Disclaimer publicitate

Cati bani castiga romanii

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 03/08/2023
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Stiai ca?

Salariul minim in statele europene variaza intre 400 si 2.387 de euro.
Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim: 2.387 de euro pe luna. Nu numai ca este cel mai mare salariu minim din UE, ci este si din lume. Totusi, aici, costul vietii este cu pana la 50% mai scump decat in alte tari europene.
Germania sta si ea foarte bine la acest capitol, salariul minim prevazut fiind de aproape 1.981 de euro. El este ajustat de catre guvern de 2 ori pe an, la 1 ianuarie si 1 iulie.
⦁ Pe locul trei al celor mai mari salarii minime in Europa regasim o tara mai putin cautata de catre romani, cand vine vorba de munca peste hotare: Belgia. Venitul minim prevazut prin lege este de 1.955 de euro.
⦁ 6 din cele 28 de state membre ale UE nu au salariu minim. Acestea sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
⦁ Motivul salariului minim reglementat este de a garanta un venit minim pentru clasele inferioare, iar in aceste tari salariul mediu este intre cele mai mari din Europa. De pilda, danezii primesc, in medie, aproape 3.000 de euro, o suma similara cu cea primita de suedezi.

Din pacate, vestile nu sunt la fel de imbucuratoare pentru noi.

Cele mai scazute salarii se regasesc in Europa de Est, iar Romania se afla la coada listei din Uniunea Europeana, pe locul 26 din 28 (daca includem si Marea Britanie – iesita din UE), cu 606 de euro (salariul minim pe luna iunie).
Doar vecinii bulgari si maghiari stau mai prost decat noi la capitolul venituri minime garantate, cu aproximativ 399 euro, in timp ce Ungaria a reglementat salariul minim la 579 de euro.
Avand aceste date, nu e de mirare ca mirajul salariilor mari din afara granitelor Romaniei a trimis peste hotare milioane de conationali, iar multi dintre ei au decis sa se stabileasca acolo. In prezent, nu doar potentialele venituri mari ii atrag pe romani in alte tari, ci si dorinta de a trai in state ce ofera si garanteaza mai mult cetatenilor lor, de la sisteme de educatie si sanatate, pana la asigurari si birocratie.

Veniturile au crescut simtitor in ultimii ani

Cu toate astea, exista si o parte plina a paharului, aceea ca, daca te uiti la salariul mediu net in Romania, vei vedea ca a ajuns la 4.564 lei in luna aprilie a acestui an, in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, con­form datelor de la Institutul Na­tio­nal de Statistica (INS). Si mai mare cu 0,2% fata de luna martie.

De asemenea, trebuie sa stii ca salariul mediu net este acum de 4 ori mai mare decat era in urma cu 15 ani, cand se taiau patru zerouri si se trecea la leul nou.
In plus, daca te vei uita la evolutia salariului mediu net in Romania vs. Europa, in ultimii 10 ani, vei observa ca tara noastra a avut de departe cea mai mare crestere: aproape 100% fata de media europeana (care a inregistrat o crestere de aproximativ 16%).
Desigur, asta nu exclude faptul ca, in prezent, romanii castiga de 2 ori mai putin fata de media europeana si de 3,9 ori mai putin decat Luxemburg, cea mai instarita dintre toate.

Veniturile totale medii ale romanilor 

Tot INS ne spune ca, in primul trimestru al anului, veniturile totale inregistrate de populatie, medii lunare, au fost de 6.979 lei pe gospodarie si 2.797 lei pe persoana. Cei mai multi bani (66,8%) au venit din salarii.


La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din:

  • Prestatii sociale (19,0%)
  • Veniturile din agricultura (1,9%)
  • Veniturile din activitati independente (1,8%)
  • Cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%)
  • Veniturile in natura (7,6%)


Situatia difera foarte mult de anii precedenti, 2021 si 2022: veniturile totale ale populatiei, medii lunare, au fost cu 12% mai mari in primul trimestru al acestui an, comparativ cu acceasi perioada a anului precedent.

Circa 1,9 milioane de romani primesc salariul minim pe economie, 3000 de lei brut, si 18968lei net.

In luna martie, mai putin de 3% dintre cei aproape 5 milioane de angajati din Romania castigau peste 6.000 de lei net pe luna, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Aproape 148.000 de angajati din cinci industrii au salariile cuprinse intre 6.200 de lei si 8.200 de lei.

IT-istii, cei mai bogati

Angajatii care au salarii mai mari de 6.000 de lei pe luna lucreaza in industria IT, in asigurari, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare si in fa­bri­carea produselor de cocserie si a pro­du­selor obtinute din prelucrarea titeiului.

Pe ce si-au cheltuit romanii veniturile

Mai bine de jumatate din veniturile romanilor (62.2 %) s-au dus pe consumul de bunuri alimentare si nealimentare.
Pe taxe si impozite, romanii si-au dat 31.6% din venituri.
In mod deloc surprinzator, tinand cont de criza sanitara provocata de pandemia de COVID-19, cheltuielile pentru investitii (destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte si cumpararea de terenuri, cumpararea de actiuni etc.) detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei: doar 0,3%. alte cheltuieli: peste 6.1%.

Concluzie

Desi Romania este cu mult in spatele altor tari europene cand vine vorba de salarii, totusi trendul este unul clar bun. Nimeni nu poate nega ca nivelul de trai a crescut considerabil in ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, la capitolul educatiei financiare suntem chiar pe ultimul loc in Europa. Recomandat este sa ne creeam o disciplina financiara buna, sa avem un control riguros asupra veniturilor si cheltuielilor lunare, sa ne construim un fond de urgenta si ulterior sa ne orientam si catre investitii. 0,5% din veniturile lunare, alocati catre investitii, este mult prea putin pentru construirea unei sigurante financiare bune pe termen lung.

Sursele folosite in scrierea acestui articol:

  • INS
  • Eurostat - date despre salariul minim in Romania si in UE.
  • Dl. CarutaCuBani - date despre cresterea salariului mediu net lunar in Romania vs Europa in ultimii 10 ani.
  • Ziarul Financiar - date despre categoriile cel mai bine platite.
Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram