Disclaimer publicitate

Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 05/09/2023
Distribuie acest articol
Cuprins

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii la vârsta de 18-20 de ani, când cresc considerabil cheltuielile (facultate, mașină, prima casă etc).

Asigurarea unui start bun în viață pentru copil este unul dintre obiectivele prioritare ale părinților sau a viitorilor părinți. Acoperirea cheltuielilor pentru studii, prima mașină, poate un avans considerabil pentru prima locuință - sunt obiective care apar în viața tinerilor după vârsta de 18-20 de ani. 

Aici este momentul în care părinții pot să ofere un ajutor considerabil, astfel încât tinerii să nu înceapă viața cu stângul din punct de vedere financiar, cu datorii sau credite.

Cu toate acestea, posibilitățile financiare pot fi destul de limitate, din acest motiv, obiectivele trebuie planificate din timp. Un mijloc foarte bun prin care părinții pot oferi un start bun în viața copiilor, este gestionarea corectă a alocației din partea statului.


În acest articol vom analiza care sunt posibilitățile prin care chiar și cu alocația mică din partea statului, putem oferi un start bun în viața de matur a copiilor.

Valoare alocație copii 2023.

Valoarea alocațiilor pentru copii a crescut considerabil în ultimii ani. De exemplu, în 2015, valorile erau următoarele:

  • 200 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani
  • 42 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.

În momentul de față, septembrie 2023, lucrurile stau foarte diferit. Astfel, părinții primesc:

  • 631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani
  • 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani

Practic, în ultimii 8 ani, alocațiile au crescut cu 315% pentru copiii de până la 2 ani și cu 609% pentru cei de peste 2 ani.

Adevărat, aceste valori rămân în continuare insuficiente pentru a acoperi nevoile unui copil. Pe termen scurt, în cazul multor familii, nu fac o mare diferență. În schimb, pe termen lung, acești 256 de lei economisiți și/sau investiți, pot să ajute considerabil tinerii să își „înceapă viața cu dreptul” din punct de vedere financiar.

Ce poți sa faci cu alocația copilului

Odată ce ai decis că vrei să pui deoparte alocația copilului, e normal să te întrebi cum ar fi mai eficient pe termen lung să gestionezi banii respectivi. O să analizăm mai multe posibilități. 

Țin să menționez că nu vom lua în calcul inflația (care nu poate fi anticipată pe o perioada de 20 de ani) și nici faptul că valoarea alocației cu siguranță va mai crește în următorii ani. 

Scopul studiului nu este de a livra cifre 100% concrete, ci de a arăta posibilitățile prin care cu o gestionare corectă, chiar și cu sume mici, poți atinge obiective financiare relevante.

Economii la saltea

Prima și cea mai simplă variantă ar fi pur și simplu să pui banii deoparte, cash „la saltea”, într-un cont de economii fără dobândă etc. În aceasta situație, în 20 de ani, cu 256 de lei pe lună, un părinte ar reuși să strângă circa 61.440 RON. 

Constituirea unui depozit bancar

O a doua variantă, care presupune și încasarea unui randament pentru banii depuși, este constituirea unui depozit bancar cu posibilitatea de a depune acești 256 RON lunar. De dragul exemplului am luat un randament mediu anual de 4%. Astfel, în 20 de ani, ar fi economisiți 61.440 RON, însă soldul contului după 20 de ani ar fi 90.058 RON - un câștig net de 28.618 RON

Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului 1

Evident că acest câștig, în cel mai bun caz, ar combate rata inflației, dar clar este o variantă mai bună decât doar economisirea la saltea.

Construirea unui portofoliu diversificat de investitii la bursa

O altă variantă care poate fi luată în considerare, este investiția la bursă. Este modalitatea care poate fi cea mai profitabilă pe termen lung, însă necesită studiu, implicare și timp. Practic, aceeași 256 de lei, investiți lunar la bursă cu un randament mediu de 8%, se pot transforma, peste 20 de ani, în 138.000 lei. 

Este mult mai bine decât la variantele analizate mai sus, însă este și varianta care necesită mai multă implicare și asumarea unui grad de risc ridicat. Construirea unui portofoliu defectuos sau cumpărarea unor instrumente financiare fără o analiză temeinică, pot duce la pierderi.

Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului 2

Accesarea unei asigurari de viață cu capitalizare

Aceasta este varianta care necesită o implicare minimă - doar cât să depui banii lunar, dar cu potențial de câștig ridicat. O asigurare de viață cu capitalizare, de cele mai multe ori, are la bază un fond de investiții diversificat, administrat profesionist, dar care include și o asigurare de viață menită:

  1. Să te scutească de impozit. Fiind o asigurare, câștigurile nu sunt impozitate.
  2. Sa iti ofere o componentă de protectie - care să te despăgubească în cazul unui eveniment nefericit, în funcție de ce clauze ai ales.
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului 3

Pe piață există astfel de produse care au avut randamente medii anuale chiar și de 9%. Așadar, cu un astfel de produs, poți să transformi alocația copilului de 256 RON în circa 27.000 EURO.

Concluzii

Acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții. Fiecare părinte știe care sunt nevoile curente ale copiilor săi și poate să direcționeze alocația în vederea acoperirii acestor nevoi. 

Cu toate acestea, este util de avut în considerare și alte opțiuni prin care chiar și cu sume relativ mici, primite de la stat sub formă de alocație, părinții ar putea oferi un start destul de bun în viață copiilor - să facă o facultate bună, poate chiar înafară (dacă asta își propune), să aibă un avans considerabil pentru prima locuință, să aibă bani pentru nuntă etc.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/09/2023
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii […]

Citeste mai mult
29/07/2023
BCR George - Recenzie 2023

Avantaje George de la BCR Poate fi deschis 100% online: Contul George poate fi deschis 100% online, in cateva minute, direct din confortul casei tale. Dupa parcurgerea pasilor necesari inregistrarii si confirmarii identitatii, George, cu toate beneficiile pe care le ofera, va fi la dispozitia ta. O interfata intuitiva si usor de utilizat: Una dintre […]

Citeste mai mult
07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
1 2 3 6
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram