ROBOR

Ce este si cum iti influenteaza rata la banca
Bianca Ilie
 de citit in 
4
 min.
20/08/2021
Din acest articol 

Inainte sa parcurgi articolul trebuie sa stii ca:

 • Nivelul Robor afecteaza deopotriva institutiile financiare si consumatorii;
 • Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, este important sa acorzi o atentie sporita nivelului Robor pe piata;
 • Robor este un indice de referinta international si este calculat corect si transparent.

Fie ca ai sau nu un credit in desfasurare, cu siguranta ai auzit de indicele Robor si fluctuatiile acestuia pe piata. Daca ai un credit in lei cu dobanda variabila deschis la banca, ai observat ca, din cand in cand, rata lunara pe care o ai de achitat creste sau scade. Aceste oscilatii sunt determinate de evolutia indicelui Robor pe piata monetara.

Vei afla in acest articol ce este mai exact indicele Robor si cum iti influenteaza creditele pe care le ai in derulare.

Robor - ce este

ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este indicele de referinta al pietei interbancare si reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele.

Pe langa Robor exista si alti indici de referinta internationali, cum ar fi Euribor, care constituie rata medie a dobanzii pentru creditele in euro, sau Libor, pentru mai multe valute de pe piata financiara. La acestea se adauga si altele, dar despre cele trei vei auzi vorbindu-se cel mai des.

Cum se calculeaza

Robor este calculat ca medie aritmetica a ratelor dobazilor cotate de 10 banci comerciale care participa pe piata monetara interbancara. Aceste banci sunt selectate in functie de relevanta, pe baza unor criterii de performanta stabilite de BNR. 

Ratele sunt calculate de compania Thomson Reuters, sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei.

Ce este Robor la 3 luni? Dar Robor la 6 luni?

Probabil ai auzit in multe situatii vorbindu-se despre ROBOR la 3 luni sau ROBOR la 6 luni si modul in care acesta fluctueaza pe piata si influenteaza valoarea ratei la credite.

Ratele Robor se stabilesc pentru 8 scadente diferite:

 • O/N (overnight)
 • T/N (tomorrow)
 • Robor 1W (1 saptamana)
 • Robor 1M (1 luna)
 • Robor 3M (3 luni)
 • Robor 6M (6 luni)
 • Robor 9M (9 luni)
 • Robor 12M (12 luni)

In fiecare zi vei gasi acesti indicatori publicati pe site-ul BNR, cu exceptia Robor 9M, pe care BNR a incetat sa il mai comunice.

Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, indicii pe care trebuie sa ii urmaresti sunt Robor la 3 luni si Robor la 6 luni, care sunt cei mai utilizati de catre institutiile bancare pentru stabilirea nivelului dobanzilor.

ROBOR 1

Evolutia Robor la 3 luni
Sursa: cursbnr.ro

Cine calculeaza si stabileste valoarea Robor

Indicele este calculat corect si transparent de catre Reuters, iar informatiile sunt transmise in fiecare zi lucratoare, la ora 11:00, de catre BNR.

Robor este un indicator foarte important si un reper pentru calculul dobanzilor la credite. Institutii financiare locale si internationale urmaresc evolutia acestui indicator, astfel incat nu exista indoieli sau erori legate de valoarea sa ori criteriile de calcul.

Ar trebui sa te preocupe valoarea Robor?

Raspunsul este da, cu siguranta.

Robor afecteaza deopotriva institutiile financiare si consumatorii.

Daca ai credit cu dobanda variabila, atunci fluctuatiile indicelui te preocupa in mod direct. Rata dobanzilor la produsele de credit pe care le ai in derulare, cum ar fi imprumuturile auto, creditele ipotecare, variaza in functie de rata Robor pe care bancile o folosesc.

Dupa cum mentionam anterior, imprumuturile sunt in general calculate pe baza cotatiilor Robor la 3 sau 6 luni, la care se adauga marja. Astfel rezulta rata lunara pe care trebuie sa o achiti catre banca. Daca acesta creste, atunci ratele de dobanda la depozite si credite vor creste la randul lor.

Pe de alta parte, daca Robor scade, rata la banca ti se diminueaza.

De ce dobanda unui credit curpinde Robor?

Indicatorul Robor a fost introdus de catre statul roman, in urma unei directive europene, prin Ordonanta de Urgenta 50. OUG 50 a stabilit componenta dobanzii variabile la credite:

Euribor/Robor/Libor plus marja fixa a bancii.

A fost ales indicele Robor din mai multe considerente:

 • Este un indice de referinta international;
 • Este calculat corect si transparent;
 • Ofera o mai mare protectie a clientilor fata de cresterea dobanzilor ratelor la credite ca urmare a deciziei bancilor.

Cum se calculeaza rata in functie de Robor?

Dupa cum mentionam anterior, in urma deciziei statului roman, contractele de credit in lei cu dobanda variabila se vor calcula dupa modelul ROBOR + marja fixa a bancii.

Daca, sa presupunem, ai un credit ipotecar cu dobanda variabila, formata din ROBOR la 6 luni + 2.9%, atunci rata lunara va arata astfel:

2.69 % (Robor 6 M) + 2.9 % = 5.59%

De ce creste Robor? Factori care influenteaza evolutia Robor.

Sunt mai multi factori care influenteaza valoarea Robor pe piata. Vom vorbi despre cativa dintre acestia, fara ca lista sa fie definitiva.

 • Lichiditatea de pe piata monetara

Robor se bazeaza pe acordul intre mai multe institutii financiare si se stabileste in functie de cerere si oferta. Stim deja ca Robor este dobanda cu care bancile se imprumuta intre ele, deci cu cat exista mai putine lichiditati in piata, cu atat bancile se vor imprumuta la rate mai mari. In final, acest lucru determina cresterea indicelui Robor.

 • Inflatia si asteptarile privind evolutia acesteia

Atunci cand pe piata se inregistreaza o crestere a bunurilor si serviciilor, fie ca vorbim de preturi la alimente, transport, gaz, se declanseaza fenomenul de inflatie. Cresterea inflatiei va determina si o crestere a ratei dobanzii de politica monetara, deci, implicit, o crestere a nivelului Robor.

 • Politicile adoptate in sfera finantelor publice

Nu este o noutate faptul ca politicile adoptate pot genera confuzie si determina institutiile bancare sa adopte un comportament cat mai prudent. Bancile isi vor retrage lichiditatile si vor astepta sa vada cum este solutionat decalajul.

Concluzie

Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, este important sa acorzi o atentie sporita nivelului Robor pe piata. Asigura-te ca poti achita ratele lunare chiar si in eventualitatea majorarii indicelui de referinta. Robor poate fluctua in functie de conditiile economice, rata inflatiei, lichiditatea pe piata monetara, asa ca este important sa fii pregatit.

Planifica-ti foarte bine bugetul si economiseste bani pentru posibile cresteri ale indicelui Robor.

Articol scris de Bianca Ilie
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
25/03/2021
Ce este PIB

Ce este si cum se calculeaza PIB? Ghid complet despre PIB - produsul intern brut.

Citeste mai mult
24/03/2021
Cifra de afaceri

Ce este si cum se calculeaza cifra de afaceri? Din ce este compusa cifra de afaceri? Ghid complet!

Citeste mai mult
23/03/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
28/02/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
1 2 3 8
Incarca Mai multe articole
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram