Disclaimer de publicitate
13/07/2021

Credit Rapid

Creditele rapide sunt imprumuturi cu un grad ridicat de risc, daca nu sunt gestionate corespunzator acestea va pot afecta stabilitatea financiara intr-un mod negativ. Comparatiile noastre iti dau toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege corespunzator.
Compara cele mai bune imprumuturi rapide cu calculatoarele MrFinance
Vei gasi date precum dobanda, rate si cerinte pe care creditorii le impun pentru un credit rapid.
Afla mai usor ce te intereseaza, ai toate informatiile intr-un singur loc.

Credit Rapid

Articol scris de
13/07/2021
Din acest articol 
Navigare rapida Ascunde

Ce este un credit rapid?

Un credit rapid este un imprumut realizat de o persoana fizica sau juridica catre o institutie financiara nebancara, pe baza unui contract.

Denumirea de credit rapid se refera la durata procesului de accesare si acordare. Accesarea unui credit rapid se face online, pe platformele IFN-urilor, extrem de actualizate si intuitive, cu un numar redus de acte, conditii de acordare mai lejere, intr-un timp scurt, uneori chiar si 20 minute. Toate acestea fac ca acest produs nebancar sa poarte numele de credit rapid sau imprumut rapid. 

Creditul rapid este un produs asemanator creditelor nebancare, creditelor cu buletinul, creditelor online, credite pentru pensionari, creditelor fara dobanda etc. 

De amintit ca, desi se obtin de la acelasi tip de institutie, acestea au diferente in accesare, numar de acte, sume accesate, perioadele de creditare etc. 

Ce sunt IFN-urile?

IFN-urile, sau Institutille Financiare Nebancare, sunt entitati care desfasoara activitati de creditare cu titlu profesional. IFN-urile sunt inscrise in unul din registrele BNR si sunt reglementate de legea 93/2009 referitoare la institutiile financiare nebancare.

A nu se confunda cu institutiile de credit! Institutia de credit, spre deosebire de IFN-uri, este o entitate a carei activitate consta in atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public si acordarea de credite pe cont propriu. Diferenta dintre cele doua institutii este atragerea de depozite. IFN-urile nu au aceste servicii, ci doar credite rapide, credite nebancare, credite cu buletinul, credite rapide online etc. 

IFN-urile se constituie ca societati comerciale pe actiuni si functioneaza in conditiile prevazute de lege. 

Printre cele mai cunoscute IFN-uri din Romania sunt: Provident, Ferratum, Viva Credit, Credit Fix, Extra Simplu, Zaplo, Ocean Credit etc 

In Romania, in prezent, exista peste 140 de IFN-uri, ce ofera servicii de creditare atat persoanelor fizice, cat si juridice. Sumele pe care le poti accesa pleaca de la 100 lei si pot ajunge pana la 20.000 lei, bineinteles, pe o perioada de 5 ani, sau mai mult. Creditele rapide ce au ca sume 100, 500 sau chiar si 1.000 lei se acorda de obicei pe o perioada de 30 de zile. Creditele rapide au urmarit o ascensiune rapida inca de la aparitia lor pe piata din Romania. 

Caracteristicile de luat in seama ale IFN-urilor ar fi:

 • Platforme online usor de folosit, cu calculatoare si formulare integrate, ceea ce face ca accesarea unui credit sa fie rapida
 • Sumele pleaca de la 100 lei si pot ajunge pana la 20.000 lei
 • Perioadele de creditare pleaca de la 30 de zile
 • Actele necesare sunt minime
 • Exista si IFN-uri ce acorda credite rapide chiar si cu un scor negativ la Biroul de Credit
 • Unele IFN-uri acorda credite rapide cu dobanda 0%, insa doar pentru primul credit. 

Atentie mare la dobanzi, gradul de indatorare si DAE! Acestea au valori mai mari fata de banci, ceea ce pot duce la o indatorare masiva, daca nu sunt gestionate cu responsabilitate. De asemenea, IFN-urile aplica penalizari in caz de neplata. 

Iata un tabel ce arata care este costul total al un credit rapid in valoare de 2.000 lei, pe o perioada de 3 luni.

costul unui credit rapid
Sursa imagine: adevarul.ro

In cat timp se acorda creditul rapid?

Un credit rapid poate fi accesat in cursul aceleiasi zile in care s-a facut solicitarea, uneori chiar si intr-o ora. Exista, de asemenea, si situatii in care IFN-ul aproba a doua zi creditul.

Accesarea creditelor rapide online a facilitat si scurtat timpul de aprobare. Atunci cand aplici pentru un credit rapid pentru prima data, IFN-ul ar putea face verificari in plus, la Biroul de Credit, sau ti-ar putea cere documente extra, de salariat, pensie sau alte surse fe venit ce pot fi dovedite cu acte

Situatia se schimba atunci cand esti la al doilea sau al treilea credit. IFN-urile au deja datele tale de client, evidenta comportamentului tau de creditare (achitarea ratelor la timp, achitarea in avans), iar aceste lucruri vor face ca scorul tau de client sa fie unul pozitiv. 

Sa luam exemplu Credit Prime, ce are ca timp de acordare 2 minute. Sau Hora Credit, ce acorda credite rapide in 15 minute, cu accesare online. 

Durata, actele necesare si conditiile de accesare ale unui credit rapid depind foarte mult de fiecare institutie in parte. 

Conditiile de acordare a unui credit rapid

In general, conditiile de acordare sunt:

 • Cetatenie romana
 • Varsta peste 18 ani
 • Buletin valabil
 • Dovada a unui venit lunar
 • Adaugam aici si adresa de mail, cont bancar, cont de Facebook

IFN-urile acorda credite rapide doar persoanelor ce au cetatenie romana. Exista exceptii, ca si in randul bancilor de asltfel, insa nu este un lucru comun. 

Desi este mentionata varsta de 18 ani, exista IFN-uri ce acorda credite rapide persoanelor ce au depasit 22, sau chiar mai mult. De exemplu, Ocean Credit acorda credite rapide persoanelor cu varste de la 25 de ani, avand ca varsta maxima 55 de ani. Mai multe detalii aici.

Pe de alta parte, Viaconto are varsta minima de 20 de ani si maxima de 70 de ani. IFN-urile au criterii diferite de acordare. De aceea, este extrem de important sa consulti ghidurile Mr.Finance, ghiduri ce cuprind toate detaliile utile, inainte de a accesa un produs financiar. 

De asemenea, IFN-urile isi imbunatatesc constant platformele si, odata cu aceasta, si posibilitatea accesarii. Sunt IFN-uri care iti solicita chiar si un cont de Facebook cu care sa te loghezi. 

Responsabilitatea unui credit rapid este foarte mare si poate fi o povara financiara pentru persoanele ce au putine cunostinte sau nu au venit stabil. 

Dovada unui venit stabil poate fi din salariu, chirii, pensie, dividende sau alte forme de venit ce pot fi dovedite. 

Confidentialitatea imprumutului

In momentul solicitarii unui credit rapid, compania trimite datele solicitantului catre Biroul de Credit, pentru a verifica scorul acestuia, negativ sau pozitiv. Pe durata acestui proces, datele furnizate sunt confidentiale.

Exista si IFN-uri ce ofera imprumuturi chiar si cu un scor negativ la Biroul de Credite, si anume imprumuturi rapide fara acte.

Ce acte sunt necesare?

Actele necesare pentru accesarea unui credit rapid sunt:

 • Buletinul
 • Adeverinta de venit (salariu, pensie, chirii etc)

IFN-urile pot solicita si acte suplimentare.

Actele necesare pentru acordarea unui credit rapid difera in functie de creditor. Buletinul si adeverinta de venit se numara negresit printre actele necesare. 

Cum am mentionat si mai sus, documentele necesare nu sunt atat de multe ca la banci, dar acest aspect nu fac din creditele rapide un produs usor de gestionat. 

Incurajam constant creditarea responsabila, atent documentate, cu toate datele comunicate transparent, dinaintea accesarii. 

Nu uita sa citesti contractul integral inainte de a-l semna, pentru a sti dinainte care sunt riscurile la care te supui. 

Rambursarea unui credit rapid

Rambursarea creditului rapid se poate face prin diferite metode. IFN-urile pun la dispozitie multiple metode de rambursare, menite sa usureze intregul proces. 

Iata cateva dintre acestea:

 • Prin debitare directa din cardul pe care l-ai folosit pentru incasarea creditului;
 • Prin plata cu cardul bancar in sistem 3D Secure, din contul de client;
 • Prin transfer bancar in conturile mentionate in contract de fiecare IFN in parte;
 • In numerar, prin depunerea sumei datorate la una dintre casieriile bancilor partenere IFN-ului;

Rambursarea anticipata a unui credit rapid

Iata un demers extrem de incurajat de IFN-uri, si anume rambursarea anticipata. Creditul rapid se poate rambursa inainte de termen, folosind aceleasi metode de rambursare mentionate mai sus. In general, IFN-urile nu aplica taxe pentru rambursrea anticipata. Spre exemplu, Viva Credit incurajeaza si sustine rambursarea inainte de termen, prin virament bancar, numerar sau card, fara a fi taxat in plus. Mai multe detalii aici. 

In plus, rambursarea anticipata iti creste sansele de a lua urmatorul credit mai repede si, de asemenea, de a-ti mari scorul la Biroul de Credit. 

Penalitatile unui credit rapid

Este situatia cea mai putin dorita. 

IFN-urile aplica penalizari in caz de intarzierea platii ratelor, refuzul total al platii, precum si trecerea scadentei creditului. Se aplica dobanda penalizatoare zilnica, de pana la 1.5% pe zi din valoarea creditului, ceea ce va duce la o supraindatorare la final. In situatia in care, un client refuza sa mai plateasca, IFN-urile paseaza dosarul clientului catre recuperatorii de credite.

Mentionam ca, in anul 2019, mai mult de 8 milioane de romani au probleme cu datoriile, la banci, IFN-uri, si alte companii. 

Asadar, plata creditelor de orice natura, este extrem de importanta! 

Daca ai nevoie sa te documentezi mai mult despre creditul rapid si alti termeni care poate inca iti sunt neclari, te invitam sa citesti informatiile pe care echipa mrfinance.ro ti le pune la dispozitie, pe intelesul tau!

Cum functioneaza un credit rapid?

Creditul rapid este imprumutul pe termen scurt, conceput initial cu scopul de achita chletuieli pana la ziua de salariu, o luna sau chiar mai putin. Desi exista institutii ce ofera credite rapide si pe perioade mai lungi, chiar si 2 ani, acestea nu si mai ating scopul si chiar pot deveni mai scumpe decat un credit bancar. 

Functionalitatea acestora este simpla: accesezi un credit rapid pana la o data stabilita, pe care il vei achita la fel de rapid, inainte sau la data la care te-ai decis. Astfel, ai achitat cheltuielile, obligatiile sau situatiile neprevazute. 

Cate credite rapide poti accesa pe an?

Pentru echilibrul financiar al tau si al gospodariei tale este recomandat ca numarul de credite rapide sa fie cat mai redus. Accesarea unui credit rapid dupa achitarea unui altul poate fi considerat un proces circular, din care poti iesi greu si care va fi  extrem de scump pentru tine.

Un imprumut pe an este poate o situatie recomandata, tratat si gestionat cu responsabilitate.

Un credit rapid se poate lua si cu istoric negativ la Biroul de Credit

In aceasta situatie, IFN-urile se impart in doua tabere: cele care acorda credite rapide cu istoric negativ si cele care nu acorda. 

Credit Fix este IFN-ul care acorda credite rapide si cu istoric negativ. 

Ocean Credit este IFN-ul ce iti va face verificarea pe loc a scorului tau si, in functie de acesta, iti spune exact suma pentru care te incadrezi.

Nu toate IFN-urile acorda credite rapide in cateva minute sau ore

Lista IFN-urilor propusa de Mr.Finance iti aduce in prim plan si acest detaliu, si anume in cat timp se acorda creditul rapid. 

Credit Prime acorda creditul in 2 minute iar Ocean Credit acorda creditul instant. Viva Credit acorda creditele in 2 ore iar Hora Credit in 15 minute.

IFN-urile reusesc prin prisma platformelor sa obtina timpi de acordare extrem de rapizi. Insa, de mentionat este ca, nu toate acorda atat de rapid creditul.

Provident, spre exemplu, acorda creditul rapid in maximum 48 de ore, iar cardul de credit Axi ajunge la tine intr-o saptamana. Asadar, citeste cu atentie informatiile afisate despre fiecare IFN in parte!

Accesarea online a creditelor rapide

Din fericire, creditele rapide au aprobare online, dar si birouri in diferite orase ale tarii.

IFN-urile investesc constant ca platformele pe care le pun la dispozitia utilizatorilor sa fie cat mai prietenoase si intuitive. Accesarea creditelor rapide online scuteste atat utilizatorul, cat si firma creditoare de drumuri si birocratie. 

Este recomandat sa compari cel putin doi creditori inainte sa accesezi un credit rapid

Comparatia, in aceasta situatie, este o activitate sanatoasa si recomandata. 

Pentru a iti fi mai usor sa intelegi avantajele, dar si dezavantajele unui produs, trebuie sa recurgi la comparatii firme ce ofera acelasi tip de servicii. In cazul de fata, credite rapide. 

La ce sa te uiti atunci cand compari?

Simplu. Dobanda si comisioanele unui credit sunt doua puncte de care trebuie sa tii cont. Nu uita ca IFN-urile aplica dobanda pe zi!

Cum compari ofertele de credite rapide? La ce sa te uiti si de ce sa tii cont

Iti oferim un exemplu de comparatie, ca sa iti fie mai usor. Urmareste tabelul de mai jos! 

Institutia Financiara NebancaraValoare CreditDobanda pe zi ComisioaneTotal de rambursat (perioada de 30 de zile)
Viaconto500 lei1%Comision analiza dosar- 55 lei705 lei
Mobilo Credit 500 lei1.15%Nu are comisioane672.5 lei

Desi dobanda Viaconto este mai mica, acestia percep si comision de analiza al dosarului, ceea ce face ca imprumutul tau sa fie mai scump decat in cazul imprumutului Mobilo Credit, cu dobanda mai mare. 

*Exemplul este unul orientativ, doar pentru a putea face diferenta. Pentru date si sume exacte este recomandat sa accesezi platformele IFN-urilor sau un reprezentant.

Creditele fara dobanda sunt doar pentru prima luna

Un alt detaliu extrem de important, care la prima vedere este tentant, este dobanda 0% pentru anumite credite rapide. 

Dobanda de 0% se aplica aproape intotdeauna pentru primul credit accesat la o institutie creditoare.

Astfel, daca esti la primul credit rapid de la Viva Credit vei avea dobanda 0%. La cel de-al doilea, dobanda va fi de 1.2% pe zi. 

De mentionat un alt detaliu important: beneficiezi de dobanda de 0% doar daca rambursezi creditul in 30 de zile. 

Acorda atentie ofertelor de IFN-uri din lista noastra, caci este afisata intotdeauna dobanda. 

Credit rapid sau accesul mai repede la o sursa de bani cand ai nevoie

+

Un credit rapid se poate realiza de persoane fizice sau juridice catre o institutie financiara nebancara, pe baza unui contract. In acest act se consemneaza toate detaliile referitoare la imprumut: perioada de creditare, suma aferenta ratelor, data de plata a acestora, rata dobanzii, clauze pentru neplata etc.
Creditul rapid iti asigura accesul mai usor la suma de bani de care ai nevoie, indiferent de motivul pentru care faci acest imprumut. De obicei, suma de bani imprumutata nu este mare, dar este suficienta cat pentru nevoi simple sau urgente. 
Apelam la credite rapide atunci cand avem venituri mici, sau venituri care fluctueaza, iar asta ne pune intr-o pozitie instabila. Situatiile neprevazute, nevoile, urgentele, chiar si dorintele, nu tin cont de aceste aspecte. Acestea exista oricum si ne pun in pozitia in care accesarea unui produs de acest fel este singura solutie. 
De altfel, exista si economia de bani. Iata si un articol util scris de noi, despre cum sa faci economii. Stim ca exista situatii neplanificate, si nevoi, iar banii pusi de-o parte ne pot salva, negresit. O alta solutie ar fi imprumutul de la familie, urmat de prieteni si cunostinte. Nu iti oferim solutii salvatoare, ci doar idei, ce ar putea sa te ajute. 
Parcurge cu interes articolul mai departe, si vei afla si alte lucruri interesante, din nou, ce iti vor fi de ajutor! 

Credit rapid sau accesul mai repede la o sursa de bani cand ai nevoie

+

Un credit rapid se poate realiza de persoane fizice sau juridice catre o institutie financiara nebancara, pe baza unui contract. In acest act se consemneaza toate detaliile referitoare la imprumut: perioada de creditare, suma aferenta ratelor, data de plata a acestora, rata dobanzii, clauze pentru neplata etc.

Creditul rapid aprobat online iti asigura accesul mai usor la suma de bani de care ai nevoie, indiferent de motivul pentru care faci acest imprumut. De obicei, suma de bani imprumutata nu este mare, dar este suficienta cat pentru nevoi simple sau urgente. 

Apelam la credite rapide atunci cand avem venituri mici, sau venituri care fluctueaza, iar asta ne pune intr-o pozitie instabila. Situatiile neprevazute, nevoile, urgentele, chiar si dorintele, nu tin cont de aceste aspecte. Acestea exista oricum si ne pun in pozitia in care accesarea unui produs de acest fel este singura solutie. 

De altfel, exista si economia de bani. Iata si un articol util scris de noi, despre cum sa faci economii. Stim ca exista situatii neplanificate, si nevoi, iar banii pusi de-o parte ne pot salva, negresit. O alta solutie ar fi imprumutul de la familie, urmat de prieteni si cunostinte. Nu iti oferim solutii salvatoare, ci doar idei, ce ar putea sa te ajute. 

Parcurge cu interes articolul mai departe, si vei afla si alte lucruri interesante, din nou, ce iti vor fi de ajutor! 

Caracteristici pe care trebuie sa le cunosti

+

Este foarte important ca inainte sa optezi pentru credit rapid, indiferent de suma, sa te documentezi. Creditul rapid este un instrument financiar util, oferit de o institutie nebancara, IFN, cu conditiile impuse de fiecare creditor in parte. Bancile ofera si ele la randul lor credite rapide, insa conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti si infaptuirea acestora dureaza mai mult iar perioada de rambursare a sumei se intinde pe o perioada mai mare de 6 luni. 

De regula, pentru obtinerea unui credit nebancar trebuie sa ai varsta de peste 18 ani si o carte de identitate valida, domiciliu stabil pe teritoriul tarii si dovada unui venit lunar (printre alte conditii). 

Adaugam aici si caracteristici extrem de importante, ce tin de dobanda si alte obligatii ce implica banii tai.

 • Dobanda unui credit rapid poate fi de 0%, pentru primul credit accesat, si poate ajunge pana la 1.29% pe zi. 
 • Dobanda anuala poate ajunge si pana la 60%. 
 • DAE pentru creditele rapide este de pana la 2000%. 
 • Taxele si comisioanele pot fi 0 lei, dar pot fi si 120 de lei pentru analiza dosar (spre exemplu, Provident). 
 • IFN-urile acorda credite doar in lei, cel putin cele recomandate de noi. 
 • Practica penalitati pentru fiecare zi de intarziere
 • Credite cu aprobare online - marele avantaj al acestor produse.

Inainte de a aplica, alege o oferta buna

+

Dupa cum ai putut deja observa, platforma mrfinance.ro iti ofera posibilitatea de a-ti calcula Totalul de Dobanda si Totalul de Dobanda pe zi, in functie de suma pe care o alegi si numarul de zile.

Sunt date pe care ai posibilitatea sa le cunosti inainte de a aplica la unul dintre IFN-urile propuse din lista. Te sfatuim sa te documentezi temeinic si, odata luata decizia, sa parcurgi contractul cu atentie.

Alege cea mai favorabila oferta pentru tine si rezolva-ti problemele rapid, dar inteligent!

Biroul de credit nu pune in pericol imprumuturile

+

Atunci cand ne raportam la imprumuturile bancare, principala grija a solicitantilor este cea reprezentata de biroul de credit. Rolul acestei institutii este aceea de a furniza informatii relevante referitoare la solicitantii creditelor, oferindu-le un scor de probabilitate ca acestia sa isi achite la timp ratele. Un scor mic este adesea motivul unui refuz pentru cererea de credit. Institutiile financiare nebancare sunt mai permisive in acest sens, un scor mic la biroul de credite nefiind, in general, un motiv pentru care acestea sa nu acorde un credit rapid.

Citeste si Cele 5 aspecte principale pe care trebuie sa le cunosti inainte sa accesezi un credit rapid

+
Credit Rapid 1

Distribuie acest infografic pe site-ul tau!

Posibilitati de gestionare a creditului

Un credit rapid poate fi accesat atat online, cat si la sediul companiilor de profil.

Pentru a veni in sprijinul tuturor categoriilor de oameni, companiile de profil si-au proiectat serviciile de gestionare a imprumutului in diferite moduri. Astfel, exista credite rapide online si credite rapide la domiciliu, unele companii oferind chiar posibilitatea accearii unui credit si in week-end.

Credit rapid online

Pentru acele persoane pentru care timpul este pretios si evita bancile tocmai din pricina faptului ca nu vor sa realizeze nenumarate drumuri de la angajator la banca si de acasa la banca, companiile de pe piata au dezvoltat notiunea de credit rapid online.

Cererile se depun direct pe platforma companiei, actele se semneaza si se scaneaza, urmand sa fie anexate tot acolo, banii sunt virati in cont, iar ratele sunt platite fie prin transfer bancar, fie prin retragerea automata a sumei aferente ratei.

Credit rapid la domiciliu

Acest tip de gestionare a imprumutului poate fi confortabil pentru persoanele inaintate in varsta, care vor sa evite drumurile repetate si nici nu sunt foarte familiari cu interactiunile online.

Astfel, un credit rapid la domiciliu presupune deplasarea unui agent reprezentant al companiei acasa la persoana in cauza, in vederea realizarii documentatiei necesare si a platii ratelor.

Mare atentie, acest serviciu este unul contra cost!

Ce trebuie sa stii, pe scurt!

 • Credite nebancare sunt imprumuturi de valori mici, acordate pentru perioade scurte de timp. 
 • Printe cele mai populare tipuri de credite nebancare, enumaram urmatoarele: credite rapide fara acte, credit “doar cu buletinul”, imprumuturi rapide, credite rapide fara dobanda.
 • Inainte de a aplica pentru credite nebancare, iti recomandam sa consulti detaliile imprumuturilor, iar acest lucru se poate face direct din platforma mrfinance.ro, astfel: click pe “detalii credit”! 

Pentru a te asigura ca imprumutul nebancar va fi aprobat, trebuie sa:

 •  Completezi cererea de imprumut cu informatiile de contact valide (numar de telefon sau e-mail).
 •  Aceste informatii de contact vor fi utilizate de catre companiile creditoare in cazul in care este nevoie sa te contacteze. 
 • IFN-urile te vor contacta dupa completarea cererii. 
 • Mr.Finance nu are acces la datele personale ale utilizatorilor! 

Sunt creditele rapide legale?

In Romania, creditele rapide sunt un subiect destul de controversat, din pricina faptului ca se ofera simplu si rapid, dar si a dobanzilor si penalitatilor practicate. Adesea, in mintea unor potentiali clienti se ridica urmatoarea intrebare: sunt creditele rapide legale?

Da, creditele rapide sunt legale atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana. Institutiile care le acorda sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, fiind reglementate de legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare.

Unde sunt creditele rapide ilegale?

Atat in Romania, cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene camataria este strict interzisa. Acest lucru se realizeaza prin Codul Penal sau Codul Civil, in functie de legislatia fiecarei tari. In ceea ce priveste imprumuturile financiare nebancare, acestea nu sunt interzise in niciun stat european. Cu toate acestea, exista 14 state pentru care exista limitari cu privire la costul maxim.

De regula, acest cost maxim pentru imprumuturi variaza in functie de diverse repere, precum rata dobanzii pe care Banca Centrala din acea tara o practica sau nivelul mediu al ratei dobanzii la creditele acordate. La noi in tara nu exista un astfel de sistem, motiv pentru care companiile de profil dispun de libertate totala in stabilirea dobanzilor pe care le practica.

Lipsa unei reglementari in Romania faciliteaza accesul la credite clientilor riscanti. Acestia sunt de regula reprezentati de persoanele cu venituri mici, care de regula se pot imprumuta cu costuri mari si sunt susceptibile de a se afla in imposibilitatea de a plati ratele la timp.

Date despre situatia romanilor

 • Conform informatiilor  furnizate de BNR, IFN-urile au cunoscut o crestere masiva in martie 2019, de 28.1 miliarde de lei, comparativ cu decembrie 2018, de 27.5 miliarde de lei. 
 • Aproximativ 60% dintre romani au credite in desfasurare.

Iata si un tabel ce arata situatia creditelor din 2017 pana in prezent si factorii ce au contribuit la modificarea standardelor de creditare:

Credit Rapid 2
Sursa: BNR

In studiul mrfinance.ro am analizat adevaratul cost al unui credit rapid.
Banca Nationala Romana dezvaluie in unul din rapoartele sale ca sumele datorate de clienti institutiilor financiare nebancare ajung la peste 17 miliarde de lei.

 • Valorea creditelor accesate de romani atat de la IFN-uri, cat si de la banci, a stabilit in 2017 un nou record de 128 miliarde lei, cu noua miliarde mai mult decat in urma cu un an si cu 20 miliarde de lei mai multe decat in urma cu doi ani.
 • Penalitatile practicate de institutiile financiare nebancare sunt usturatoare si variaza de la 1.25% pana la 3% din suma ce trebuie achitata.

Astfel, daca se intarzie plata ratelor, suma penalitatilor si a dobanzii va putea depasi valoarea totala a creditului.

Iti recomandam sa nu intarzii sub nicio forma plata ratelor!

Exemplu de calcul pentru un credit rapid

 • Suma imprumutata: 600 lei
 • Perioada: 30 de zile
 • Dobanda: 1.29% pe zi sau 7.74 lei pe zi (*pentru suma de 600 lei)
 • Total de rambursat: 832 lei

Iata si explicatia calculului de mai sus:

600 lei (suma Imprumutata) + [30 de zile x(1.29% dobanda pe zi sau 7.74 lei/zi)] = 600 lei (suma imprumutata) + 232 lei (dobanda)

Suma totala de rambursat: 832 lei

Gradul de indatorare

Gradul de indatorare este o ecuatie matematica prin care se poate determina riscul la care esti supus atunci cand accesezi un credit rapid, credit bancar etc. 

Gradul de indatorare este determinat de raportul dintre “suma cheltuielilor lunare” si “suma veniturilor lunare”. 

Pentru exemplul de mai sus, gradul de indatorare este calculat la un venit net lunar de 2.000 lei. 

Exemplu de calcul:

 • Pentru un imprumut de 600 lei
 • Dobanda de 1,29%
 • Durata de creditare de 30 de zile
 • Suma totala de rambursat va fi de 832 lei, din care 232 lei dobanda. 

Gradul de indatorare in acest exemplu este de (832/2000)*100 = 41.6% 

*Gradul de indatorare de 41.6% a fost calculat pentru un imprumut de 600 lei, si un venit net lunar de 2.000 lei.

Avantajele unui credit rapid

 • Rapiditatea acordarii, uneori chiar si cateva minute
 • Accesarea unui credit rapid se poate face preponderent online
 • Cerintele si conditiile de accesare sunt mai lejere
 • Iti rezolva situatiile urgente, neprevazute
 • Dobanda de 0% pentru primul credit
 • Sumele mici accesate
 • Perioade de creditare scurte

Dezavantajele unui credit rapid

 • Dobanzile practicate se aplica la zi si pot fi destul de mari
 • Sumele accesate nu sunt foarte mari
 • In cazul intarzierii platii ratelor, creditorii aplica penalizari usturatoare
 • Posibilitatea de accesare doar online

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.

De unde pot lua un credit rapid?

Poti accesa un credit rapid de la o institutie financiara nebancara, IFN, sau banca. Fiecare institutie isi impune propriile conditii. Consulta lista propusa de MrFinance si gaseste cel mai bun IFN pentru nevoile tale.

Ce imi trebuie pentru un credit rapid?

Institutiile care acorda astfel de produse au criterii de acordare diferite de ale bancilor. In principiu, ai nevoie de buletin si o adeverinta de venit. Exista si cazuri in care institutiile ar putea solicita si alte acte doveditoare.

Ce se intampla daca nu platesc la timp un credit?

Neplata la timp a unui credit rapid atrage penalitati. Este recomandat sa platesti la timp sau, daca te afli intr-o situatia dificila, sa comunici acest lucru institutiei creditoare.

Pot lua un credit daca am deja unul?

Majoritatea IFN-urilor accepta accesarea unui credit daca ai deja unul. Vor verifica, insa, daca esti un bun platnic. Recomandat este sa accesezi un al doilea credit dupa ce l-ai achitat pe primul.

Pot plati un credit mai repede?

Bineinteles, este chiar recomandat! Acest lucru iti va aduce un scor bun si chiar anumite reduceri din partea unor creditori, ce vor sa isi fidelizeze si sa isi incurajeze clientii catre astfel de decizii.

Cat pot imprumuta cu un credit rapid?

Creditul rapid poate porni de la suma de 200 lei pana la 10.000 lei. Fireste ca dobanzile, cat si ratele acestor credite vor fi diferite, in functie de suma accesata. 

Care este dobanda unui credit rapid?

Dobanda unui credit rapid este cuprinsa intre 0% si 1.29% pe zi.

Unde gasesc cel mai bun credit rapid?

Cel mai bun credit este creditul care raspunde nevoilor tale. Iti recomandam sa analizezi cu atentie ofertele IFN-urilor. Cel mai bun credit rapid poate fi cel cu dobanda 0%.

In cat timp pot plati un credit rapid?

IFN-urile ofera posibilitatea de a plati creditul rapid incepand cu 30 de zile pana la 60 de luni. Din nou, exista diferente majore, in functie de suma accesata, institutia pe care ai ales-o si asa mai departe.

Cine ofera credite rapide?

Creditele rapide sunt produsele IFN-urilor. Acestea au pus la dispozitie aceste servicii cu accesare online, cu acte in numar redus si conditii de eligibilitate diferite de ale bancilor.

Sfaturi si recomandari Mr.Finance

Ne dorim sa ai parte de experiente calitative atunci cand accesezi un credit rapid de la institutii financiare nebancare, motiv pentru care ne permitem sa iti oferim cateva sfaturi utile in acest sens:

 • Analizeaza cu mare atentie toate ofertele existente pe piata.
 • Viziteaza site-urile companiilor de profil si foloseste calculatoarele ce iti permit sa faci o simulare de credit, de unde poti afla dobanda si totalul de rambursat la sfarsitul perioadei.
 • Odata ce te-ai decis asupra unui creditor si vei intra in posesia contractului, citeste cu atentie toate datele existente si cere informatii suplimentare atunci cand ceva iti este neclar.
 • Nu intarzia plata ratelor sub nicio forma!
 • Inarzierea platii ratelor atrage penalizari, ceea ce va duce la supra-indatorare si un scor negativ la biroul de credit.
 • Creditele rapide sunt solutii la indemana pentru situatii neprevazute.
 • Indiferent de suma accesata si compania aleasa, un lucru este cert: creditele rapide trebuie gestionate cu maxima responsabilitate, pentru a se evita indatorarea sau supra-achitarea.
Articol scris de Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Te-ar Mai Putea Interesa:
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram