Disclaimer publicitate

Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 15/07/2021
Timp de citire: 6 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Cu totii ne dorim mai multi bani, dar nu vrem sa pierdem banii pe care i-am economisit.

De aceea, vei afla care investitie este profitabila, astfel incat sa iti implineasca dorinta de a castiga, dar si de a-ti proteja munca, respectiv banii pe care-i investesti.

Drept urmare, apare aceeasi intrebare de fiecare data, si anume:

In ce sa investesc?

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi simplu sau spontan. Este necesar, printre altele, sa iti fie tie clar pentru ce anume vrei sa investesti.

Incepe de la DE CE-ul din spatele investitiei

Ce este acest "de ce"?

Este obiectivul tau financiar.

Pentru a afla in ce sa investeti este necesar sa afli motivul pentru care vrei sa investesti, iar raspunsul ”pentru a avea mai multi bani” nu este acceptat.

Daca vrei sa faci mai multi bani poti sa iti schimbi jobul, sa mai faci si altceva pe langa munca, standard, de la birou, poate ore suplimentrare sau sa iti iei un job cu jumatate de norma ori sa iti fructifici financiar un hobby.

”Mai multi bani fara sa muncesc!” - acest lucru nu este posibil.

Este nevoie sa muncesti, sa economisesti si sa investesti banii.

Motivul trebuie sa iti fie cunoscut de la inceput si sa fie stabilit in mod clar: ”vreau sa investesc banii pentru a imi sustine copilul la studii in afara tarii sau pentru a avea un venit pasiv, ori pentru a inchide anticipat creditul la locuinta.”

O astfel de solicitare te ajuta sa stabilesti care este cea mai profitabila investitie.

Exista foarte multe produse financiare de investitii, doar ca fiecare este profitabil pentru un anumit obiectiv, pentru un anumit orizont de timp si doar daca este folosit conform cu scopul pentru care a fost creat si in conformitate cu caracteristicile sale.

Un fond de investitii poate fi profitabil pentru un obiectiv, iar pentru un altul, neprofitabil.

Care este obiectivul tau financiar pentru care vrei sa investesti?

Pentru a afla care este cea mai profitabila investitie pentru tine, fie ca vorbim despre un fond de investitii in indici, fie despre o investitie la bursa, in ETF-uri, CFD-uri, Forex, fonduri mutuale ori depozite bancare, in primul rand trebuie stabilit obiectivul financiar.

Ce trebuie sa stabilesti tu prin acest obiectiv, este motivatia ta, orizontul de timp  si suma de bani de care trebuie sa dispui. De asemenea, pentru a ajunge la acea suma, stabilesti si cat iti permiti si vrei sa investesti.

Sa luam un exemplu:

"Vreau sa imi sustin copilul cu studiile in strainatate peste 16 ani, pentru ca acum are 2 ani.  La varsta lui de 18 ani am nevoie de 60.000 de euro si pot investi lunar cate 800 de lei."

Trebuie sa tii seama de faptul ca:

  • Este nevoie de timp si de bani in investitii.
  • Nu te poti imbogati peste noapte.
  • Aici nu vorbim despre scheme piramidale sau investitii miraculoase pentru ca acestea nu exista.
  • Poate sa apara ceva pe piata miraculos, dar asa cum a aparut, la fel poate sa si dispara. Si firma, si banii tai, dar si obiectivele tale.

Astfel de solutii au tot existat de-a lungul timpului, la fel si investitori dornici de avutie pe termen scurt.

De ce alegem un obiectiv?

            Pentru a ne clarifica motivul pentru care investim.

”Banii nu aduc fericire!”, auzim in stanga si in dreapta. Dar ceea ce cumparam cu ei ne aduce aceasta fericire. Nu dorim banii in sine, ci, mai mult, ceea ce putem cumpara cu banii.

Banii contin un aspect abstract. Banii nu au valoare intrinseca. Cine da valoarea banilor suntem noi. Fiecare dintre noi stie ce valoare are bancnota de 500 de lei, in raport cu ceea ce poate cumpara cu ei.

Un copil, insa, daca nu il informam cu privire la valoarea banilor, nu va sti acest lucru si cu o bancnota de 500 de lei se poate juca si o poate arunca cu usurinta la cosul de gunoi.

Noi, adultii, nu facem acest lucru, pentru ca stim ce valoare are acea ”simpla hartie”. Ea pune pe masa hrana noastra si a familiei, ne confera posibilitaea de a ne feri de intemperiile naturii si ne ajuta sa ne dezvoltam, investind in carti sau cursuri.

Pentru ca banii nu sunt doar ”simple hartii”, ci hartii cu o valoare extrinseca, mai mare sau mai mica, avem nevoie sa conferim investitiilor aceeasi valoare.

Astfel, acel cont de economii pentru copii, nu va mai fi doar un simplu cont de economii, cu flexibilitate, dobanda de 1,5% pe an, impozit de 10%, ci vor fi banii copilului pentru scoala sa. Are mai mult sens?

Caracteristicile nu aduc emotie, insa siguranta realizarii obiectivului de a sustine copilul la scoala iti confera emotia necesara pentru a continua acel plan de economii.

Odata ce ai stabilit orizontul de timp, implicarea ta si suma de care ai nevoie, pornesti in cautarea investitiei profitabile. Pentru ca, si continui ideea sustineri copilului la scoala, banii dintr-un cont de economii vor fi mai putini decat banii dintr-un fond de investitii. Un fond de investitii aduce un profit mai mare si astfel o siguranta mai mare pentru realizarea obiectivului tau financiar.

Cum arata o investitie profitabila?

In momentul in care pornesti la drum, in gasirea unei solutii profitabile trebuie sa ai in vedere orizontul de timp, alocarea constanta (lunara, de preferat) si un randament optim pentru suma ta, astfel incat sa iti poti realiza eficient obiectivul.

In general, o investitie profitabila are urmatoarele carateristici si trebuie sa te uiti la:

  • Volatilitatea investitiei- nstrumentele pe care le implica sa aiba istoric mare si o piata reglementata;
  • Profitabilitatea administratorului, respectiv a companiei de investitii;
  • Managementul de administrare a activului in mod nespeculativ pentru ca speculatiile cresc riscul de a pierde;
  • Randamentul mediu anual inregistrat de cand exista pe piata acea investitie;
  • Transparenta in ceea ce priveste datele financiare, conditiile contractuale in diferite situatii si randamentele.

Pe langa aceste caracteristici, pe care sa le indeplineasca o investitie, este necesar sa iti creezi si tu un plan, iar acesta trebuie sa arate astfel pentru a avea o investitie profitabila:

  • Sa ai un fond de urgenta si un fond de siguranta financiara, economii. Fondul de urgenta acopera situatii neprevazute pe care le poti intampina, precum spargerea unei tevi, defectarea unui aparat de maxima nevoie, iar fondul de siguranta financiara reprezinta economiile pentru 3-6-9-12 luni. In cazul in care ai o problema de sanatate sau se diminueaza ori nu mai exista venitul activ, sa ai bani ca sa te intretii.
  • Sa investesti constant. Nu este nevoie sa ai sume mari. Poti compensa sumele mici cu timpul alocat investitiei si cu perseverenta.

Si totusi, unde investim?

In concluzie, tinand cont de toate aceste aspecte, este necesar sa investesti:

  • Alaturi de o companie de investitii durabila, care are o administrare profesionista;
  • In mai multe instrumente financiare si mai multe companii din mai multe sectoare de activitate pentru a spori castigul si a diminua eventualele pierderi financiare: diversificarea si, de asemenea, pe mai multe piete;
  • Constant pentru a beneficia de capitalizare si de efectul Cost Average: principiul de a cumpara ieftin si a vinde scump care aduce profit;
  • Pe termen lung pentru a iti creste averea fara prea mare bataie de cap;
  • Si pasiv pentru a nu iti alocat timp si energie, putandu-te concentra in ceea ce iti creste venitul activ, accelerand, astfel, investitia si genera un venit pasiv mare in viitor. 

Concluzie

Alegerea unui produs financiar nu se face empiric. Inainte de a cunoaste ce investitii exista pe piata este nevoie sa iti faci o analiza a obiectivelor tale si sa iti creezi planul pe termen lung.

Etapa a doua o reprezinta discutia cu un specialist care te poate ajuta sa afli toate posibilitatile de investitii existente. Produsele de investitii sunt complexe si necesita o analiza comparativa, dar si individuala, amanuntita.

Cunoasterea tuturor tipurilor de investitii nu te ajuta in identificarea solutiei de investitii potrivite pentru tine, daca nu iti cunosti si stabilesti propriul plan, propriile obiective.

Asa cum la cumparaturi poti pleca cu stomacul gol si te trezesti la casa de marcat cu cosul plin de produse pe care nu ti le permiti sa le achiti si nici sa le cari, fiind nevoie sa renunti la ele, asa se intampla pe parcurs cu investitiile tale.

O decizie financiara se ia ca fiind profitabila de la inceput si se valideaza pe parcurs. Certitudinea o ai doar in momentul realizarii obiectivului financiar.  

Articolul a fost scris de Roxana Bucur, expert in finante personale si planning financiar, pentru platforma Mr.Finance. Continutul acestuia ii apartine in totalitate, iar copierea acestuia totala sau partiala se va face doar cu acordul Roxanei sau al nostru, echipei Mr.Finance.

Roxana scrie pentru Mr.Finance articole de educatie si planificare financiara si ofera tuturor informatii valoroase si usor de inteles, pentru ca lumea financiara sa nu mai fie un sector atat de inaccesibil.

Locuind cu bunica mea, am aflat ca banii se fac doar prin munca si ca, pentru a avea bani, este necesar sa economisesti. Am vazut ce inseamna sa economisesti, cand bunica mea, lunar, isi impartea pensia, astfel incat sa mai ramana si ”bani albi pentru zile negre”. Acum 5 ani am intrat in domeniul financiar. Odata ce am aflat si informatia tehnica, practica avea mai multa valoare si am inceput sa ”predau” si parintilor educatia financiara pentru copiii lor. Consider ca educatia financiara este necesara pentru a putea sa avem viata pe care ne-o dorim. Fie ca vrem, fie ca nu vrem sa credem, banii fac parte din viata noastra. Educatia financiara este despre modul in care putem sa ne administram banii astfel incat sa obtinem ceea ce ne dorim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram