Disclaimer publicitate

Bursa

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 27/03/2025
Timp de citire: 5 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
  • Facebook este una dintre multele companii care au evoluat in ceea ce vedem astazi, datorita finantarii pe care a atras-o prin bursa;
  • Bursa din New York (NYSE) este cea mai cunoscuta, insa prima bursa a aparut Philadelphia, Statele Unite, in anul 1790;
  • Prima cotatie bursiera, asa cum este cunoscuta in prezent, a fost inventata in 1867, de catre Edward A. Calahan;
  • Bursa de pe Wall Street a aparut in 17 mai 1792, odata cu semnarea Acordului de la Buttonwood.

Ce este Bursa?

Bursa este o piata organizata si reglementata, unde investitorii pot vinde sau pot cumpara valori mobiliare.

Initial, bursa de valori se referea la locurile fizice in care tranzactiile erau efectuate la licitatie. Astazi, bursa este integral o retea electronica, unde sunt executate tranzactii care includ actiuni, marfuri, monede, derivate si lista poate continua.

Care este rolul bursei?

Atunci cand o societate face o majorare de capital prin emiterea de actiuni, proprietarii acestor noi actiuni se vor gandi poate sa isi vanda partea intr-o zi. In absenta bursei, acesti proprietari ar fi nevoiti sa se indrepte catre prieteni, familie, membrii comunitatii, in speranta ca vor gasi pe cineva care sa le cumpere actiunile.

Tehnic, pot face asta. Nu esti nevoit sa iti vinzi actiunile la bursa. In acest caz, proprietarii vor semna un contract prin care cedeaza unei alte persoane dreptul asupra actiunilor, in schimbul unei plati. Dezavantajul este, insa, ca nu exista transparenta si nimeni nu stie care este cel mai bun pret la care sa vanda.

Tocmai nevoia de convenienta si de transparenta a dus la crearea bursei. Aparitia pietelor bursiere moderne a inceput intr-o perioada de reglementare si profesionalizare si au asigurat vanzatorii si cumparatorii ca tranzactiile lor vor fi executate la preturi corecte, intr-o perioada rezonabila de timp.

Astazi, exista burse in intreaga lume, iar pietele sunt mai eficiente si mai lichide ca niciodata.

Care sunt actorii implicati in bursa?

Piata bursiera presupune existenta mai multor actori:

  • Emitenti - corporatii, guverne si alte entitati care emit valori mobiliare;
  • Investitori - persoane fizice, companii sau fonduri de investitii care aloca din capitalul propriu ca sa obtina profit;
  • Intermediarii - cei care fac posibile achizitiile de valori mobiliare si aduc laolalta agentii economici;
  • Autoritatile de reglementare - au rol de control, supraveghere si se asigura ca pietele financiare functioneaza corect. In Romania, institutia responsabila este ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).

Cum si cine poate investi la bursa?

Investitiile la bursa de valori sunt adresate tuturor persoanelor care manifesta un interes pentru pietele bursiere. Sa investesti la bursa inseamna sa vinzi si sa cumperi diferite instrumente financiare cu scopul de a obtine profit.

Este important sa stii ca pretul la bursa se stabileste prin mecanismul cererii si ofertei. Investitorii care vor sa cumpere actiuni vor achizitiona la cel mai mic pret disponibil, in timp ce investitorii care vor sa vanda actiuni, le vor vinde la cel mai mare pret de pe piata.

De ce ai nevoie ca sa tranzactionezi?

Inainte sa incepi sa tranzactionezi, vei avea nevoie de educatie bursiera, dar si cunostinte despre cum functioneaza economia si cum poti folosi anumite trenduri in favoarea ta. Daca investesti la bursa fara sa ai pregatirea necesara, risti sa te expui unor riscuri si pierderi mari.

Pentru ca tranzactiile sa fie posibile, ai nevoie de un cont pentru tranzactionare, pe care il vei deschide la un intermediar. Acest cont trebuie sa fie alimentat cu bani si, ulterior, poti face tranzactii direct prin intermediul platformei care este pusa la dispozitia ta.

Atunci cand vrei sa investesti fara sa iti asumi riscuri, primul pas pe care ti-l recomandam este sa iti deschizi un cont demo, pe care sa il utilizezi pana acumulezi experienta necesara pentru tranzactii live. Ulterior, poti trece cu incredere pe un cont real.

Conturile demo sunt de fapt, simulatoare pentru tranzactii, care te ajuta sa inveti sa investesti la bursa gratis, sa testezi toate instrumentele pentru tranzactionare, sa iti stabilesti strategii, si sa eviti greselile care sa te determine sa pierzi bani.

Ce este un broker de bursa?

Brokerul este entitatea care intermediaza o tranzactie intre vanzator si cumparator, pe baza unui comision. Acesta trebuie a obtina cel mai bun pret disponibil pentru activele pe care le tranzactioneaza. Comisioanele sunt reprezentate in general de procente din valoarea tranzactiilor.

Piata este formata din instrumente financiare, iar vanzatorii pot fi corporatii, guverne, banci care emit valori mobiliare.

Data fiind dimensiunea lor, acestea nu gestioneaza tranzactiile direct cu investitorii individuali. Astfel, atunci cand vrei sa investesti, ai nevoie de un broker care ca iti ofere acces la instrumentele care te intereseaza.

Brokerul face de obicei parte din asociatii specifice si este certificat. Brokerii care lucreaza pe piata de capital au autorizatie obtinuta de la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Este extrem de important ca brokerul pe care il alegi sa fie autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF). Poti verifica pe site-ul ASF, daca acesta este sau nu reglementat.

Brokeri de investitii la bursa

Investitiile au devenit devenit, in ultimii ani, din ce in ce mai populare. In prezent, exista o varietate de brokeri de investitii disponibili pentru investitori de toate nivelurile de experienta. Tocmai din cauza varietatii, Mr.Finance a făcut un top detaliat al celor mai buni brokeri de investitii in 2025.

  1. eToro - cea mai buna platforma de investitii si tranzactionare pe piata de actiuni in 2025.
  2. XTB - o platforma populara pentru investitii in actiuni, indici, marfuri, CFD-uri etc.
  3. NAGA - un broker de investitii de origine germana. Iti ofera acces la actiuni listate pe mai multe burse, CFD pe ETF-uri, CFD pe Forex etc.
  4. Plus500 - una dintre cele mai populare platforme pentru investitii si tranzactionarea actiunilor, indicilor, criptomonedelor, marfurilor etc.
  5. Tradeville - cel mai popular broker pentru investitiile pe piata de actiuni din Romania.

In functie de instrumenele financiare in care dorim sa investim, o sa difere si brokerul pe care-l vom folosi.

Tipurile de investitii

In majoritatea cazurilor, investitorii aleg intre doua tipuri de investitii:

  • Fondurile mutuale si fondurile tranzactionate la bursa (ETF-uri) – iti permit sa tranzactionezi diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni, indici, marfuri;
  • Actiuni individuale – atunci cand esti interesat de o anumita companie, poti sa cumperi una sau mai multe actiuni, in functie de strategia abordata. Ca sa iti construiesti un portofoliu cat mai diversificat, ai nevoie si de o investitie pe masura.

Un avantaj pe care fondurile de investitii ETF il au este faptul ca iti ofera diversitate si iti permit sa alegi tipurile de investitii conservatoare sau riscante, in functie de obiectivele tale. Actiunile individuale iti pot aduce castiguri impresionante daca iei decizia potrivita, desi sansele de succes sunt in general mult mai mici.

Concluzie

Una dintre cele mai mari motivatii pentru care numeroase persoane investesc la bursa este speranta ca aceasta investitie ii va ajuta sa obtina profit. Scenariul ideal este acela in care cumperi actiunile unei companii atunci cand sunt la pret mic si sa le vinzi atunci cand sunt la un pret mai mare decat cel cu care le-ai cumparat.

Brokerul te va ajuta in acest proces cu instrumentele si tehnica de care ai nevoie ca sa iei cele mai bune decizii. Ca sa determini daca si cand este cazul sa investesti, este important sa analizezi piata, sa anticipezi anumite miscari si sa cunoscti factorii care determina schimbarile in ceea ce priveste cererea, si implicit pretul.

Pentru redactarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse:

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

02/03/2025
Dobanda de referinta

Dobanda de referinta este unul dintre cei mai importanti indicatori dintr-o economie, fiind, totodata si instrumentul de lupta impotriva inflatiei. In ultimii ani am auzit tot mai des despre dobanda de referinta, dobanda de politica monetara: ca a fost crescuta la 7%, ca a scazut la 6.5% etc.  In acest articol vom explica ce este […]

Citeste mai mult
02/03/2025
PIB-ul este un indicator PROST

Produsul Intern Brut este, fără îndoială, unul dintre cei mai utilizați indicatori economici la nivel global. Folosit pentru a măsura performanța economică a unei țări, PIB-ul este adesea privit ca un barometru al bunăstării naționale și al progresului social. Fie că este vorba despre dezbateri politice, analize economice sau discuții cotidiene despre „starea economiei”, PIB-ul […]

Citeste mai mult
19/02/2025
Revolut business

Revolut este o companie fintech infiintata in iulie 2015 de Nik Storonsky si Vlad Yatsenko. Compania este inregistrata in Lituania si Marea Britanie. Revolut Bank UAB este licentiata de Banca Centrala Europeana si reglementata de Banca Lituaniei. In Romania serviciile bancare sunt furnizate de Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala Bucuresti. Aceasta a devenit rapid una […]

Citeste mai mult
06/02/2025
XTB - rezultatele anului 2024 si perspectivele pentru 2025

XTB, unul dintre cei mai dinamici brokeri din Europa, a incheiat anul 2024 cu rezultate financiare impresionante, depasind asteptarile pietei si consolidandu-si pozitia de lider in industria fintech. Conform unui comunicat oficial, compania a atras aproape jumatate de milion de clienti noi, iar veniturile si profitul net au crescut semnificativ. Aceste performante sunt rezultatul unei […]

Citeste mai mult
06/01/2025
Previziuni privind IRCC în 2025

Anul 2025 a început cu vești bune pentru români care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, IRCC aplicat în primul trimestru al anului va fi 5,66%, față de 5,99%, cât era în trimestrul 4 al anului trecut. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, pe tot […]

Citeste mai mult
06/01/2025
Cum ne pregătim financiar pentru 2025?

Începutul anului a venit cu un val de instabilitate în ceea ce privește regimul politic și fiscal din România, însă hai sa vedem ce avem de făcut pentru a avea un plan pentru anul 2025 din punct de vedere financiar. A trecut un sfert din acest secol și dacă nu ai făcut nimic pentru obiectivele […]

Citeste mai mult
1 2 3 11
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram