Disclaimer publicitate

Problemele financiare ale tinerilor

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 15/08/2023
Timp de citire: 5 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp.

Fiind elev sau student, unica sursa de venit este reprezentata de parinti, urmata de o bursa de merit sau sociala sau, in unele cazuri, tinerii aleg sa se angajeze part-time sau pe timp de vara.

Elevii de liceu care provin din mediul rural se confrunta cu o serie de cheltuieli cum ar fi: cheltuieli cu cazarea, transportul, alimente, imbracaminte si rechizite. Multi dintre parintii elevilor fac fata cu greu intretinerii acestora deoarece cum bine stim, situatia locurilor de munca din mediul rural este destul de ingrijoratoare.

In continuare, putem da ca exemplu dificultatile cu care se confrunta studentii. Studentia este o perioada frumoasa, insa compenseaza cu dificultatile financiare pe care le intampina multi dintre ei.

Care sunt problemele financiare actuale ale tinerilor?

  • Nu mai putin de 65% dintre studenti traiesc din banii primiti de la parinti si rude;
  • 20% dintre tineri sunt angajati cu norma intreaga sau part-time;
  • 7.4% dintre ei se bazeaza pe banii din burse.

Una dintre cele mai mari probleme ale studentilor din Romania, identificata de ANOSR face referire la taxele universitare.

In 21 dintre cele 24 de universitati cuprinse in acest raport, principala problema invocata de studenti o reprezinta taxele de studiu.

In proportie de 71% dintre studenti considera valoarea taxei de studiu prea mare. Pe langa aceasta taxa de studiu se mai adauga si:

Conform unui studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania privind Nevoile sociale ale studentilor:

  • taxa de inscriere la facultate
  • taxa de inmatriculare
  • taxa de eliberare de adeverinte
  • taxa de biblioteca sau cea de eliberare a diplomelor.

O alta problema a studentilor o constituie caminul.

Potrivit raspunsurilor date de studenti in ceea ce priveste cheltuiala caminului, 41.8% dintre acestia considera taxele caminului ca fiind mari sau exagerate in raport cu serviciile si conditiile pe care le ofera acestea.

Studentii romani sunt nemultumiti si de valoarea burselor.

80% dintre acestia considera ca bursele nu acopera cheltuielile minime pentru masa si cazare. Bursele de merit sunt acordate intr-un numar destul de mic si de aceea peste 50% dintre tineri au marturisit ca nu sunt motivati in a-si imbunatati rezultatele academice.

In urma absolvirii unei facultati, tot mai multi tineri se confrunta cu problema angajarii in domeniul studiat. Multi dintre ei aleg sa se angajeze in alt domeniu decat cel absolvit din cauza cerintelor angajatorilor.

Beneficiile pe care le ofera statul pentru un tanar absolvent sunt putine si aici putem vorbi de indemnizatia de somaj in cuantum de 250 lei/luna, pentru o perioada de 6 luni, daca se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza careia isi are domiciliul, in termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

Aceasta indemnizatie este oferita absolventilor de liceu si absolventilor de studii superioare.

250 de lei este o suma infima pentru nevoile pe care le are un tanar. Pana la momentul gasirii un loc de munca, aceasta suma ar putea acoperi un sfert din cheltuieli.

Care sunt problemele financiare ale tinerilor in contextul pandemiei de coronavirus?

Efectele pe care le-a generat pandemia de coronavirus au un impact puternic nu doar asupra sanatatii populatiei, ci si asupra vietii economice si sociale.

In urma studiilor globale privind impactul pandemiei arata ca tinerii sunt printre cele mai afectate grupuri ale populatiei.

Tinerii au fost nevoiti sa se adapteze la schimbarile dramatice din educatie sau piata muncii fiind printre cei mai afectati din punct de vedere socio-economic si psiho-emotional.

Pandemia a generat o crestere semnificativa a somajului in randul tinerilor care poate duce la aparitia unei generatii blocate cu putine perspective de angajare.

Tinerii se confrunta cu obstacole majore care-i impiedica sa-si continue formarea si educatia, sa incerce mai multe joburi sau sa intre pe piata muncii.

Care este situatia educatiei financiare in randul tinerilor?

Educatia financiara are la baza capacitatea de a intelege cum functioneaza banii si maniera in care ii poti investi si gestiona cat mai eficient pentru a beneficia de rezultate cat mai pozitive.

In prezent, educatia financiara in randul tinerilor nu este atat de promovata pe cat ar fi necesar, de aceea, gestionarea, investirea si economisirea banilor este ,,limba straina’’ pentru multi dintre tinerii romani.

Tinerii cu varsta de pana in 25 de ani prefera sa se indrepte spre satisfacerea nevoilor imediate, cum ar fi achizitionarea de gadget-uri sau participarea la diverse evenimente. De asemenea, o mare parte din cheltuieli constau in imbracaminte, alimente, locuinta, vicii si diverse abonamente.

Este bine cunoscut faptul ca tinerii moderni sunt constienti ca a avea o suma de bani pusa deoparte inseamna siguranta pentru orice situatie neprevazuta, insa in realitate ei sunt axati pe consum si mai putin pe economisire.

Statisticile arata ca tinerii nu au cunostintele necesare de educatie financiara pentru a-si putea gestiona eficient o viata independenta.

Un sondaj efectuat de Standard & Poor’s a plasat Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana in materie de cunostinte financiare.

  • Rata de alfabetizare financiara a romanilor este de doar 22%.
  • Liderii acestui clasament – Suedia, Danemarca si Norvegia au o rata de 71%.
  • Ratele de alfabetizare financiara variaza destul de mult de-a lungul continentului. In medie, 52% dintre adultii din Europa inteleg conceptele financiare.
  • La nivel global, 35% din barbati si 30% dintre femei sunt alfabetizati financiar.

Baza educatiei financiare o reprezinta parintii. Acestia ar trebui sa le ofere copiilor o educatie financiara practica dandu-le bani de buzunar, incurajandu-i sa-si deschida un cont de economii, sa-i invete cum sa administreze banii. Acesti copii vor avea o abilitate mai tarziu de a nu se pierde in viata.

Care sunt greselile de educatie financiara pe care le fac tinerii?

Castiga mai multi bani si incep sa se indatoreze

De obicei, aceste persoane nu se gandesc la viitor si la faptul ca locul lor de munca poate disparea foarte usor iar creditele pot ramane nesustinute financiar.

De aceea, economiile pot fi pe viitor o sursa extraordinara de bani de a te scoate din impas.

Aceasta problema apare la cei care castiga mai mult si incep sa isi cumpere apartamente pe 30 de ani, masini in rate, telefoane de ultima generatie, haine de firma si asa mai departe.

Au o singura sursa de venit

Tot mai multi tineri traiesc doar dintr-o singura sursa de venit din motive de lejeritate sau de neincredere. Venitul pasiv presupune mai mult interes, implicare si rabdare, ceea ce pentru unii nu constituie o zona de interes.

Investitiile la bursa sau orice alt tip de investitii sunt prea complicate

Din pacate, investitiile sunt vazute ca fiind complicate si necesita anumite abilitati si informatii pe care nu oricine le poate avea.

Insa, in realitate nu este adevarat. Oricine poate sa investeasca daca este interesat, acorda timp si se documenteaza tot mai mult.

Masina este cea mai buna investitie

Aceasta percepere este falsa.

Pot afirma faptul ca masina presupune atat cheltuieli periodice cat si neprevazute, iar pentru multi dintre tineri aceasta cheltuiala este doar un moft. Exista nenumarate mijloace de transport la un pret mai mult decat acceptabil.

Concluzie

Problemele financiare ale tinerilor sunt, intr-o oarecare masura, problemele mai multor varste, din pacate.

Exista si cazuri fericite, fireste, cand tinerii, studenti sau elevi, sunt scutiti de astfel de probleme si se pot concentra doar pe studiu, hobby-uri, extra activitati si vacante.

Perioada de studentie este frumoasa, cu toate aceste frustrari, nevoi, lipsuri, mult stres, caci ajuta la construirea solida a unei societati responsabile si constiente de fiecare pas in parte.

Ne bucuram in prezent de atentia marita pe care o primeste educatia financiara in randul tinerilor, precum si materialelor diverse pe care le avem la dispozitie inca de mici.

Sursele folosite:

www.wall-street.ro – Bani de la stat pentru tinerii absolventi – cum ii pot obtine

www.businessmagazin.ro – Ce fac millenialii cu banii si de ce ar trebui sa se gandeasca la pensie

www.moldova.europalibera.org - Efectele pandemiei asupra tinerilor

www.evz.ro - Viitorul pare incert pentru tinerii de astazi – Iata care sunt problemele lor!

Lidia studiaza si este pasionata de domeniul financiar si bancar. Ii place sa fie la curent cu noutatile atat din domeniul studiat, cat si tot ce inseamna politica, mediu si educatie. Adora dezvoltarea personala, documentarele, filmele, dar si locurile noi. Redactarea si cercetarea se afla printre pasiunile ei si scrie cu drag articole din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

07/10/2024
IRCC Octombrie 2024

IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]

Citeste mai mult
01/10/2024
Venit Pasiv

Venit pasiv - un termen tot mai des vehiculat in ultima vreme. Chiar si in discutiile cu clientii mei, venitul pasiv este un obiectiv din ce in ce mai des intalnit. In acest articol o sa raspund la intrebarile: pot avea o sursa de venit 100% pasiv, ce este un venit pasiv dar si cateva […]

Citeste mai mult
28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram