Disclaimer publicitate

Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 08/06/2023
Distribuie acest articol
Cuprins

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă nu exista o disciplină de a economisi și investi?

La data de 07.06.2023, INS a publicat un comunicat privind veniturile și cheltuielile medii ale unei gospodării din România în anul 2022. Conform comunicatului, o gospodărie a încasat venituri medii de 6,464 de lei pe luna, majoritatea veniturilor provenind din salarii.
La capitolul cheltuielilor, ponderea cea mai mare a fost reprezentată de cheltuielile de consum, în jur de 61.5%.

Un indicator important este: câți bani alocă o gospodărie din România pentru investiții? Răspunsul este 32,90 RON sau 0.5% din venitul lunar. Pe de altă parte, 4.09% sau 264,78 RON sunt cheltuiți lunar pentru băuturi alcoolice și tutun.

De ce alocă românii atât de puțini bani pentru investiții?

  1. Un nivel scăzut de educație financiară: România se află pe ultimul loc din UE la capitolul educației financiare. Mulți oameni nu sunt conștienți de importanța investițiilor sau nu au suficiente cunoștințe despre instrumentele și strategiile de investiții. Lipsa de informare și înțelegere poate determina reticența în a aloca resurse financiare pentru investiții.
  1. Prioritizarea nevoilor imediate: Pentru mulți români, satisfacerea nevoilor de bază, cum ar fi mâncarea, locuința sau educația, primează înaintea investițiilor pe termen lung. Situația economică dificilă sau nivelul scăzut al veniturilor pot face dificilă economisirea și investițiile pe termen lung.
  1. Lipsa încrederii în sistemul financiar: Istoria economică a României, inclusiv crizele financiare și instabilitatea politică din trecut, sunt printre factorii care au erodat încrederea românilor în sistemul financiar și în investiții. Neîncrederea în bănci și în alte instituții financiare poate conduce la evitarea investițiilor și preferința pentru opțiuni mai conservatoare, cum ar fi economisirea în numerar.
  1. Percepția riscului și frica de a pierde bani: Investițiile implică întotdeauna un anumit nivel de risc. Unii români pot fi reticenți în a-și asuma riscuri și pot evita investițiile din teama de a pierde economiile lor. Lipsa de înțelegere a diversificării portofoliului și a gestionării riscului poate accentua această teamă.

Care pot fi consecințele neglijării investițiilor financiare?

  1. Pierderea oportunităților de creștere: Neparticiparea la investiții înseamnă că poți pierde oportunitatea de creștere financiară. Pe măsură ce timpul trece, banii investiți pot genera venituri suplimentare și pot ajuta la crearea unei baze financiare solide. Dacă oamenii nu investesc, riscă să rămână cu resursele financiare stagnante și vor rata șansa de a-și multiplica economiile.
  1. Inflația erodează puterea de cumpărare: Una dintre consecințele principale ale neparticipării la investiții este că banii sunt afectați de inflație. Inflația este creșterea generalizată și susținută a prețurilor bunurilor și serviciilor în timp. Dacă banii sunt lăsați într-un cont bancar fără a fi investiți, este posibil ca rata dobânzii să nu țină pasul cu inflația, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare pe termen lung.
  1. Riscul de a nu atinge obiectivele financiare: Investițiile pot juca un rol crucial în atingerea obiectivelor financiare pe termen lung, cum ar fi achiziționarea unei locuințe, finanțarea educației copiilor sau pregătirea pentru pensie. Neparticiparea la investiții poate însemna că oamenii vor fi nevoiți să își ajusteze obiectivele sau sa nu le îndeplinească niciodată.
  1. Dependența exclusivă de veniturile active: O altă consecință a neparticipării la investiții este dependența exclusivă de veniturile active. Veniturile active provin din munca, cum ar fi salariul lunar sau alte activități generatoare de venit. Dacă nu investești, vei fi limitat în ceea ce privește creșterea financiară, deoarece veniturile active pot fi instabile sau pot stagna în timp.
  1. Risc crescut în fața situațiilor neprevăzute: Viața este plină de evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă, probleme de sănătate sau alte dificultăți financiare. Dacă nu ai construit un fond de urgență și nu ai investit în diverse instrumente financiare, vei fi mai vulnerabil în fața acestor situații neprevăzute. Investițiile pot servi ca o rețea de siguranță financiară și pot oferi protecție în caz de nevoie.

Pe piața financiară există diverse soluții de investiții: individual la bursă, în fonduri de investiții, asigurări cu componentă investițională etc. Ca să înțelegem beneficiile pe care le putem avea investind constant, chiar și o sumă mică de bani, propun să facem un calcul.
Să spunem că timp de 20 de ani, investim 150 RON pe lună într-un instrument financiar care generează un randament mediu de 8% pe an, pentru un obiectiv de viitor, cum ar fi educația copilului.

În 20 de ani, am economisi 36.000 RON, dar la finalul perioadei, am avea în cont 82.371 RON - bani care ar putea reprezenta un start bun în viață pentru copil.

Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții? 1
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții? 2

Investițiile sunt esențiale pentru construirea unui viitor financiar sigur. Neglijarea investițiilor poate avea consecințe negative asupra creșterii patrimoniale, puterii de cumpărare și bifarea obiectivelor financiare pe termen lung. Este important ca românii să conștientizeze importanța investițiilor și să ia măsuri pentru a pune economiile la lucru prin intermediul instrumentelor financiare adecvate. Consultarea un specialist poate ajuta în alegerea celor mai potrivite opțiuni de investiții în funcție de obiective și nivelul de confort în privința riscului financiar.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/09/2023
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii […]

Citeste mai mult
29/07/2023
BCR George - Recenzie 2023

Avantaje George de la BCR Poate fi deschis 100% online: Contul George poate fi deschis 100% online, in cateva minute, direct din confortul casei tale. Dupa parcurgerea pasilor necesari inregistrarii si confirmarii identitatii, George, cu toate beneficiile pe care le ofera, va fi la dispozitia ta. O interfata intuitiva si usor de utilizat: Una dintre […]

Citeste mai mult
07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
1 2 3 6
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram