Articol scris de: 
Cristian
Specialist in Finante Personale
Publicat: ianuarie 20, 2020
~ Approx. 
6
 min. timp de citire

Responsabilitatea Financiară

Gestionarea responsabilă a banilor tăi și ai familiei tale

Ce este responsabilitatea financiară?

Responsabilitatea financiară are la bază educația financiară. 

Aceasta presupune o informare atentă cu privire la instrumentele financiare disponibile și planificarea rațională a bugetului personal. Un individ responsabil financiar știe cum să-și administreze câștigurile financiare în așa manieră încât să prospere sau să nu intre în situații dificile. 

Acesta își calculează cu atenție veniturile, își monitorizează cheltuielile, face economii și desigur, realizează investiții ce îi aduc profit.

De asemenea, un om educat și responsabil financiar știe care sunt instrumentele financiare la care poate apela pentru eventuale împrumuturi sau pentru  a realiza economii și este capabil să analizeze rațional ofertele existente pe piața de profil. Cunoaște cele mai importante noțiuni economice, dar și posibilele soluții pe care le are la îndemână pentru a-și suplimenta veniturile sau pentru a face economii.

Importanța responsabilității financiare în viața noastră

Importanța majoră pe care o aduce asupra vieții noastre este independența financiară.

Toți suntem responsabili de gestionarea propriilor finanțe. Este domeniul în care nu se aplică regula “cu puțin noroc”, ci “cu foarte multă rațiune și planificare”. 

Responsabilitatea financiară este importantă pentru toată lumea, căci presupune ca fiecare dintre noi să-și gestioneze resursele cât mai eficient, pentru a nu ajunge în pragul de a cheltui mai mult decât produce.

Iată, prima regulă de succes: nu cheltui mai mult decât produci! 

Considerăm ca aceasta trebuie deprinsă încă din copilărie. Intră în datoria părinților să le ofere copiilor începutul în educația financiară, înainte să o facă orice instituție. Educația financiară îl va face capabil să ia decizii financiare corecte. 

În afară de perspectiva pe care o poate avea copilul asupra banilor, acesta va reuși să aprecieze efortul părinților în a îi cumpăra orice jucarie sau, mai tarziu, o excursie în afara țării. Putem spune, deci, că responsabilitatea financiară aplicată devreme în viața copiilor va duce la formarea unui adult responsabil. 

Câteva reguli simple după care să te ghidezi

Nu o să îți spunem că există rețeta perfectă și că noi o știm! Însă, putem să îți garantăm că e mai simplu decât crezi și mai ușor dacă începi acum.

Peste un an ai să îți mulțumești că ai început azi! 

Planifică bugetul tău, dar și al gospodăriei din care faci parte

Se zice că nu ai cum să dai greș dacă îți faci planuri. Și aici nu vorbim de vreo motivație supremă, ci de fapte. E simplu, responsabilitatea financiară începe cu o vedere de ansamblu asupra bugetului familiei. Trebuie să știi câți bani ai la dispoziție, ca să știi cum să îi împărți. 

Tehnologia a evoluat în așa manieră încât avem la dispoziție nenumărate modalități de a face acest lucru, de la banala agendă personală până la aplicațiile special create în acest sens. 

Vezi cardul Revolut, portofelul revoluționar care îți arată tot ce se întâmplă cu banii tăi. Unde mai pui, ca nu are nici comisioane! 

Realizează lunar un calcul al venitului, indiferent de sursă: salariu, procente din vânzări adăugate la salariu, alocațiile copiilor, pensie, dobânzi de la depozite bancare, dividende etc. Suma totală trebuie să fie cât mai realistă, nicidecum aproximată. 

Totodată, se va ține o evidență a cheltuielilor lunare: facturi, cumpărături, plata chiriei (dacă este cazul), cheltuieli pentru diverse activități de recreere etc. 

Nu uita să adaugi chiar și acele cheltuieli care nu se realizează lunar, cum ar fi contribuții pentru zile de naștere sau plata unor impozite.

Unde se duc banii tăi? 

Următoarea etapă constă în utilizarea eficientă a resurselor.
Pentru orice serviciu de care ai nevoie, carduri bancare, cumpărături și altele, există o variantă mai ieftină. 

Dacă o bancă îți oferă dobândă pentru un cont de economii, dar comisioanele și taxele sunt mai mari decât dobânda, alege altă bancă. E simplu!
Analizează ofertele celorlalte bănci pentru a vedea dacă oferă o dobândă mai avantajoasă. Există bănci care au comisioane 0%.  

Te sfătuim să alegi producătorii locali de legume și fructe, care vând în piață. Aceștia nu au taxe, precum supermarketurile, căci nu sunt interesați de reclamă, ci doar să își vândă produsele cât mai repede, la prețuri decente. O vizită la piața din cartier s-ar putea dovedi utilă în acest sens. 

Renunță la ce nu folosești 

Da, este de mare ajutor și benefic totodată pentru bugetul tău! 

Putem vorbi aici de mersul la serviciu cu mașina, sau un abonament mai convenabil la telefonul tău, sau viciile, și lista poate continua. Dacă ai aplicat punctul 1, ai acum o vedere de ansamblu asupra veniturilor și cheltuielilor tale. 

Tu trebuie să ai controlul cheltuielilor tale. 

Cumpără mai ieftin sau nu mai cumpăra deloc

Ai petrecut vreodată timp în supermarket să analizezi exact care este prețul produselor pe care le cumperi constant, ca apoi să le compari cu prețul din alte supermarketuri? Analizează prețul aceluiași produs în mai multe locuri. 

Cumpără electrocasnice la reduceri. Schimbă-ți garderoba la sfârșitul sezonului. Nu cumpăra o mașină dacă nu o poți întreține pe viitor. Închiriază una atunci când ai nevoie, pentru cât ai nevoie! Fă-ți un obicei din a pregăti masa de prânz acasă. Nu mai cumpăra cafeaua de dimineață în drum spre birou. Îți poți face cafeaua pe gustul tău acasă și o poți lua în cană termos oriunde. 

Banală lista de cumpărături- din nou, planuri pe hârtie

Indiferent de tipul cumpărăturilor, este foarte important să faci o listă pe care să o respecți în totalitate. În acest fel, nu te vei lăsa influențat de impulsul momentului și nu vei cumpăra mai mult decât ai nevoie. 

Detaliul important, mergi la cumpărături după ce ai mâncat. Este “periculos” atât pentru bugetul tău, cât și pentru dieta ta să nu fi mâncat înainte. Vei avea tendința să cumperi mai mult decât trebuie, ce nu trebuie. 

Responsabilitatea financiară pentru copii

Felul în care îți gestionezi bugetul financiar în familie influențează semnificativ și comportamentul copiilor. În prezent, educația financiară nu se studiază în școli, motiv pentru care educația financiară a copilului ramane responsabilitatea familiei. 

O educație corespunzătoare în copilărie reprezintă fundația unei vieți responsabile ca adult. 

Am pus laolaltă câteva sfaturi practice pentru a le pune în aplicare cu cel mic:

Jocurile ca modalitate de învățare

În stadiul copilăriei, micuții învață și asimilează foarte bine informații prin intermediul jocului. Iată un început bun, învățare prin joacă. 

Pe piața de profil există nenumărate jocuri, cunoscute sub denumirea de „board games”, spre exemplu Buy It Right,  The Stock Exchange Game sau binecunoscutul Monopoly. 

Astfel, acesta va înțelege și cum se cheltuie, dar și cum se produc banii, reușind cu succes să se raporteze mai târziu la viața reală. 

De asemenea, va putea învață cum poate să înmulțească veniturile prin realizarea de investiții. 

Banii de buzunar

Banii de buzunar sunt prima responsabilitate atribuită copilului. Oferindu-i acest buget periodic, sub forma de bani de buzunar, îl vei învăța să diferențieze dorințele de nevoi. 

Vârsta optimă pentru a începe acest lucru este cea școlară. 

Respectă datele de acordare a bugetului cu strictețe. Astfel, dacă îi va cheltui înainte de termen, va deveni conștient că nu a fost rațional și va învăța să își administreze eficient banii data următoare. 

Este extrem de important să-ți încurajezi copilul să păstreze bonurile. În acest mod, acesta va putea analiza pe ce a cheltuit banii și va reuși, înca o dată, sa diferențieze nevoile de dorințe.

Mici economii

Creeaza un obicei din a-l recompensa pe cel mic ori de câte ori reușește să economisească, căci așa își poate da seama că o economie atrage după sine o alta economie, ceea ce va fi foarte motivational pentru el. 

Spre exemplu, dacă îi oferi un buget săptămânal și a strâns toți banii pe care i-ai oferit în ultima lună, acorda-i încă un bonus. 

Astfel, va învață nu numai ce este economia, însă și ce beneficii poate aduce.

Implică-l in deciziile financiare ale familiei

Să spunem că dorești să achiziționezi un nou televizor. Poți să-i acorzi copilului sarcina de a analiza mai multe surse (online sau prin intermediul revistelor) și de a alege televizorul care este cel mai avantajos și potrivit. În acest fel, micuțul tău va învăța să compare prețurile și caracteristicile obiectelor, în așa manieră încât să ia cea mai bună decizie din punct de vedere al raportului calitate-pret. 

În situația în care consideri ca nu a făcut o alegere bună, încearcă să-i explici de ce ai opta pentru un alt produs.

Nu-i ascunde problemele din familie

Situația financiară a familiei privește pe toată lumea. Copilul poate asista la calculele și planificarea cheltuielilor. Acest lucru are menirea de a-l ajuta să înțeleagă prioritățile financiare și să simtă că participă la bunăstarea familiei. Nu uita că responsabilitatea financiară se obține printr-o educație corespunzătoare.

Responsabilitatea financiară este, printre altele, un obicei pe care-l deprindem din familie, prin implicarea activă a tuturor membrilor.

Publicat in :
Cristian
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.

Alte articole: 

ianuarie 20, 2020
Responsabilitatea Financiară

Gestionarea responsabilă a banilor tăi și ai familiei tale.
Aceasta presupune o informare atentă cu privire la instrumentele financiare disponibile și planificarea rațională a bugetului personal. Un individ responsabil financiar știe cum să-și administreze câștigurile financiare în așa manieră încât să prospere sau să nu intre în situații dificile.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
closeenvelopeangle-downlocation-arrowellipsis-vlicenseusermagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram