afli care este salariul tau net, dupa plata contributiilor la stat. Fiecare contributie este evidentiata prin procentul si suma exacta datorata.

Aplicatia calculator salarii este utila atat angajatorilor, cat si salariatilor. Dupa completarea sumei brute, apasa pe "Calculeaza", iar aplicatia va genera automat remuneratia neta.

Calculator salariu brut te poate ajuta sa vezi care este salariul tau brut, reiesind din salariul net, in mana. Astfel, poti sa vezi cu exactitate ce contributii platesti la stat si care este valoarea acestora. De asemenea, calcul salariu brut 2023 poate fi foarte util pentru angajatori, astfel incat sa vada cat ar trebui sa plateasca de fapt pentru a oferi un salariu net in valoare de X lei.

Salariul net

Salariul net este suma de bani pe care un angajat o primeste in mana dupa ce au fost deduse toate impozitele si contributiile legale, precum si alte eventuale taxe: asigurarile de sanatate, contributiile la fondurile de pensie etc. Salariul net este suma reala pe care o puteti cheltui pentru nevoile personale sau ale familiei. Salariul net rezulta prin scaderea din salariul brut a urmatoarelor contributii:

  • impozit pe venit: 10%
  • contributia individuala de asigurari sociale - pensia: 25%
  • contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS: 10%

Salariul brut

Salariul brut este suma totala pe care un angajat o castiga inainte de a se aplica contributiile si impozitele. In general, salariul brut include salariul de baza, bonusurile, comisioanele sau alte tipuri de venituri. Salariul brut este important atat pentru angajatori - pentru a efectua plati si rapoarte legate de slarii, dar si pentru angajati - in functie de salariul brut se va calcula si valoarea pensiei. Cu toate acestea, pentru angajati, salariul net (banii pe care ii primesc efectiv in mana) este cel mai relevant.

Salariul net vs salariul brut

Dupa cum am mentionat mai sus, diferenta notabila intre salariul net si cel brut este data de faptul ca primul reprezinta banii pe care ii primeste in mana angajatul, dupa deducerea contributiior si impozitelor aferente. In momentul de fata, circa 43% din salariul brut este retinut pentru CAS, CASS, impozit pe venit, angajatul primind un salariu net de circa 57% din salariul brut.

Salariu minim pe economie

Salariu minim pe economie, incepand cu 1 iulie 2024 va fi de 3700 lei brut si 2217 lei net.

In prezent, circa 1,9 milioane de persoane sunt angajate cu salariul minim pe economie, o crestere de circa 52% in comparatie cu anul trecut. Acest lucru se explica, in primul rand, prin modificarile fiscale care au intervenit la inceputul anului. Astfel, pana la 31 decembrie, o microintreprindere putea sa activeze fara nici un angajat. Insa, incepand cu 1 ianuarie 2023, ca sa isi pastreze statutul de microintreprindere, multe firme au fost nevoite sa angajeze cel putin cate o persoane. Aceste angajari, de cele mai multe ori, se fac cu salariul minim pe economie.

Evolutia salariului minim pe economie

Desi salariul minim pe economie din Romania inca este sub media europeana, mai exact suntem pe al 3-lea loc de la sfarsit la acest capitol, depasind doar Bulgaria si Ungaria, trebuie sa recunoastem ca acesta a crescut simtitor in ultimii ani, in unii ani a crescut chiar si cu mai mult decat rata inflatiei oficiala. In contiuare vom vedea care a fost evolutia salariului brut in ultimii 9 ani.

Data/anValoare salariu brutValoare salariu netEvolutie fata de anul trecut
1 iulie 202437002217+12.12%
1 ianuarie 202433002079+10%
1 ianuarie 202330001898+17,65%
1 ianuarie 202225501524+10,87%
1 ianuarie 202123001386+3,01%
1 ianuarie 202022301346+7%
1 ianuarie 201920801263+37,9%
1 ianuarie 201819001163+16,01%
1 februarie 201714501065+19%
1 mai 20161250925+7,7%
1 iulie 20151050785+8,3%

Salariul mediu

Salariul mediu este un indicator important pentru a analiza care sunt veniturile medii ale salariatilor intr-o anumita perioada, dar si pentru a vedea discrepanta dintre salariu minim si veniturile mediu. 

Conform rapoartelor periodice ale INS, in luna iunie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decat in luna mai 2023. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost 4600 lei, in crestere cu 57 lei (+1,3%) fata de luna mai 2023.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Evolutia salariului mediu

Este important sa analizam evolutia veniturilor medii din Romania pentru a analiza care au fost cresterile salariilor.

Calculator salariu 1
Calculator salariu 2

        Din 2014 pana in 2024, salariul mediu net a crescut de peste 2,87 ori.

Concluzii

Salariul minim si salariul mediu au avut o crestere constanta in ultimii ani. Acest lucru se intampla, de obicei, la inceputul fiecarui an fiscal. Odata cu modificarile fiscale, este importat sa stii, atat ca angajat, cat si ca angajator, care este salariul net in functie de cel brut si invers. Folosind calculator salariu poti sa vezi instant toate cifrele.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram