Disclaimer publicitate

Cati bani castiga romanii

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 13/07/2021
Distribuie acest articol
Cuprins

Stiai ca?

Salariul minim in statele europene variaza intre 300 si 2.150 de euro.
Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim: 2.142 de euro pe luna. Nu numai ca este cel mai mare salariu minim din UE, ci este si din lume. Totusi, aici, costul vietii este cu pana la 50% mai scump decat in alte tari europene.
Olanda sta si ea foarte bine la acest capitol, salariul minim prevazut fiind de aproape 1.700 de euro. El este ajustat de catre guvern de 2 ori pe an, la 1 ianuarie si 1 iulie.
⦁ Pe locul trei al celor mai mari salarii minime in Europa regasim o tara mai putin cautata de catre romani, cand vine vorba de munca peste hotare: Irlanda. Venitul minim prevazut prin lege este de 1.656 de euro.
⦁ 6 din cele 28 de state membre ale UE nu au salariu minim. Acestea sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
⦁ Motivul salariului minim reglementat este de a garanta un venit minim pentru clasele inferioare, iar in aceste tari salariul mediu este intre cele mai mari din Europa. De pilda, danezii primesc, in medie, aproape 3.000 de euro, o suma similara cu cea primita de suedezi.

Din pacate, vestile nu sunt la fel de imbucuratoare pentru noi.

Cele mai scazute salarii se regasesc in Europa de Est, iar Romania se afla la coada listei din Uniunea Europeana, pe locul 27 din 28 (daca includem si Marea Britanie – iesita din UE la inceputul anului), cu 466 de euro (salariul minim pe luna iunie).
Doar vecinii bulgari stau mai prost decat noi la capitolul venituri minime garantate, cu aproximativ 312 euro, in timp ce Ungaria a reglementat salariul minim la 487 de euro.
Avand aceste date, nu e de mirare ca mirajul salariilor mari din afara granitelor Romaniei a trimis peste hotare milioane de conationali, iar multi dintre ei au decis sa se stabileasca acolo. In prezent, nu doar potentialele venituri mari ii atrag pe romani in alte tari, ci si dorinta de a trai in state ce ofera si garanteaza mai mult cetatenilor lor, de la sisteme de educatie si sanatate, pana la asigurari si birocratie.

Luminita de la capatul portofelului 

Cu toate astea, exista si o parte plina a paharului, aceea ca, daca te uiti la salariul mediu net in Romania, vei vedea ca a ajuns la 3.372 lei in luna iulie a acestui an, in crestere cu 8,1% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, con­form datelor de la Institutul Na­tio­nal de Statistica (INS). Si mai mare cu 2,2% fata de luna iunie.

De asemenea, trebuie sa stii ca salariul mediu net este acum de 4 ori mai mare decat era in urma cu 15 ani, cand se taiau patru zerouri si se trecea la leul nou.
In plus, daca te vei uita la evolutia salariului mediu net in Romania vs. Europa, in ultimii 10 ani, vei observa ca tara noastra a avut de departe cea mai mare crestere: aproape 100% fata de media europeana (care a inregistrat o crestere de aproximativ 16%).
Desigur, asta nu exclude faptul ca, in prezent, romanii castiga de 3,3 ori mai putin fata de media europeana si de 5,6 ori mai putin decat Luxemburg, cea mai instarita dintre toate.

Veniturile totale medii ale romanilor 

Tot INS ne spune ca, in trimestrul al doilea al anului, veniturile totale inregistrate de populatie, medii lunare, au fost de 5.077 lei pe gospodarie si 1.973 lei pe persoana. Cei mai multi bani (66,8%) au venit din salarii.


La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din:

 • Prestatii sociale (19,0%)
 • Veniturile din agricultura (1,9%)
 • Veniturile din activitati independente (1,8%)
 • Cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%)
 • Veniturile in natura (7,6%)


Situatia nu difera foarte mult de anii precedenti, 2018 si 2019: veniturile totale ale populatiei, medii lunare, au fost cu 300 de lei mai mari in acest an.

Mai putin de 3% din totalul angajatilor din economie castiga peste 6.000 de lei net pe luna.

In luna martie, mai putin de 3% dintre cei aproape 5 milioane de angajati din Romania castigau peste 6.000 de lei net pe luna, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Aproape 148.000 de angajati din cinci industrii au salariile cuprinse intre 6.200 de lei si 8.200 de lei.

IT-istii, cei mai bogati

Angajatii care au salarii mai mari de 6.000 de lei pe luna lucreaza in industria IT, in asigurari, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare si in fa­bri­carea produselor de cocserie si a pro­du­selor obtinute din prelucrarea titeiului.

Pe ce si-au cheltuit romanii veniturile

Mai bine de jumatate din veniturile romanilor (58,6 %) s-au dus pe consumul de bunuri alimentare si nealimentare.
Pe taxe si impozite, romanii si-au dat 34% din venituri.
In mod deloc surprinzator, tinand cont de criza sanitara provocata de pandemia de COVID-19, cheltuielile pentru investitii (destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte si cumpararea de terenuri, cumpararea de actiuni etc.) detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei: doar 0,7%. alte cheltuieli: peste 6.5%.

Situatia sub influenta pandemiei

 • Despre efectul pandemiei asupra economiei romanesti, Comisia Europeana scrie ca masurile stricte de lockdown au afectat negativ cheltuielile consumatorilor.
 • In plus, perturbarile din lanturile de aprovizionare internationale au incetinit productia si exporturile.
 • S-au redus si importurile, dar mai slab, iar in aceste conditii balanta comerciala a continuat sa se deterioreze.

Criza va lasa cicatrici adanci.

Noile proiectii arata si ca economia UE merge in mai multe viteze, anul 2020 aducand recesiuni moderate, de sub 4%, in state precum Lituania, Irlanda, Suedia, Polonia si Danemarca, si deosebit de dure in Spania, Italia, Croatia, Franta, Portugalia si Grecia.

In est, impactul pandemiei asupra economiei va fi cel mai slab in Polonia si cel mai dur in Croatia, o tara turistica.
In cazul Romaniei, al carei PIB este estimat sa se contracte cu 5,2% anul acesta si sa urce cu 3,3% in 2021 si cu 3,8% in 2022, CE a remarcat ca scaderea din 2020 va fi mai putin severa, insa incertitudinile raman foarte ridicate avand in vedere evolutia recenta a pandemiei, iar „economia nu este asteptata sa revina la nivelurile de dinainte de criza inainte de sfarsitul anului 2022“, anunta specialistii.
In vara, CE estima pentru Romania o scadere economica de minus 6% anul acesta si o crestere de 4% in 2021.

O revenire lunga, neuniforma si nesigura

Si FMI este foarte ingrijorat de pagubele cauzate de COVID-19.

Economistul-sef al Fondului, Gita Gopinath, scrie pe blogul personal ca economia globala va trebui sa faca fata „unei reveniri lungi, neuniforme si nesigure“. Totodata, economista avertizeaza ca pietele fortei de munca devin „mai polarizate“, din cauza ca muncitorii mai saraci, femei si tinerii au fost loviti cel mai tare de criza economica, care este departe de a se fi terminat, subliniaza Gopinath.

Cea mai grava recesiune din ultimul secol. 

Pandemia va costa numeroase vieti omenesti si, in acelasi timp, o pierdere economica de 12 miliarde de dolari. De aceea vor creste masiv si datoriile. Nicio tara nu va scapa de asta, avertizeaza FMI.


Aceasta este „cea mai grava recesiune“ de la criza economica mondiala de acum aproximativ 90 de ani, a mai afirmat economista sefa, Gota Gopinath.

O evolutie pozitiva va avea loc doar cu conditia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, sa nu intervina, anuland orice crestere economica, mai spune ea.
Prognoza FMiIse bazeaza pe factori de sanatate publica si economice care sunt in mod inerent dificil de prognozat. O prima sursa de incertitudine este legata de directia pandemiei si a raspunsului in materie de sanatate publica, precum si a intreruperilor provocate activitatii economice interne, in special sectoarelor cu un contact fizic intens. O alta sursa de incertitudine are legatura cu amploarea efectelor globale provocate de cererea slaba, turismul redus si remitentele scazute, sustine FMI.

Concluzie

Lupta cu aceasta pandemie nu se va sfarsi in acest an si probabil nici in 2021, in ciuda aparitiilor vaccinurilor (sigure si eficiente) ca arme decisive.

Este nevoie de solidaritate, atat in economie, cat si in respectarea regulilor sanitare. Este nevoie de responsabilitate individuala si colectiva pentru a ne bucura din nou de viata, cu tot ceea ce are ea mai bun de oferit: educatie (inclusiv financiara), cultura si viata sociala.

Sursele folosite in scrierea acestui articol:

 • INS
 • Eurostat - date despre salariul minim in Romania si in UE.
 • Dl. CarutaCuBani - date despre cresterea salariului mediu net lunar in Romania vs Europa in ultimii 10 ani.
 • Digi24 - prognoza FMI
 • Ziarul Financiar - date despre categoriile cel mai bine platite.
Adelina a studiat Jurnalismul, iar in prezent este redactor si reporter special pentru ziarul Adevarul. Cand nu merge pe teren si nu intervieveaza oameni, ii place sa citeasca romane si carti de poezie, iar din cand in cand mai coace cate ceva, la propriu, in bucatarie. Ii plac dulciurile si-si doreste sa-si deschida o cofetarie. Asa s-a gandit sa faca primii pasi in domeniul finantelor, pentru a invata ea insasi mai multe despre bugete, cheltuieli si investitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram