Disclaimer publicitate

78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 22/02/2024
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc impreuna cu partenerul. 53% dintre respondenti au varsta intre 35 si 54 de ani iar 84% locuiesc in mediul urban.

98% dintre persoanele care au participat la acest studiu au un nivel ridicat sau mediu de educatie, iar 60% au venituri medii intre 2500 si 6000 lei pe luna.

Cu alte cuvinte, studiul realizat de catre Unlock Market Research a incercat sa fie cat se poate de reprezentativ pentru majoritatea familiilor din Romania.

Siguranta financiara in familie

Siguranta financiara se afla pe locul 4 in lista de prioritati atunci cand oamenii planifica intemeierea unei familii, dupa comunicarea buna cu partenerul, timpul petrecut impreuna si valorile/viziunea comuna. Acest lucru indica faptul ca oamenii inteleg importanta unei relatii sanatoase, bazate pe transparenta si respect. Circa 56% dintre respondenti au indicat ca siguranta financiara este elementul de baza care trebuie sa stea la baza intemeierii unei familii.

Acest studiu demonstreaza faptul ca desi siguranta financiara se afla in topul prioritatilor pentru a planifica intemeierea unei familii, subiectul banilor ramane principala cauza a neintelegerilor si certurilor in familie. 

De ce se intampla acest lucru?

Din cauza lipsei de educatie financiara. La acest capitol, Romania se afla pe ultimul loc din UE.

Lipsa educatiei financiare face ca oamenii sa ia de-a lungul vietii decizii gresite care creaza, pe termen lung, stres, tensiune si frustrari in relatie.

Doar imaginati-va situatia unei familii care are un credit ipotecar cu dobanda variabila. In ultimii 3 ani rata lunara a crescut cu cel putin 60%. Si daca acel credit a fost accesat cu grad maxim de indatorare? In momentul de fata exista optiuni pentru refinantarea imprumuturilor ipotecare cu dobanzi avantajoase.

Aceeasi familie poate reuseste cu greu sa scape de imprumutul ipotecar, insa intre timp au crescut copiii si trebuie sa ii sustina la facultate - iarasi e nevoie de resurse financiare considerabile. Fara o planificare buna in prealabil este foarte greu sa oferim un start bun in viata copiilor. 

Daca vrei sa afli cum poti gestiona alocatia copilului ca sa-i poti oferi un start bun in viata, citeste articolul dedicat acestui subiect.

Sa spunem ca aceasta familie a depasit si acest moment, insa intre timp nu mai e mult pana la pensie. Si ghici ce, pensiile in Romania sunt insuficiente pentru o viata decenta. Peste 10-15 ani lucrurile stau si mai rau. Citeste articolul complet dedicat subiectului pensiilor.

Dupa cum vezi, viata vine cu suficiente provocari care pot crea tensiuni si certuri in familie. 

Oare am putea sa le depasim mai bine, fara ca banii sa fie principalul mar al discordiei in cuplu?

Evident ca da.

Educatia financiara in cuplu

Chiar daca banii sunt principalul motiv de cearta, foarte putine cupluri se si educa din punct de vedere financiar. Conform aceluiasi studiu, 46% dintre respondenti nu au avut o preocupare deosebita pentru educatia financiara, alti 46% au citit si au cautat periodic informatii financiare. In acelasi timp, 54% dintre oameni au spus ca principala sursa de educatie financiara este „experienta personala sau discutiile cu rudele si familia” - care, pun pariu, de cele mai multe nu sunt experti in domeniul financiar.

Pe langa asta, 43% dintre cupluri nu au o disciplina in a economisi constant si „economisesc ocazional, in functie de situatia din fiecare luna” iar 32% economisesc lunar, dar nu o suma fixa.

Concluzii..??

Acesta este paradoxul pe care l-a scos la iveala acest studiu: 

78% dintre certurile din cupluri au loc din cauza banilor, in acelasi timp 92% dintre cupluri nu au avut o preocupare deosebita pentru educatia fiananciara sau au cautat PERIODIC informatii financiare. Pentru 54% dintre oameni principala sursa de educatie financiara este „familia sau prietenii”, iar 43% nu economisesc in mod constat pentru obiectivele lor.

Care ar fi solutia in aceasta situatie? Sa ne educam constat financiar, in acest sens poti sa citesti articolul despre ce este educatia financiara. 

Iar daca vrei sa ai parte de o discutie de consiliere financiara, nu ezita sa contactezi expertul nostru - Soltinschi Ion.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram