Disclaimer publicitate

Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 21/05/2024
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Alocatie copii 2024 este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copiii la vârsta de 18-20 de ani, atunci când cresc considerabil cheltuielile (facultate, mașină, prima casă etc).

Asigurarea unui start bun în viață pentru copil este unul dintre obiectivele prioritare ale părinților sau a viitorilor părinți. Acoperirea cheltuielilor pentru studii, prima mașină, poate un avans considerabil pentru prima locuință - sunt obiective care apar în viața tinerilor după vârsta de 18-20 de ani. 

Aici este momentul în care părinții pot să ofere un ajutor considerabil, astfel încât tinerii să nu înceapă viața cu stângul din punct de vedere financiar, cu datorii sau credite.

Cu toate acestea, posibilitățile financiare pot fi destul de limitate, din acest motiv, obiectivele trebuie planificate din timp. Un mijloc foarte bun prin care părinții pot oferi un start bun în viața copiilor, este gestionarea corectă a alocației din partea statului.


În acest articol vom analiza care sunt posibilitățile prin care chiar și cu alocația mică din partea statului, putem oferi un start bun în viața de matur a copiilor.

Alocatie copii 2024

Alocatia pentru copii a crescut considerabil în ultimii ani. De exemplu, în 2015, valorile erau următoarele:

  • 200 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani
  • 42 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

În momentul de față, ianuarie 2024, lucrurile stau foarte diferit. Astfel, părinții primesc:

  • 718 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani
  • 291 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani

Practic, în ultimii 8 ani, alocațiile au crescut cu 359% pentru copiii de până la 2 ani și cu 692% pentru cei de peste 2 ani.

Adevărat, aceste valori rămân în continuare insuficiente pentru a acoperi nevoile unui copil. Pe termen scurt, în cazul multor familii, nu fac o mare diferență. În schimb, pe termen lung, acești 291 de lei economisiți și/sau investiți, pot să ajute considerabil tinerii să își „înceapă viața cu dreptul” din punct de vedere financiar.

alocatii copii 2023

Alocatie copii - cum o gestionezi?

Odată ce ai decis că vrei să pui deoparte alocația copilului, e normal să te întrebi cum ar fi mai eficient pe termen lung să gestionezi banii respectivi. O să analizăm mai multe posibilități. 

Țin să menționez că nu vom lua în calcul inflația (care nu poate fi anticipată pe o perioada de 20 de ani) și nici faptul că valoarea alocației cu siguranță va mai crește în următorii ani. 

Scopul studiului nu este de a livra cifre 100% concrete, ci de a arăta posibilitățile prin care cu o gestionare corectă, chiar și cu sume mici, poți atinge obiective financiare relevante.

Economii la saltea

Prima și cea mai simplă variantă ar fi pur și simplu să pui banii deoparte, cash „la saltea”, într-un cont de economii fără dobândă etc. În aceasta situație, în 20 de ani, cu 291 de lei pe lună, un părinte ar reuși să strângă circa 69.840 RON. 

Constituirea unui depozit bancar

O a doua variantă, care presupune și încasarea unui randament pentru banii depuși, este constituirea unui depozit bancar cu posibilitatea de a depune acești 291 RON lunar. De dragul exemplului am luat un randament mediu anual de 4%. Astfel, în 20 de ani, ar fi economisiți 69.840 RON, însă soldul contului după 20 de ani ar fi 102.371 RON - un câștig net de 32.531 RON

Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 1
Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 5

Evident că acest câștig, în cel mai bun caz, ar combate rata inflației, dar clar este o variantă mai bună decât doar economisirea la saltea.

Construirea unui portofoliu diversificat de investitii la bursa

O altă variantă care poate fi luată în considerare, este investiția la bursă. Este modalitatea care poate fi cea mai profitabilă pe termen lung, însă necesită studiu, implicare și timp. Practic, aceeași 291 de lei, investiți lunar la bursă cu un randament mediu de 8%, se pot transforma, peste 20 de ani, în 167.000 lei. 

Este mult mai bine decât la variantele analizate mai sus, însă este și varianta care necesită mai multă implicare și asumarea unui grad de risc ridicat. Construirea unui portofoliu defectuos sau cumpărarea unor instrumente financiare fără o analiză temeinică, pot duce la pierderi.

Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 2
Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 6

Accesarea unei asigurari de viață cu capitalizare

Aceasta este varianta care necesită o implicare minimă - doar cât să depui banii lunar, dar cu potențial de câștig ridicat. O asigurare de viață cu capitalizare, de cele mai multe ori, are la bază un fond de investiții diversificat, administrat profesionist, dar care include și o asigurare de viață menită:

  1. Să te scutească de impozit. Fiind o asigurare, câștigurile nu sunt impozitate.
  2. Sa iti ofere o componentă de protectie - care să te despăgubească în cazul unui eveniment nefericit, în funcție de ce clauze ai ales.
Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 3
Alocatie copii 2024. Bani care pot defini viitorul copilului tau 7

Pe piață există astfel de produse care au avut randamente medii anuale chiar și de 9%. Așadar, cu un astfel de produs, poți să transformi alocația copilului de 291 RON în circa 32.000 EURO.

Concluzii

Acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții. Fiecare părinte știe care sunt nevoile curente ale copiilor săi și poate să direcționeze alocația în vederea acoperirii acestor nevoi. 

Cu toate acestea, este util de avut în considerare și alte opțiuni prin care chiar și cu sume relativ mici, primite de la stat sub formă de alocație, părinții ar putea oferi un start destul de bun în viață copiilor - să facă o facultate bună, poate chiar înafară (dacă asta își propune), să aibă un avans considerabil pentru prima locuință, să aibă bani pentru nuntă etc.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram