Disclaimer publicitate

Cum ne pregătim financiar pentru 2025?

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 06/01/2025
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Începutul anului a venit cu un val de instabilitate în ceea ce privește regimul politic și fiscal din România, însă hai sa vedem ce avem de făcut pentru a avea un plan pentru anul 2025 din punct de vedere financiar. A trecut un sfert din acest secol și dacă nu ai făcut nimic pentru obiectivele tale în ultimii 24 de ani, cum ar fi ca următorul sfert de secol să fie timpul în care să ajungi la țelurile tale?

Însă, orice călătorie începe cu un prim pas, deci uite 5 pași simpli prin care te poți asigura ca anul ce vine nu te va surprinde într-un mod negativ din punct de vedere financiar.

Fă-ți un buget

Fiecare entitate, fie ea persona fizica, juridica sau chiar instituție a statului urmărește un buget anual, cât estimez ca voi încasa dar și cât estimez ca voi cheltui și pe ce. Un buget îți oferă predictibilitate și un termen bun de comparație privind evoluția veniturilor și a cheltuielilor personale. Concomitent cu asta poți începe sa înțelegi care este maximul pe care îl poți cheltui din banii pe care-i castigi (să mă întind cât îmi este plapuma). Un procent sănătos ar fi ca 50% din venituri să meargă pe cheltuieli fixe, 30% pe cheltuieli extra și neprevăzute și 20% pe economii și investiții.

Fond de urgență 

Constituirea unui buget de urgență este prioritatea numărul 0 pentru începutul anului, mai ales dacă ești fan predictibilitate. Conform statisticii, două din trei persoane dacă și-ar pierde jobul, ar putea supraviețui maxim două săptămâni cu rezervele de bani pe care le au. Din acest motiv, un fond de urgență este mai mult decât important. Poți începe cu pași mici: 5% din salariu. Ulterior, dacă respecți și primul punct, o să poți să crești. Astfel, în câteva luni, vei ajunge în punctul în care să te simți mai în siguranță. Recomandarea este ca fondul de urgență să fie echivalentul la 3-6 luni de venituri lunare. Evident, situația fiecăruia este diferită, însă aceasta este o recomandare generală. Acest buget de urgență îți va oferi siguranța și capacitatea de a amortiza șocuri financiare: situații neplăcute sau cheltuieli neprevăzute (probleme de sănătate, o defecțiune etc).

Stinge din datoriile

În România suntem pe locul 1 în Europa la accesarea creditelor, totodată suntem și locul 1 la dobanzile platite pentru credite. Recomandarea este să fim responsabili cu împrumuturile noastre și să rambursăm cât putem de mult din acestea.

Cu cât stingem mai repede o datorie, cu atat mai repede deblocăm o parte din veniturile lunare și ne creștem capacitatea de economisire.

Pe lângă asta, poți lua în considerare și o refinanțare, în special a creditelor ipotecare. În prezent, pe piață există mai multe oferte de refinanțare cu dobânzi fixe de la 4,9%. Printr-un astfel de procedeu, ai putea economisi sute de lei pe luna.

Investește

Investițiile ne protejează în mod special de inflație. Dacă în anul 2000 aveai 100 milioane lei vechi, astăzi puterea lor de cumparare ar fi egala cu 1308 ron. Totodată, daca investeai aceeași 100 milioane lei vechi cu un randament mediu de 8%, astăzi ar fi valorat 65.000 RON. Întrebarea anului, crezi ca în 2050 o sa regreți că ai început sa investesti acum 25 ani? Deși investițiile vin la pachet și cu riscuri, cert este că cel mai mare risc este să nu investești deloc pentru că pierzi bani an de an din cauza inflației. În exemplul de mai sus ai fi pierdut din start din cauza inflației, și nici nu câștigai datorită randamentului. Dacă nu știi de unde sa începi, cere ajutorul unui specialist, este adeseori mult mai ieftin decât să nu începi deloc.

Diversifică sursele de venit

Un obiectiv foarte des întâlnit este siguranța financiară. Acest lucru înseamnă că nu depindem de o singură sursă de venit, lucru care ne face foarte vulnerabili în cazul în care o pierdem. Dacă avem siguranță financiară, adică nu depindem de o singură sursă de venit, asta ne permite să nu facem compromisuri și să luăm decizii obiective. 70% din oameni declară că sunt nemulțumiți de locul de muncă, cu toate acestea, nu-și pot asuma schimbarea din lipsa surselor alternative de venit. Respectă pașii de mai sus: fă-ți un buget, construiește-ți fondul de urgență, începe să investești și vei vedea că și gradul tău de încredere va crește datorită siguranței pe care o ai. 

Concluzii

Așadar pentru a avea un an 2025 prosper din punct de vedere financiar, ar fi esențial să facem o retrospectivă a anului trecut, să tragem concluzii și să începem să acționăm: să punem pe foaie planurile și obiectivele de atins pentru următorul an. Pasul următor este să facem o bugetare cât mai realistă a resurselor necesare pentru bifarea acestor obiective. În continuare un plan de acțiuni și execuția acestuia ne va duce la succes din punct de vedere financiar. Dacă în 2025 nu îți ajung banii, crește veniturile, e mult mai ușor decat sa scazi cheltuielile. Deși pare clișeic, cu investiții constante în tine și în competențele tale, cu siguranță că și veniturile vor începe să crească.

Articol scris de:
Expert editorial
Gligor Alex – consultant si planificator financiar personal. Principalul meu scop este sa cresc nivelul de educatie financiara din Romania prin intalniri 1 la 1 prin care sa ii ajut sa ia decizii financiare corecte. Cum fac asta? Procesul initial consta intr-o intalnire de analiza financiara in care identific nevoile, dorintele si obiectivele fiecarei persoane, ulterior stabilim situatia actuala si comportamentele financiare actuale, iar mai apoi vin cu un plan financiar personalizat croit pe nevoile persoanei dubland cu informatii, planificare concreta pe actiuni (roadmap) si intalniri recurente de evaluare, monitorizare si ajustare pe parcursul planului financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

06/01/2025
Previziuni privind IRCC în 2025

Anul 2025 a început cu vești bune pentru români care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, IRCC aplicat în primul trimestru al anului va fi 5,66%, față de 5,99%, cât era în trimestrul 4 al anului trecut. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, pe tot […]

Citeste mai mult
06/01/2025
Cum ne pregătim financiar pentru 2025?

Începutul anului a venit cu un val de instabilitate în ceea ce privește regimul politic și fiscal din România, însă hai sa vedem ce avem de făcut pentru a avea un plan pentru anul 2025 din punct de vedere financiar. A trecut un sfert din acest secol și dacă nu ai făcut nimic pentru obiectivele […]

Citeste mai mult
17/12/2024
România plătește cele mai mari dobânzi la credite

Românii plătesc dobânzi cu circa 3% mai mari la creditele ipotecare, și cu 5% mai mari la creditele de consum față de țările din zona euro. Conform datelor Eurostat, dobânda medie pentru accesarea unui credit pentru locuință în zona euro este 3,55%. În România, dobânda medie pentru același tip de împrumut este de 6,5%. Care […]

Citeste mai mult
04/12/2024
Piața financiară în contextul alegerilor din România

Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de alegeri, înregistrând evoluții care cu greu ar fi putut fi anticipate.După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, indicele BET a scăzut brusc, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toți românii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]

Citeste mai mult
24/10/2024
Pe ce cheltuie romanii banii in 2024?

O gospodărie din România a cheltuit în trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe țigări și băuturi alcoolice decât pe educație sau investiții. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile și cheltuielilor gospodăriilor publicat de către INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativă în cheltuielile românilor […]

Citeste mai mult
21/10/2024
S&P500

Dacă ai fost măcar parțial interesat de domeniul financiar, investiții, bursă, cu siguranță că ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate să reflecte situația piețelor de capital în general. Cu toate acestea, în acest articol ne-am propus să discutăm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]

Citeste mai mult
1 2 3 11
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram