Disclaimer publicitate

Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 14/05/2023
Distribuie acest articol
Cuprins

Rambursarea anticipată - Introducere

Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit. 

Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua proprietatea în cazul în care nu se respectă termenii și condițiile contractului de împrumut. În general, creditul ipotecar este oferit pe o perioadă lungă de timp, de până la 30 de ani, iar rata dobânzii poate fi fixă sau variabilă, în funcție de opțiunea solicitantului.

Fiind un angajament pe un termen destul de lung, apare întrebarea legitimă dacă pot să închid anticipat acest credit.

În acest articol ne-am propus să răspundem la această întrebare și să analizăm care sunt modalitățile prin care un credit ipotecar poate fi rambursat anticipat.

Ce este rambursarea anticipată a unui credit 

Rambursarea anticipată a unui credit se referă la restituirea sumei de bani din soldul unui credit înainte de termenul stabilit în contractul de împrumut. Aceasta poate fi o opțiune atractivă pentru cei care doresc să scape mai rapid de datorie și să economisească bani pe termen lung prin reducerea dobânzilor.

Există două feluri de rambursare anticipată a unui credit:

  • Rambursare parțială - când plătești anticipat doar o parte din soldul creditului.
  • Rambursare integrală - când rambursezi anticipat toată suma ramasă din soldul creditului. 

Rambursare parțială sau rambursare integrală?

Atunci când vine vorba de o rambursare anticipată a unui credit, apare întrebarea: ce este mai avantajos, să plătesc anticipat, lunar, o sumă mai mică sau sa economisesc și să rambursez o sumă mai mare peste mai mulți ani?

Ei bine, deși aparent este același lucru, rezultatul este unul foarte diferit.

Să luăm ca și exemplu un credit ipotecar de 350.000 RON, cu o dobândă de 8,5%. Pe lângă rata lunară, mai am posibilitatea să economisesc lunar 1.000 RON. 

Aici sunt două opțiuni, fie rambursez lunar câte 1.000 lei timp de 15 de ani, fie economisesc acești bani timp de 15 ani și rambursez atunci 160.000 RON.

În cazul în care aplicăm prima strategie, la finalul celor 15 ani, soldul creditului rămas este de 68.865 RON, iar creditul ar fi rambursat în 18 ani. Practic, închid creditul cu 12 ani mai devreme.

Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 1
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 5

În schimb, dacă aplicăm a 2-a strategie, la finalul celor 15 ani, soldul creditului ar fi în jur de 124.208 RON iar creditul ar fi rambursat în anul 21.

Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 2
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 6

Ca și concluzie, prima strategie este mult mai eficientă. În primul rând, astfel am economisi cel puțin 3 ani și in jur de 120.000 RON, explică  Ion Soltinschi, consultant financiar al www.mrfinance.ro

„Accesarea unui credit ipotecar este o decizie pe termen lung. Fără o planificare bună, acest împrumut poate reprezenta o povară pe 30 de ani. Din acest motiv este important să te consulți cu un specialist și să vezi care strategie de rambursare anticipată se potrivește mai bine nevoii tale. Cu un plan financiar bun, poți să rambursezi creditul ipotecar mult mai devreme, economisind bani și ani”

a adăugat Soltinschi Ion.

Modalități de rambursare anticipată a unui credit

Rambursarea anticipată a unui credit se face doar la cererea clientului, în scris, în care spui exact ce sumă vrei sa rambursezi anticipat.

Banca este obligată să proceseze cererea respectivă. Unele bănci îți pot pune anumite obiecții, de exemplu: că poți să reduci doar rata, nu și perioada de creditare, sau ca trebuie să rambursezi o sumă minimă, sau că trebuie să depui cererea de rambursare într-o zi anume etc.

De reținut, banca nu are dreptul să impună astfel de condiții. Conform OUG 52/2016, clientul are dreptul sa ramburseze oricând, orice sumă, și să opteze pentru oricare dintre modalitățile de rambursare, cu reducerea perioadei sau reducerea ratei.

Dar ce presupun aceste două modalități de rambursare și care dintre ele este mai avantajoasă?

Rambursarea anticipată prin reducerea ratei

Rambursarea anticipată prin reducerea ratei, presupune achitarea unei sume de bani în avans, păstrarea perioadei de creditare, dar reducerea ratei. Astfel, dacă e să luăm același exemplu de credit, la care în prima lună plătim anticipat 2.000 lei, cu reducerea ratei, rata lunară s-ar micșora cu circa 20 de lei, iar suma economisită la final de contract este de circa 3283 RON.

Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 3
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 7

Rambursare anticipată prin reducerea perioadei

Dacă plătim anticipat aceeași 2.000 RON, dar cu reducerea perioadei, lucrurile stau diferit.

Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 4
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar 8

Astfel, la final de perioadă, am economisi 18.744 RON, iar perioada creditului ar fi redusă cu circa 8 luni.

Dacă tragem linie, este evident ca mult mai util, matematic vorbind, este să faci o rambursare cu reducerea perioadei.

În alte circumstanțe, dacă rata lunară este prea mare, poate are sens să facem rambursări anticipate cu reducerea ratei. Recomandat este ca fiecare persoană să ia decizii în funcție de situația particulară.

În calculul nostru nu au fost luate în considerare comisioanele de rambursare anticipata.

Dar, de obicei, aceste comisioane sunt așa:

  • Dacă ai credit cu dobândă variabilă, comisionul este 0.
  • Dacă ai credit cu dobândă fixă, comisionul este de 0,5% dacă a rămas mai puțin de un an până la scadența creditului și 1% dacă perioada rămasă este de peste un an.

Concluzii

Un credit ipotecar presupune o decizie și un efort cu un impact pe termen lung. Recomandat este ca chiar înainte de a fi accesat creditul, ar fi bine să avem o planificare despre cum să-l închidem anticipat. În felul acesta, am reuși să economisim foarte mulți bani și să reducem semnificativ perioada creditului.

De asemenea, înainte de a accesa un credit, este important să analizăm opțiunile de la mai multe bănci și să luăm o decizie cât mai avantajoasă. Pentru asta, pot fi folosite comparatoarele de credite, instrumente care să te ajute să-ți faci o imagine clară despre ofertele din partea mai multor instituții.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6464 de lei, în creștere cu 13,8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram