Disclaimer publicitate

Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 10/12/2023
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Conform comunicatului de presă al Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, a fost de 100,57%. Rata inflației în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023 a fost de 6,3% iar rata medie de modificare a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta se întâmplă în contextul în care veniturile medii pe o gospodărie în trimestrul II a scăzut cu 1% față de trimestrul I. Cât de mult au crescut prețurile la alimente și cum vor fi afectați românii în perioada sărbătorilor de iarnă?

Modificarea prețurilor la diverse produse

Comparativ cu luna octombrie 2022, prețul la principalele mărfuri și produse alimentare a crescut, în medie, cu 8,07%. Printre produsele alimentare care au avut cea mai mare creștere a prețului este peștele - cu 16,55% și carnea - cu 13.33%. 

În același timp, prețurile la produsele nealimentare au crescut cu 6,24% comparativ cu luna octombrie 2022.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care veniturile medii au avut o creștere sub rata inflației, ba chiar și o scădere de 1% în trimestrul al 2-lea, comparativ cu primul trimestru al anului 2023. 

Având în vedere faptul că mare parte din veniturile unei gospodării se duc pe cheltuieli de consum - circa 61,6%, creșterea prețurilor din ultima perioadă a determinat persoanele fie să consume mai puțin, fie să se orienteze spre produse mai ieftine, lucru evidențiat și de scăderea ponderii cheltuielilor de consum comparativ cu primul trimestru, unde acestea erau de 62% din totalul veniturilor.

Inflația e în scădere

Cu toate că aceste creșteri ale prețurilor afectează persoanele din România, în ultimul an, inflația a avut un trend descendent.

evolutia inflatiei 2023

Acest lucru a venit ca o consecință a politicii Băncii Naționale de a crește dobânda de referință în 2022 și de a o menține sus în 2023.

Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023 1

Acest lucru a determinat o scădere continuă a ratei inflației, trend susținut și de progonozele BNR. E o luptă de lungă durată, astfel, conform acelorași prognoze, abia în trimestrul al 3-lea din 2025 am ajunge la o inflație de 3,3% - ținta fiind de 2,5%.

Cum sunt afectați românii în pragul sărbătorilor de iarnă

Unele lanțuri de supermarketuri estimează că românii vor cheltui mai mulți bani anul acesta pentru sărbătorile de iarnă, însă asta nu înseamnă că vor și cumpăra mai mult. Astfel, anul trecut, majoritatea românilor intenționau să cheltuie pe masa de Crăciun sub 600 de lei, iar pe cadouri sub 500 lei. Anul acesta bugetele alocate pentru sărbători este mult mai mare. În medie, românii intenționează să cheltuie pentru sărbători peste 1300 lei, majoritatea economisind bani din timp.

Sfaturi financiare pentru sărbătorile de iarnă

Chiar dacă vin sărbătorile, important este să fim cumpătați când vine vorba de cheltuieli. Având în vedere situația macroeconomică și geopolitică, recomandat este să ne disciplinăm financiar, să economisim și chiar să facem investiții. La acest capitol încă stăm destul de slab. În trimestrul al 2-lea, românii alocau, în medie, doar 1,2% din venituri spre investiții - circa 69 lei/lună. Este prea puțin pentru a ne construi o siguranță financiară și pe termen mai lung. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a te bucura de sărbătorile de iarnă fără a-ți impacta prea mult bugetul.

  1. Stabilește un buget: Înainte de a începe cumpărăturile, stabilește un buget realist pentru cadouri, mâncare, decorațiuni și alte cheltuieli legate de sărbători. Acest lucru te va ajuta să eviți excesele și să păstrezi controlul asupra finanțelor tale.
  1. Caută oferte și reduceri: Profită de ofertele speciale și reducerile sezoniere. Compara prețurile înainte de a face achiziții, iar în cazul cumpărăturilor online, folosește coduri de reducere sau participă la campanii de cashback.
  1. Cadouri de valoare simbolică: Nu este întotdeauna necesar să cheltuiești sume mari pentru a face un cadou apreciat. Cadourile cu valoare sentimentală pot fi la fel de valoroase ca cele materiale.
  2. Evită împrumuturile excesive: Încearcă să eviți împrumuturile pe termen scurt sau utilizarea cardurilor de credit în exces. Dacă faci achiziții mari, asigură-te că le poți acoperi într-un timp rezonabil fără a intra în datorii mari.
  1. Prioritizează bucuria și conexiunea: Sărbătorile nu trebuie să fie despre cheltuieli excesive. Concentrează-te pe bucuria, conexiunea cu cei dragi și pe momentele speciale, în loc să te concentrezi prea mult pe aspectul financiar.

 Recomandat este să avem un echilibru în toate - și în plăcerile pe termen scurt, dar și în educația și planificarea financiară pe termen mai lung.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram