Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.
Educatia financiara este despre capacitatea de a intelege cum functioneaza banii si arta investirii si gestionarii acestora in scopuri financiare solide.
Chiar daca poate nu ai un profil de investitor, cunostintele despre aceasta disciplina te ajuta sa te tii departe de pericolele cheltuielilor necumpatate, neplanificate si, cel mai important, neimportante. Caci da, educatie financiara este si despre a sti ce iti este de folos si ce nu. Educatie financiara este si despre bani, dar este si despre disciplina si directia pe care o alegi tu pentru finantele tale - asa cum sunt ele, mici sau mari. Trebuie sa intelegi si ca educatia finciara nu este un apanaj al oamenilor bogati.
Inainte de a parcurge articolul, trebuie sa stii ca:
Da, exista educatie financiara deja introdusa in scoli, ca parte a materiei Educatie Antreprenoriala;
Este un real ajutor atat la nivel individual, cat si la nivel de societate, dar mai ales la nivel individual;
Oricine poate invata, chiar si cei mai mici dintre noi - educatie financiara pentru copii;
Nu este despre a fi “zgarcit”, ci despre a fi constient si cumpatat;
Este de ajutor acum, dar cel mai mult va fi mai tarziu in viata;
Din ce in ce mai multe publicatii promoveaza carti despre disciplina financiara, ceea ce o face si mai accesibila;
Educatie Financiara - ca si sportul, te va disciplina;
Vei face alegeri bazate pe rationament, nu pe emotii sau dorinte;
Vei avea posibilitatea sa-i inveti si pe cei de langa tine;
Teama de a fi “falit” va disparea, caci vei anticipa corect si obiectiv;
Exista riscul ca in ochii familiei si a prietenilor sa pari “zgarcit”, insa, cu siguranta, vor apela la tine pentru cele mai bune sfaturi in luarea deciziilor ce tin de bani;
Ultima, dar nu cea din urma - traim mai mult. Aceasta inseamna ca avem nevoie de mai multi bani pentru pensionare decat generatiile anterioare.
Educatia Financiara - o nevoie a societatii
Educatia financiara joaca, am indrazni sa spunem, rolul cel mai important intr-o societate cladita pe educare si informare corecta, pentru bunastarea acesteia. Conform unui studiu realizat de KPMG, Romania se afla pe ultimul loc la capitolul educatiei financiare, la nivel european. Practic, doar unul din cinci romani intelege si cunoaste notiuni financiare de baza.
Contextul actual in care traim ne impune intelegerea celor mai importante concepte financiare, de asa maniera incat sa luam decizii cat mai avantajoase pentru noi.
Atunci cand iei o decizie inteleapta la nivel individual, participi, de fapt, la echilibrul financiar in societatea din care faci parte.
Metoda “pasilor mici si siguri” se aplica si in acest caz, al educatiei din punct de vedere financiar.
Astfel ca, ne simtit mai indreptatiti sa vorbim despre educatie la nivel de individ, caci asa se poate cladi un bloc solid de cunostinte si deprinderi sanatoase.
Educatia Financiara - cu ce ma ajuta?
Educatia financiara te ajuta sa iti gestionezi resursele in mod eficient, in asa maniera incat sa ajungi la un moment dat sa prosperi.
Un om needucat financiar va cheltui mai mult decat veniturile sale.
In prima faza, educatia financiara te ajuta sa devii constient de venituri, sa monitorizezi atent cheltuielile si sa realizezi un plan eficient pentru reducerea acestor cheltuieli.
Mai mult decat atat, educatia financiara impune informarea cu referire la diverse instrumente financiare, economiisiinvestitii, pentru ca, pe masura ce trece timpul, sa devii cat mai prosper.
Educatia financiara te ajuta sa vezi banii ca pe o forma de libertate, ceea ce fiecare dintre noi isi doreste.
Sa detii bunuri poate fi, la un moment dat, o ingreunare a situatiei tale, atunci cand aceste bunuri nu te pot ajuta sa platesti efectiv ceva.
Orice alegere pe care o faci, cheltuiala in speta, trebuie sa fie pentru ca iti trebuie, nu pentru a satisface dorinte sau chiar, de ce nu, egoul. Tot egoul va avea de suferit atunci cand nu vei mai putea achita, iar dorinta de cumparare pentru satisfactie este ceva ce nu se termina.
Vei fi si nefericit si fara posibilitati materiale.
Putem spune ca, educatia financiara te ajuta, printre altele, sa fii fericit!
Educatie Financiara - planificare si intelegere
Specialistii BNR ne dezvaluie ca, in Romania, o mare parte a oamenilor intampina carente in ceea ce priveste educatia financiara.
O buna parte din populatia tarii nu este capabila sa calculeze dobanda anuala efectiva a unui imprumut, nu citeste cu mare atentie contractele de credit sau le compara intre ele prin prisma ratei lunare sau a altor criterii irelevante, ce ii pot induce in eroare.
Educatia financiara nu presupune doar o informare atenta asupra instrumentelor financiare pe care le utilizam.
Educatia financiara implica:
planificare atenta
organizare a bugetului personal
plan de economisire
plan de investitii
decizii intelepte
Vorbim aici despre un proces complex, care inglobeaza informarea activa cu referire la diverse aspecte si o planificare responsabila a bugetului propriu.
Cu atat de multe modalitati de realizare de imprumuturi si o lipsa a informarii cu privire la costurile aferente acestora, este foarte usor pentru oricine sa pice intr-o „capcana a datoriilor”.
Raportul optim intre venituri si cheltuieli este cheia sanatatii financiare
In momentul in care, cheltuielile lunare depasesc veniturile, putem afirma ca asistam la o proasta gestionare a veniturilor si, implicit, la lipsa educatiei financiare.
Spre exemplu, trebuie sa stii ce este un credit, dobanda, DAE, grad de indatorare, si alte informatii relevante pentru a putea realiza un imprumut avantajos pentru tine, atunci cand ai nevoie.
Trebuie sa cunosti ce instrumente de a economisi iti pun institutiile financiare la dispozitie si care sunt costurile acestora.
Potrivit unui studiu realizat de doua cercetatoare din AUA, Annamaria Lusardi si Olivia S. Mitchell, Romania este pe ultimele locuri la nivel de educatie financiara.
Studiul se bazeaza pe 3 intrebari simple.
Pe baza rezultatelor, s-a putut intocmi acest sondaj la nivel global.
Incepand cu anul 2021, legea educatiei nationale sa modifica, si astfel, educatia financiara, alaturi de educatia juridica devin competente obligatorii pentru invatamantul primar si gimnazial.
Suntem siguri ca informatiile pe care cei mici le vor asimila in cadrul acestei discipline sunt extrem de valoroase, chiar si in lumea lor, a copiilor. Acestia vor deveni ulterior adulti responsabili.
Asociatia Romana a bancilor a realizat diverse sondaje de opinie cu referire la acest subiect. Peste 70% din respondenti considera ca educatia financiara revine scolilor, cu precadere unitatilor de invatamant liceale si universitare.
Banca Comerciala Romana a realizat si ea la randul sau studii in acest sens. Conform datelor pe care le pune la dispozitie, 75% dintre romani definesc educatia financiara drept comportamentul de a nu imprumuta bani, decat daca acestia se pot rambursa. De asemenea, 66% din respondenti inteleg prin educatia financiara a nu cheltui mai mult decat castiga.
Procentul persoanelor care asociaza educatia financiara cu capabilitatea de a face economii este pe locul al treilea, ceea ce este ingrijorator. In tarile mult mai dezvoltate, aceasta categorie ocupa locul fruntas in clasament.
11 Aprilie este Ziua Educatiei Financiare in Romania, zi ce a fost insitituita prin lege.
Carti educatie financiara
Cartile de educatie financiara pot fi un prim pas spre a intelege mai bine conceptele de baza, a invata si a incepe sa pui in aplicare principii financiare sanatoase.
In acest sens, iata o lista de carti de educatie financiara care, cu siguranta vor fi de mare ajutor sa inveti notiuni de baza si sa iti faci o idee mai clara despre cum functioneaza finantele.
Ce este educatie financiara…de fapt? de ROBERT T. KIYOSAKI
O carte despre bani si investitii scrisa de un autor cu o reputatie internationala. Modul in care Kiyosaki comunica este, poate, un discomfort pentru conventional. Curajos si onest, sustinator pasionat al educatiei financiare, scrie aceasta carte despre educatie financiara reala. aceasta carte este continuarea cartii “tata bogat, tata sarac”, un alt succes rasunator in lumea publicatiilor din domeniu. Daca vrei sa cauti acele idei despre supravietuire si echilibrul financiar, atunci aceasta este cartea potrivita pentru tine. “Libertatea financiara este un proces mental si educational.” (Robert Kiyosaki) De la 23.60 lei pe elefant.ro De la 40 lei pe Carturesti De la 40 lei pe libris.ro
The Total Money Makeover: Classic Edition: A Proven Plan for Financial Fitness, Hardcover de DAVE RAMSEY
Cartea total Money Makeover pune in vizor un element principal al societatii. Ai putea crede ca este un secret ascuns sau ceva intangibil. Dimpotriva! Dave Ramsey te ajuta sa ajungi la inima problemelor tale: TU. Uimitor si socant, insa nimic mai adevarat. Tu iti poti schimba viata in 7 pasi simpli.
Dave isi consolideaza cei 20 de ani de predare si consiliere financiara in 7 etape organizate, usor de urmarit, care te vor scoate din datorii si te vor plasa intr-o pozitie total opusa. In plus, vei citi peste 50 de povestiri din viata reala ale unor oameni ca tine.
Este un plan conceput pentru toata lumea, indiferent de venit sau varsta.
Cu ajutorul cartii the Make Money total vei putea sa:
Proiectezi un plan sigur pentru a-ti plati toate datoriile.
Vei putea recunoaste cele mai periculoase 10 mituri despre bani.
Iti asiguri un fond de urgenta pentru sanatate si economisesti pentru pensie.
Vei putea influenta pozitiv chiar si pe urmasii tai.
Cel mai bogat om din Babilon
Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason este o carte potrivita persoanelor care sunt foarte la inceput in procesul de a se educa financiar. Este cartea potrivita pentru a intelege notiunile si principiile de baza despre: credite, dobanzi, economii, inflatie, investitii etc. Asta ar putea fi prima carte de educatie financiara din biblioteca ta, ca sa iti creezi o baza solida de cunostinte.
Banii. Stapaneste jocul
Banii, Stapaneste jocul de Tony Robbins este o carte mai avansata, in care sunt abordate preponderent subiecte legate de investitii, construirea unui portofoliul diversificat de investitii, strategii, instrumente etc. Pentru incepatori este o carte destul de complicata si tehnica, in schimb, pentru cei care au deja o baza si niste cunostinte financiare cel putin medii, ar fi un pas inainte pentru a intelege cum functioneaza piata financiara si cum sa stapanesti jocul banilor.
Curs Educatie financiara
Cursurile de educatie financiara sunt o alta modalitate de a aprofunda cunostintele in domeniu. In acest sens, poti sa urmaresti materiale gratuite de pe youtube, cum ar fi How the economic machine works de Ray Dalio - fondatorului unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume. Pe langa asta, brokeri de investitii cum ar fi XTB periodic organizeaza webinarii gratuite la care poti sa participi si sa inveti mai multe despre piata financiara.
De asemenea, iti recomandam sa iei legatura cu un specialist financiar, care sa te ajute sa iti gestionezi mai bine banii si sa iti planifici corect obiectivele tale financiare. In acest sens, Ion Soltinschi, unul dintre expertii nostri, poate sa iti ofere consultanta gratuita.
Adaugam listei de recomandari si site-ul lui Adrian Asoltanie. Il gasesti aici.
Adrian este antreprenor, speaker si trainer de aproape 20 de ani. Are un stil autentic si sincer. Se adreseaza comunitatii live, pe retelele sociale, cu sfaturi, idei, indrumari si recomandari de carti.
De asemenea, iti propunem si cativa pasi utili pentru o mai buna organizare a resurselor tale.
Ce este bugetul si cum se planifica acesta?
Conform definitiei date de Ministerul Finantelor:
Bugetul reprezintă estimarea veniturilor și a cheltuielilor pentru o anumită perioadă de timp, de regulă un an.
Bugetul are forma unei "liste" cu toate veniturile si cheltuielile. Chiar daca termenul este folosit la nivel organizational sau institutional, acesta este folosit si in familie - termen des intalnit de bugetul familiei. Trebuie sa stii ca scopul acestuia este acelasi, indiferent de context.
Elementul de baza pentru educatie financiara - o imagine cat mai corecta asupra veniturilor si cheltuielilor tale este necesar sa iti calculezi bugetul.
Poti opta pentru o aplicatie mobila din multitudinea de aplicatii existente pe piata sau pentru o metoda clasica: caietul si pixul.
Recomandarea noastra este sa realizezi acest calcul departajat pe luni.
Spre exemplu, pentru luna iunie aduna toate sursele de venit, indiferent de unde vin: salariu, pensie, dividende, alocatii, dobanzi din depozite bancare etc.
In aceasta etapa poti chiar sa te gandesti la alte modalitati menite sa-ti aduca venituri suplimentare.
De asemenea, noteaza toate cheltuielile dintr-o luna.
Desigur, nu este nevoie sa stai cu pixul si hartia ori de cate ori achizitionezi ceva. Poti trece totul pe foaie sau in aplicatie la finalul zilei.
Incerca ca, in aceasta etapa sa fii cat mai realist cu putinta si sa nu uiti sa adaugi chiar si acele cheltuieli ocazionale, care nu se repeta luna de luna: bani pentru cadouri de zile de nastere, impozite, asigurari etc.
Iata o metoda eficienta pentru planificarea bugetului tau, si anume: Regula 50-30-20.
Utilizeaza resursele cat mai eficient
Parte vitala in educatie financiara - "fa rai din ce ai"
Utilizeaza resursele eficient!
Poti incepe prin realizarea unor achizitii mai avantajoase din punct de vedere al raportului calitate-pret.
Daca ai o suma de bani pe care o economisesti intr-un cont bancar, fa o analiza cu privire la dobanzile oferite.
Exista alta banca ce iti ofera o dobanda mai avantajoasa? Dar care sunt costurile pe care schimbarea bancii le presupune?
Analizeaza cu atentie aceste aspecte si ia decizia cea mai potrivita.
Redu din cheltuielile lunare
Parte importanta in educatie financiara - reducerea cheltuielilor.
Probabil unul dintre cele mai frustrante lucruri pe care le poti auzi. Stim si noi cum e!
Odata ce ai devenit constient de venitul total lunar si cheltuieli arunca o privire in acele locuri unde poti realiza economii.
Spre exemplu, poti verifica acele servici pe care le platesti dar de care nu te folosesti.
Exemple pot fi urmatoarele:
Renunta la un abonament de telefonie fixa pe care nu il mai folosesti;
Un cablu TV, in conditiile in care utilizezi laptopul pentru a urmari emisiunile favorite;
Renunta la abonamentul de la sala pentru a face mai mult sport in natura;
Urmareste promotiile atunci cand doresti sa achizitionezi ceva nou;
Analizeaza constant ofertele concurentei in cazul abonamentelor la internet/TV;
Incearca sa faci retrageri de bani de la bancomatul bancii la care detii cardul;
Opteaza pentru plata online pentru a scuti anumite costuri de curierat;
Desigur, exista nenumarate modalitati de a face economii, acestea fiind doar cateva exemple.
Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca reducerea cheltuielilor lunare nu trebuie sa ajunga pana in acel punct in care renunti la propriile placeri.
Fa-ti planuri de viitor
Un obiectiv fara un plan este doar o dorinta!
Un alt detaliu important in educatie financiara - planurile.
Odata analizata situatia financiara, gandeste-te la obiectivele tale si realizeaza un plan!
Spre exemplu, poti investi economiile intr-o afacere, cat de mica, poti plati polite de asigurare pentru tine si familia ta, poti economisi pentru vacante sau alte investitii personale, poti face un fond de economii pentru pensionare etc.
Incearca, pe cat posibil, sa inmultesti lunar resursele din contul de economii, pentru a avea o portita de scapare in situatiile de criza.
Sub nicio forma nu este recomandat sa iti cheltuiesti toate resursele de la o luna la alta sau in cel mai rau caz, sa ajungi la final de luna cu datorii.
Informeaza-te despre investitii
Odata ce ti-ai creat o pregatire si o disciplina financiara, nu ai datorii, economisesti constant, ti-ai construit un fond de urgenta, este momentul sa faci si primii pasi catre prosperitatea financiara prin investitii. Aici tine doar de tine ce strategii vei adopta si ce instrumente financiare vei folosi - actiuni si obligatiuni, fonduri de investitii etc. Pentru o mai buna pregatire in acest sens, iti recomand sa parcurgi articolele si ghidurile noastre despre investitii.
Principii financiare de baza
Principii financiare de baza sunt doar cateva dintre obiceiurile pe care daca ti le insusesti, o sa iti schimbi radical viata. In continuare vreau sa iti arat cele mai des intalnite formule de gestionare a banilor.
Formula Falimentului: Venituri - Cheltuieli = Minus. Asa fac oamenii care cheltuie mai mult decat castiga.
Formula saraciei: Venituri - Cheltuieli = 0. Sunt oamenii care cheltuie tot ce castiga, fara sa faca economii.
Formula prosperitatii: Venituri - Cheltuieli = Economii. Economii+Investitii = prosperitate. Aceasta este calea spre independenta financiara.
Ce inseamna educatie financiara?
Educația financiară este deținerea unui set de abilități și cunoștințe care permit oamenilor să ia decizii informate și eficiente cu toate resursele lor financiare.
Carti de educatie financiara
In Romania, Adrian Asoltanie a publicat cartea "Draga, unde sunt banii", carte cu un succes fulminant. "Tata bogat, tata sarac", scrisa de Robert Kyosaki, "The total money makeover", scrisa de Dave Ramsey - se numara printre cartile preferate in lume de educatie financiara.
Educatie financiara pentru copii
Educatia finciara pentru copii este deja disciplina obligatorie in scoli. Gasesti pe platforma didactic.ro o suma de resurse valoroase pentru cei mici, dar si pentru cei mari.
Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor.
Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Românii plătesc dobânzi cu circa 3% mai mari la creditele ipotecare, și cu 5% mai mari la creditele de consum față de țările din zona euro. Conform datelor Eurostat, dobânda medie pentru accesarea unui credit pentru locuință în zona euro este 3,55%. În România, dobânda medie pentru același tip de împrumut este de 6,5%. Care […]
Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de alegeri, înregistrând evoluții care cu greu ar fi putut fi anticipate.După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, indicele BET a scăzut brusc, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toți românii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]
O gospodărie din România a cheltuit în trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe țigări și băuturi alcoolice decât pe educație sau investiții. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile și cheltuielilor gospodăriilor publicat de către INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativă în cheltuielile românilor […]
Dacă ai fost măcar parțial interesat de domeniul financiar, investiții, bursă, cu siguranță că ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate să reflecte situația piețelor de capital în general. Cu toate acestea, în acest articol ne-am propus să discutăm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]
Frauda „Nordis” a fost foarte mult discutată în ultima săptămână în urma investigației RECORDER. Foarte mulți experți deja s-au pronunțat în legătură cu acest caz: care au fost cauzele, care vor fi consecințele, că trebuie schimbată legislația etc. Astăzi ne-am propus să discutăm pe scurt despre ce s-a întâmplat în cazul Nordis, dar cel mai […]
IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.
Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].
Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.
Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.
În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.