Disclaimer publicitate

Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 10/12/2023
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Conform comunicatului de presă al Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, a fost de 100,57%. Rata inflației în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023 a fost de 6,3% iar rata medie de modificare a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta se întâmplă în contextul în care veniturile medii pe o gospodărie în trimestrul II a scăzut cu 1% față de trimestrul I. Cât de mult au crescut prețurile la alimente și cum vor fi afectați românii în perioada sărbătorilor de iarnă?

Modificarea prețurilor la diverse produse

Comparativ cu luna octombrie 2022, prețul la principalele mărfuri și produse alimentare a crescut, în medie, cu 8,07%. Printre produsele alimentare care au avut cea mai mare creștere a prețului este peștele - cu 16,55% și carnea - cu 13.33%. 

În același timp, prețurile la produsele nealimentare au crescut cu 6,24% comparativ cu luna octombrie 2022.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care veniturile medii au avut o creștere sub rata inflației, ba chiar și o scădere de 1% în trimestrul al 2-lea, comparativ cu primul trimestru al anului 2023. 

Având în vedere faptul că mare parte din veniturile unei gospodării se duc pe cheltuieli de consum - circa 61,6%, creșterea prețurilor din ultima perioadă a determinat persoanele fie să consume mai puțin, fie să se orienteze spre produse mai ieftine, lucru evidențiat și de scăderea ponderii cheltuielilor de consum comparativ cu primul trimestru, unde acestea erau de 62% din totalul veniturilor.

Inflația e în scădere

Cu toate că aceste creșteri ale prețurilor afectează persoanele din România, în ultimul an, inflația a avut un trend descendent.

evolutia inflatiei 2023

Acest lucru a venit ca o consecință a politicii Băncii Naționale de a crește dobânda de referință în 2022 și de a o menține sus în 2023.

Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023 1

Acest lucru a determinat o scădere continuă a ratei inflației, trend susținut și de progonozele BNR. E o luptă de lungă durată, astfel, conform acelorași prognoze, abia în trimestrul al 3-lea din 2025 am ajunge la o inflație de 3,3% - ținta fiind de 2,5%.

Cum sunt afectați românii în pragul sărbătorilor de iarnă

Unele lanțuri de supermarketuri estimează că românii vor cheltui mai mulți bani anul acesta pentru sărbătorile de iarnă, însă asta nu înseamnă că vor și cumpăra mai mult. Astfel, anul trecut, majoritatea românilor intenționau să cheltuie pe masa de Crăciun sub 600 de lei, iar pe cadouri sub 500 lei. Anul acesta bugetele alocate pentru sărbători este mult mai mare. În medie, românii intenționează să cheltuie pentru sărbători peste 1300 lei, majoritatea economisind bani din timp.

Sfaturi financiare pentru sărbătorile de iarnă

Chiar dacă vin sărbătorile, important este să fim cumpătați când vine vorba de cheltuieli. Având în vedere situația macroeconomică și geopolitică, recomandat este să ne disciplinăm financiar, să economisim și chiar să facem investiții. La acest capitol încă stăm destul de slab. În trimestrul al 2-lea, românii alocau, în medie, doar 1,2% din venituri spre investiții - circa 69 lei/lună. Este prea puțin pentru a ne construi o siguranță financiară și pe termen mai lung. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a te bucura de sărbătorile de iarnă fără a-ți impacta prea mult bugetul.

  1. Stabilește un buget: Înainte de a începe cumpărăturile, stabilește un buget realist pentru cadouri, mâncare, decorațiuni și alte cheltuieli legate de sărbători. Acest lucru te va ajuta să eviți excesele și să păstrezi controlul asupra finanțelor tale.
  1. Caută oferte și reduceri: Profită de ofertele speciale și reducerile sezoniere. Compara prețurile înainte de a face achiziții, iar în cazul cumpărăturilor online, folosește coduri de reducere sau participă la campanii de cashback.
  1. Cadouri de valoare simbolică: Nu este întotdeauna necesar să cheltuiești sume mari pentru a face un cadou apreciat. Cadourile cu valoare sentimentală pot fi la fel de valoroase ca cele materiale.
  2. Evită împrumuturile excesive: Încearcă să eviți împrumuturile pe termen scurt sau utilizarea cardurilor de credit în exces. Dacă faci achiziții mari, asigură-te că le poți acoperi într-un timp rezonabil fără a intra în datorii mari.
  1. Prioritizează bucuria și conexiunea: Sărbătorile nu trebuie să fie despre cheltuieli excesive. Concentrează-te pe bucuria, conexiunea cu cei dragi și pe momentele speciale, în loc să te concentrezi prea mult pe aspectul financiar.

 Recomandat este să avem un echilibru în toate - și în plăcerile pe termen scurt, dar și în educația și planificarea financiară pe termen mai lung.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

29/01/2024
Factorul numarul 1 ca sa atingi independenta financiara

In zilele noastre, e destul de comun ca oamenii sa se gandeasca la o independenta financiara timpurie. Si pe buna dreptate. Poate nu vor sa munceasca o viata in corporatie sau pentru altcineva. Poate nu vor sa slujeasca in business-ul lor la infinit. Si cel mai probabil nu vor sa depinda doar de pensia de […]

Citeste mai mult
17/01/2024
Previziuni despre pensie

În trimestrul III al anului 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4,97 milioane iar pensia medie a fost de 2007 lei. Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 2 mii persoane. […]

Citeste mai mult
30/12/2023
IRCC Ianuarie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 1 al anului 2024 va fi de 5.97%, față de 5.96%, cât era în trimestrul 4 al anului 2023. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. De aproape un an asistăm la o plafonare a indicelui, acesta variind foarte puțin începând cu primul […]

Citeste mai mult
06/12/2023
Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023

Conform comunicatului de presă al Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, a fost de 100,57%. Rata inflației în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023 a fost de 6,3% iar rata medie de modificare a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta […]

Citeste mai mult
25/11/2023
Ce sa faci ca ITst: contribui sau nu la Pilonul 2

Pilon 2 - pensia obligatorie administrata privat, a devenit optionala pentru IT-sti. Intrebarea de pe buzele tuturor celor care lucreaza in IT lunile acestea este urmatoarea: “Lucrez in IT. Ce fac in continuare, contribui sau nu la Pilonul 2?”Si am auzit toate variantele pana acum: “Mai bine contribui in continuare ca altfel banii sunt impozitati.” […]

Citeste mai mult
24/10/2023
Investor's day 2023

speakeri investor's day

Citeste mai mult
1 2 3 7
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram