Disclaimer publicitate

Mituri despre asigurari

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 30/12/2024
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Asigurarile, de multe ori, sunt inconjurate de mituri care influenteaza intr-un mod negativ deciziile oamenilor de a accesa aceste produse. Pe langa asta, miturile despre asigurari denatureaza natura si scopul pentru care au fost concepute aceste produse. Unele mituri pot fi intelese.

In anii `90 si 2000 piata de asigurari din Romania inca nu era foarte bine reglementata. Din acest motiv, multe companii sau distribuitori de asigurari au abuzat de vulnerabilitatile sistemului. Pe langa asta, falimentele mari ale companiilor de asigurari, in unele cazuri chiar a liderilor pe anumite segmente, au creat reticenta in randul populatiei. Cu toate acestea, asigurarile raman in continuare niste produse utile care, in unele cazuri, ne pot salva viata. In acest articol vom combate cele mai des intalnite mituri despre asigurari.

„Asigurarile sunt scumpe”

Faptul ca asigurarile sunt sumpe si ca ar fi produse doar pentru cei cu multi bani, in realitate este un mit. Produsele de asigurare au fost concepute pentru a asigura cat mai multe persoane, indiferent de statutul social si economic. De la asigurarile auto si de locuinta, pana la cele de sanatate si viata, politele pot fi personalizate in functie de nevoile si bugetul fiecarei persoane.

Exista solutii de asigurare care costa chiar si cateva zeci de lei pe luna dar care te pot despagubi in situatii destul de grave care, in lipsa unei asigurari, te-ar putea da peste cap din punct de vedere financiar.

„Daca sunt sanatos nu am nevoie de asigurare de viata”

Un mit destul de des intalnit atunci cand vine vorba despre asigurarile de viata. Adevarul este ca viata este imprevizibila, iar accidente cu rezultat fatal se pot intampla indiferent de varsta sau de santatatea fizica. Ba mai mult, asigurarea de viata cand esti tanar poate fi vazuta ca o investitie, intrucat primele pentru astfel de produse vor fi mai mici.

Scopul acestor produse este sa asigure protectia financiara a celor dragi in cazul unui deces prematur si poate acoperi costuri ca datoriile sau alte cheltuieli aferente decesului.

„Nu am nevoie de CASCO daca sunt precaut in trafic”

Acesta este un mit care vine din necunoasterea rolului politei de asigurare CASCO. Chiar daca un stil de condus preventiv si precaut va scadea riscul producerii unui accident, nu poti fi sigur ca si ceilalti soferi vor fi la fel de atenti. Pe langa asta, CASCO te protejeaza si in cazul furtului, vandalismului sau calamitati naturale, fenomene care nu sunt in controlul tau.

„Nu am nevoie de asigurare privata de sanatate pentru ca sunt angajat”

Cunoastem cu totii limitele sistemului public de santate. In unele cazuri, timpul de raspuns ar putea fi prea indelungat, iar in situatii grave, fiecare minut conteaza. Ba mai mult, sistemul public de sanatate nu acopera toate nevoile medicale, mai ales in cazuri de urgenta sau proceduri complexe. Asigurarea privata de sanatate poate oferi acces la servicii mai bune si la specialisti care nu sunt disponibili in sistemul public. Este o completare esentiala.

„Asigurarile au clauze ascunse si excluderi nejustificate”

Adevarul este ca, in prezent, politele de asigurare iti prezinta concis si specific care sunt riscurile pe care le acopera si care sunt excluderile din asigurare. Daca citesti documentele aferente politei, poate chiar impreuna cu al tau consultant financiar, vei sti exact care sunt riscurile incluse in asigurarea ta si cum poti sa o personalizezi in functie de nevoile tale.

„Asigurarile sunt o cheltuiala inutila”

De fapt, asigurarile sunt o investitie in siguranta ta financiara. In cazul producerii unui accident sau a depistarii unei boli, asigurarea poate salva sume semnificative de bani, pretejand stabilitatea financiara a familiei tale. Mai mult de atat, pe piata exista si asigurari cu componenta de investitie care iti ofera beneficii pe termen lung. Cu astfel de produse, iti poti recupera banii platiti pentru prime in cazul in care nu intervine riscul asigurat. In acest sens, cel mai bine este sa discuti cu un consultant financiar.

Concluzii

In concluzie, produsele de asigurare pot fi foarte utile. Sunt produse pe care nu vrem sa le folosim, dar daca le avem in momentele dificile, ne pot ajuta foarte mult. Indiferent de miturile care exista despre asigurari, important este sa fii constient ca aceste produse iti pot asigura stabilitatea financiara si chiar emotionala. Nu ezita sa iei legatura cu ai nostri consultanti pentru a gasi polita de asigurare potrivita nevoilor si bugetului tau. Ai grija de tine, de sanatatea si de banii tai!

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/03/2025
Dobanda de referinta

Dobanda de referinta este unul dintre cei mai importanti indicatori dintr-o economie, fiind, totodata si instrumentul de lupta impotriva inflatiei. In ultimii ani am auzit tot mai des despre dobanda de referinta, dobanda de politica monetara: ca a fost crescuta la 7%, ca a scazut la 6.5% etc.  In acest articol vom explica ce este […]

Citeste mai mult
02/03/2025
PIB-ul este un indicator PROST

Produsul Intern Brut este, fără îndoială, unul dintre cei mai utilizați indicatori economici la nivel global. Folosit pentru a măsura performanța economică a unei țări, PIB-ul este adesea privit ca un barometru al bunăstării naționale și al progresului social. Fie că este vorba despre dezbateri politice, analize economice sau discuții cotidiene despre „starea economiei”, PIB-ul […]

Citeste mai mult
19/02/2025
Revolut business

Revolut este o companie fintech infiintata in iulie 2015 de Nik Storonsky si Vlad Yatsenko. Compania este inregistrata in Lituania si Marea Britanie. Revolut Bank UAB este licentiata de Banca Centrala Europeana si reglementata de Banca Lituaniei. In Romania serviciile bancare sunt furnizate de Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala Bucuresti. Aceasta a devenit rapid una […]

Citeste mai mult
06/02/2025
XTB - rezultatele anului 2024 si perspectivele pentru 2025

XTB, unul dintre cei mai dinamici brokeri din Europa, a incheiat anul 2024 cu rezultate financiare impresionante, depasind asteptarile pietei si consolidandu-si pozitia de lider in industria fintech. Conform unui comunicat oficial, compania a atras aproape jumatate de milion de clienti noi, iar veniturile si profitul net au crescut semnificativ. Aceste performante sunt rezultatul unei […]

Citeste mai mult
06/01/2025
Previziuni privind IRCC în 2025

Anul 2025 a început cu vești bune pentru români care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, IRCC aplicat în primul trimestru al anului va fi 5,66%, față de 5,99%, cât era în trimestrul 4 al anului trecut. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, pe tot […]

Citeste mai mult
06/01/2025
Cum ne pregătim financiar pentru 2025?

Începutul anului a venit cu un val de instabilitate în ceea ce privește regimul politic și fiscal din România, însă hai sa vedem ce avem de făcut pentru a avea un plan pentru anul 2025 din punct de vedere financiar. A trecut un sfert din acest secol și dacă nu ai făcut nimic pentru obiectivele […]

Citeste mai mult
1 2 3 11
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram