Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Taxe crypto Romania

Tranzactiile cu criptomonede au devenit foarte populare in ultimul timp, cu toate acestea, nu toata lumea stie ca tranzactiile cu cripto se supun impozitarii. In acest articol vei afla:

Sunt sau nu impozitate tranzactiile cu criptomonede?
Care sunt taxele pe care trebuie sa le platesti atunci cand tranzactionezi crypto?
Cum iti platesti taxele din castigurile realizate din crypto?
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Taxe crypto Romania

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 02/01/2024
Disclaimer publicitate

Domeniul crypto devine din ce in ce mai interesant, atat pentru prsoanele care vor sa investeasca in monede virtuale, cat si pentru stat, care vrea taxe si impozite pentru aceste tranzactii. In articolul de mai jos o sa afli care sunt taxele pe care trebuie sa le platesti pentru tranzactiile in criptomonede si cum faci acest lucru.

Romania Taxe Crypto: unde se incadreaza veniturile din criptomonede

Este important sa intelegem pentru inceput unde se incadreaza veniturile realizate din criptomonede, avand in vedere faptul ca in legislatia din Romania nu exista o reglementare stricta a acestui domeniu. Cu toate acestea, veniturile realizate din tranzactii cu criptomonede se impoziteaza conform articolului 114 din capitulul 10 din Codul Fiscal, si anume - venituri din transferul de moneda virtuala. 

Impozit criptomonede: Cum se calculeaza

Conform articolului 116, impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabili in baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra castigurilor realizate - care reprezinta diferenta pozitiva dintre pretul vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiilor. Castigul sub nivelul de 200 RON per tranzactie nu se impoziteaza, conditia fiind ca totalul castigului intr-un an fiscal sa nu depaseasca 600 RON. Cu alte cuvinte, daca ai facut profit peste 600 RON intr-un an - platesti 10%, daca esti sub 600 RON - nu platesti impozit.

Ce tine de pensie si sanatate - nu va fi platita contributia pentru asigurari sociale pentru pensie, adica CAS, insa avem de platit CASS-ul in felul urmator:

Daca avem profit

  • Mai mic de 6 salarii - nu este obligatorie contributia la sanatate
  • Intre 6 si 12 salarii -  Contributia se calculeaza raportat la plafonul de 6 salarii (19.800 lei) si este de 1980 RON.
  • Intre 12 si 24 de salarii - Contributia se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (39.600 lei) si este de 3960 RON.
  • Peste 24 de salarii - Contributia se calculeaza raportat la plafonul de 24 salarii (79.200 lei) si este de 7920 RON.

Pe scurt:

  1. Profiturile incasate din tranzactiile cu criptomonede sunt impozabile cu 10%.
  2. Nu platim CAS.
  3. Platim CASS doar in cazul in care avem profit mai mare de 6 salarii minime brute.
  4. Nu platim impozite daca avem profit mai mic de 600 RON intr-un an fiscal.

Declaratia Unica pe venituri pentru persoanele cu activitati independente

Daca veniturile tale din tranzactii cu criptomonede depasesc 600 lei, ai obligatia sa depui Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale pe veniturile realizate in anul precent, precum si pe veniturile estimate pentru anul in derulare.

Pentru 2023, termenul limita pentru depunerea declaratiei este 25 mai.

De unde obtii declaratia unica si unde o depui

Poti descarca declaratia unica de pe site-ul ANAF. Aceasta se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate in 2023, precum si pe veniturile estimate pe 2024.

Declaratia se depune online:

  • Prin portalul Spatiul privat virtual (SPV), unde este necesar sa te inregistrezi, daca nu ai deja cont, sau sa iti introduci credentialele pentru logare. Vei primi confirmarea depunerii corecte a declaratiei in sectiunea Mesaje din SPV. In cazul in care declaratia contine erori, vei primi o notificare, iar declaratia nu va fi considerata valida pana in momentul depunerii formularului corect si complet.
  • Prin serviciul Depunere declaratii de pe site-ul e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital. 

Cum se impoziteaza venitul obtinut din tranzactii cu criptomonede?

Cei care obtin profit din investitii platesc CASS in procent de 10% daca venitul este peste valoarea a 6 salarii minime brute pe economie. In 2023, salariul brut in functie de care se stabileste contributia este de 3.300 lei.

Asadar, cota CASS de 10% se aplica la 19.800 lei. Daca veniturile extrasalariale (inclusiv cele obtinute din activitatea de tranzactionare) nu depasesc 19.800 lei, nu esti obligat sa platesti contributii la sanatate.  

Scurt rezumat al obligatiilor tale fiscale

  • CASS in procent de 10% pentru veniturile care depasesc 6 salarii minime brute pe economie pe an;
  • Depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pe veniturile realizate in anul precent, precum si pe veniturile estimate pentru anul in derulare;
  • Modul in care se face calculul veniturilor salariale este unul cumulativ. Astfel, la veniturile din investitii se adauga si veniturile obtinute din alte activitati (chirii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati independente s.a.md.) iar plata CASS se aplica atunci cand suma tuturor depaseste valoarea de 18.000 lei;
  • Veniturile din investitii intra doar in sfera CASS, nu si CAS.

Informeaza-te in permanenta

Pentru ca reglementarile pot suferi modificari, este important sa fii mereu la curent cu orice schimbari referitoare la impozitul pe venit, contributiile sociale obligatorii si procedurile de declarare a veniturilor extrasalariale.

Acest lucru presupune, bineinteles, sa cunosti aspectele legale si sa te informezi constant, dar si sa apelezi la brokerul tau ori de cate ori ai nevoie de sprijin in intelegerea si aplicarea prevederilor fiscale.

Mr.Finance recomanda sa fii atent atunci cand vine vorba de obligatiile tale fiscale, sa te informezi si sa platesti la timp taxele si impozitele.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram