Disclaimer publicitate

Accident rutier in strainatate

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 10/03/2025
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Calatoriile cu masina in afara tarii pot fi o experienta placuta, dar si stresanta in cazul unui accident rutier. Situatia se complica si mai mult din cauza diferentelor de legislatie, barierelor lingvistice si a procedurilor specifice fiecarei tari in parte. De aceea, este important sa cunosti pasii corecti pe care trebuie sa-i urmezi pentru a gestiona eficient un astfel de eveniment.

Ce trebuie sa faci in cazul unui accident in strainatate

Uite care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand esti implicat intr-un accident rutier in strainatate.

Siguranta

Indiferent de circumstantele accidentului, primul pas este sa te asiguri ca esti in siguranta. Opreste vehiculul intr-un loc sigur, activeaza luminile de avarie si, daca accidentul a fost usor, muta vehiculul pentru a nu obstructiona traficul. In caz de accident grav, nu misca vehiculele pana la sosirea autoritatilor. 

Pe langa asta, evalueaza starea persoanelor implicate in accident. Daca depistezi ca exista raniti, suna imediat la numarul de urgenta specific tarii in care te afli.

Contactarea serviciilor de urgenta

In majoritatea tarilor europene, numarul de urgenta este 112. Atunci cand suni, ofera urmatoarele detalii:

  • Locatia exacta a accidentului
  • Numarul de vehicule implicate
  • Numarul si starea ranitilor
  • Posibile pericole (scurgeri de combustibil, risc de incendiu etc)

Trebuie sa suni la politie cand exista raniti sau decese, daca sunt implicate mai multe vehicule si nu se poate stabili clar vina, daca una dintre parti refuza sa furnizeze informatiile necesare, daca accidentul a implicat daune majore.

Daca accidentul este minor si toate partile sunt de acord cu intocmirea unui raport amiabil, poti sa eviti contactarea politiei, in functie de legislatia locala.

Completarea fomularului de constatare amiabila

Este recomandat sa ai la tine un formular de constatare amiabila tipizat, valabil international. Acesta trebuie completat impreuna cu cealalta parte implicata si semnat de ambii. In constatarea amiabila se noteaza:

  • Datele de identificare ale conducatorilor auto
  • Datele vehiculelor implicate
  • Asiguratorii vehiculelor
  • Descrierea accidentului si schita acestuia
  • Martori, daca exista.

Sa te asiguri ca datele completate sunt corecte, pentru a evita ulterioare probleme la despagubire.

Pe langa asta, fa cateva fotografii clare ale accidentului unde sa surprinzi: pozitia vehiculelor implicate, daunele suferite de vehicule, placutele de inmatriculare si orice marcaje rutiere relevante.

Contacteaza compania de asigurari

Dupa ce ai completat documentele necesare, anunta cat de repede compania de asigurari. Daca ai o asigurare RCA, asiguratorul vehiculului vinovat se va ocupa de despagubiri. Daca ai o polita CASCO, vei putea solicita reparatiile propriei masini indiferent de vina.

Daca incidentul a avut loc intr-un stat din Spatiul Economic European (SEE), iar masina soferului responsabil este inregistrata in aceeasi tara, poti lua legatura fie cu compania care i-a emis polita de asigurare obligatorie, fie cu Biroul Asigurarilor de Autovehicule din Romania (BAAR) dupa revenirea in tara.  

Daca vehiculul acestuia este inmatriculat intr-un alt stat din SEE fata de cel in care s-a petrecut accidentul, va fi necesar sa contactezi biroul national de asigurari din tara unde a avut loc evenimentul sau sa soliciti sprijinul BAAR. Pentru a gasi informatiile de contact ale birourilor nationale de asigurare, poti verifica documentul Cartea Verde.  

In situatia in care tara in care s-a produs accidentul nu face parte din sistemul Carte Verde, va fi nevoie sa inchei o polita speciala care sa iti asigure protectie in acel teritoriu sau sa achizitionezi o asigurare de frontiera la momentul trecerii granitei. Daca ai fost implicat intr-un accident in afara tarii, trebuie sa te adresezi companiei care a emis aceste polite de asigurare.

Cum sa eviti problemele in cazul unui accident in strainatate

Ca sa eviti problemele in cazul in care faci accident in strainatate, asigura-te ca ai la tine: permisul de conducere, talonul masinii, asigurare RCA si, daca este cazul, CASCO, Cartea Verde (daca vei calatori in afara UE) si un formular de constatare amiabila.

Pe langa asta, este esential sa cunosti legislatia rutiera a tarii in care calatoresti pentru a evita posibile amenzi sau probleme cu autoritatile locale.

Si niciodata nu strica o polita de asistenta rutiera. In caz de accident, aceasta poate acoperi depanarea si tractarea masinii, repatrierea vehiculului si/sau furnizarea unei masini de inlocuire.

Concluzie

Desi un accident rutier in strainatate poate fi experienta stresanta, urmand pasii corecti, poti sa gestionezi eficient situatia. Asigura-te ca respecti toate procedurile legale, notifica asiguratorul si documenteaza accidentul in mod corespunzator. Nu uita sa ai asupra ta asigurarea RCA si CASCO

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

25/04/2025
MSCI World

Daca esti in lumea investitiilor, fie ca vrei sa incepi, fie ca deja ai experienta pe piata financiara, cu siguranta ca ai auzit despre indici bursieri - un intrument bun de start in investitii. De ce? Pentru ca iti ofera diversificare din start, cu costuri reduse si fara sa fii nevoit sa alegi tu actiunile […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicele Dow Jones

Investitiile in indici bursieri au devenit tot mai populare datorita avantajelor oferite: diversificare, transparenta, lichiditate si accesibilitate. Indicii reprezinta cosuri de actiuni care reflecta performanta unei piete sau a unui sector economic. Prin investitii in indici, investitorii pot obtine expunere la un segment larg al economiei, fara a fi nevoiti sa analizeze fiecare companie in […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Nasdaq 100

Investitiile in indici bursieri au devenit o metoda tot mai populara de diversificare si crestere a portofoliilor. In loc sa achizitioneze actiuni individuale, multi investitorii pot obtine expunere la un cos de companii prin intermediul unui singur instrument financiar. Acest lucru reduce riscul specific unei companii prin diversificare - unul dintre pilonii importanti in investitii. […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicii Euro Stoxx

Investitiile in indici bursieri au devenit una dintre cele mai populare si eficiente metode de diversificare a portofoliilor. Acestia permit expunerea la o gama larga de companii, fara a fi nevoie de analiza individuala a fiecarui activ. Prin intermediul ETF-urilor si altor produse derivate, investitorii pot obtine acces facil la pietele internationale. In Europa, doi […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicele Russell 2000

Investitiile pasive au devenit un pilon central in strategiile investitorilor moderni. In lumea financiara automatizata, tot mai multi invesitori prefera expunerea pe pietele financiare prin intermediul indicilor, acestia oferind diversificare, transparenta, costuri scazute, randamente bune etc. Desi S&P500 si Nasdaq 100 au devenit un etalon al investitiilor pasive si domina titlurile, indicele Russell 2000 ofera […]

Citeste mai mult
11/04/2025
Impozitarea jocurilor de noroc

Dacă ești în industria jocurilor de noroc, trebuie să știi că atunci când realizezi câștiguri, va trebui să plătești și impozit. Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele […]

Citeste mai mult
1 2 3 11
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram