Disclaimer de publicitate
16/08/2021

Credite Bancare

Credite Bancare pentru dorinte mari sau mici, sau planuri pe care sa nu le mai amani!
Bancile acorda credite in lei, euro sau USD, in functie de nevoi si preferinte.
Eligibilitatea dovedita prin: salariu, pensii, dividende, chirii etc.
Banci cu dobanzi avantajoase si imprumuturi pe durate mai mari de timp.
Alege serviciul bancar potrivit nevoilor tale din selectia de mai jos 

Credite Bancare

Articol scris de
16/08/2021
Din acest articol 

Creditul bancar este un imprumut cu titlu rambursabil, catre o persoana fizica sau juridica, ce impunde plata unor dobanzi, acordat de o Institutie Financiara Bancara sau, simplu spus, Banca

Cine ofera credite bancare?

Pe piata de profil exista nenumarate institutii ce ofera credite bancare, precum: Credit Agricole Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, ING, Raiffeisen Bank, BCR, BRD etc.

Bancile ce ofera astfel de servicii isi stabilesc grupurile de beneficiari, elaborand un sistem pentru evaluarea si ierarhizarea clientilor in vederea acordarii. 

Sistemul de evaluare cuprinde criteriile de eligibilitate si dosarul de aplicare pentru un credit. 

Aceste dosare sunt ulterior evaluate de catre reprezentantii bancilor in vederea acceptarii cererilor de creditare doar pentru acei solicitanti considerati a fi susceptibili de a-l plati la timp. 

Dosarele primesc diverse punctaje, acordate in functie de anumiti parametri. 

Cu cat acesta va fi mai mare, cu atat mai mari sunt sansele ca dosarele respective sa fie aprobate pentru creditare.

Contractul de creditare

Acordarea unui credit bancar presupune realizarea unui contract de creditare, unde sunt prevazute toate datele relevante: 

 • Modalitatea in care se acorda
 • Suma totala, forma sub care se va rambursa
 • Durata de timp
 • Valoarea dobanzii
 • Eventuale taxe ce se aplica in anumite situatii specifice
 • Valoarea penalitatilor pentru intarzierea platii ratelor 

Conditiile de acordare a unui credit bancar

Fireste ca fiecare tip de credit va impune propriile conditii in ceea ce priveste criteriile de eligibilitate pe care solicitantul trebuie sa le indeplineasca pentru a le accesa. 

In linii mari, toate bancile impun conditii asemanatoare, precum: 

 • Cetatenie romana
 • Varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani
 • Dovada unui venit lunar stabil

Tipurile de credite bancare

 • Credite bancare de consum 

Mai sunt cunoscute si sub denumirea de Credite de Nevoi Personale

Solicitantul nu trebuie sa declare bancii motivul pentru care solicita un astfel de imprumut si nu trebuie sa plateasca avansuri. 

Creditele de nevoi personale nu necesita garantii si sunt de regula reprezentate de sume de bani nu foarte mari.

 • Credite bancare de consum cu ipoteca 

Creditele de consum cu ipoteca sunt o varianta extinsa a creditelor anterior mentionate. Acestea dispun de o perioada de creditare mai indelungata si ating plafoane maxime de creditare mult mai mari. 

Totodata, impun necesitatea unei garantii in favoarea bancii.

De cele mai multe ori, acestea sunt reprezentate de diverse proprietati imobiliare pe care solicitantul imprumutului le detine. Prin girarea unui imobil, se pot accesa imprumuturi mai mari, pe o perioada de creditare mai mare. Nici de aceasta data motivul accesarii unui astfel de imprumut nu trebuie justificat in fata bancii, decat pentru valori ce depasesc un anumit plafon.

 • Credite pentru achizitionarea unor bunuri  

Acestea sunt oferite de magazine, precum Flanco sau Altex, si functioneaza in felul urmator: institutia bancara transfera suma aferenta imprumutului ce reprezinta valoarea produselor achizitionate, direct in contul magazinului. 

Sunt oferite de o retea intreaga de parteneri, astfel incat persoana ce solicita un astfel de credit sa il acceseze oricand si oriunde are nevoie.

 • Credite pentru investitii imobiliare (credit imobiliar sau ipotecar)

 Creditele imobiliare se acceseaza cu scopul cumpararii sau constructiei unei locuinte. Odata analizat dosarul solicitantului si acceptat ca fiind eligibil pentru creditare, institutia bancara transfera imprumutul direct in contul bancar al persoanei fizice/juridice care vinde locuinta. 

Totodata, aceste credite bancare se pot accesa si pentru renovare. Solicitantul are in aceasta situatie obligatia de a oferi dovezi pentru cheltuieli.

 • Credite accesate prin programul Prima Casa (Noua Casa - noua denumire)

Creditul Prima Casa reprezinta o masura de combatere a crizei din sectorul imobiliar initiata de guvern. Prin intermediul acestui program, statul subventioneaza peste 40% din credite si conditioneaza preturile de creditare practicate de banca pentru a fi cat mai accesibile. 

Solicitantul unui astfel de credit trebuie sa achizitioneze o locuinta finalizata, in stadiu de finalizare sau sa construiasca una. Pentru cea din urma optiune, se poate asocia cu pana la 6 alti beneficiari.

 • Cardul de cumparaturi  

Acest tip de imprumut nu este inclus in categoria de credite bancare, desi functioneaza asemanator. A fost proiectat pentru a functiona asemenea unei rezerve de bani, care sa fie utilizata in lipsa lichiditatilor. Este o alegere ideala pentru imprumuturi pe termen scurt. Ofera posesorului posibilitatea de a face achizitii in rate fara dobanda, ce sunt returnate ulterior intr-o anumita perioada de gratie pentru a nu fi supuse penalizarilor.

Alege cel mai bun credit bancar cu DAE

Un credit bancar se alege in functie de nevoile pe care le intampini, suma de bani necesara si costuri

Daca primele doua aspecte sunt clare, consideram ca este necesar sa intram in amanunt in ceea ce priveste partea de costuri ale creditelor, pentru a intelege care este diferenta dintre un imprumut avantajos si unul pagubos.

Un criteriu important este dobanda

Dobanda este suma de bani pe care o vei plati bancii pentru a beneficia de credit. 

Pe langa dobanda, institutiile de profil practica diverse taxe si comisioane, ce pot scumpi radical costul imprumutului.

De aceea, legislatia Uniunii Europene a impus utilizarea conceptului de DAE, acronim ce exprima costul total al unui credit. 

Astfel, poti compara creditele eficient. 

Exemplu practic de calcul DAE

Sa spunem ca banca X ofera credite bancare cu un comision initial de 5% si o rata a dobanzii de 10%. Creditul mai cuprinde o taxa de administrare a dosarului si un comision de acordare. Banca Z ofera un imprumut cu o dobanda de 9% si un comision lunar de 3% din sold.

Dupa cum poti observa, este foarte dificil sa compari cele doua optiuni existente, deoarece costurile pe care le impun se exprima diferit. Aici intervine meritul dobanzii anuale efective, care aduna toate costurile, aducandu-le la un numitor comun. Este posibil ca atunci cand analizezi costurile unor imprumuturi sa descoperi diferente majore intre rata dobanzii si DAE. Aceasta se datoreaza tocmai comisioanelor ce il scumpesc.

Desigur, este important sa nu confunzi cele doua notiuni, intrucat ele definesc doua lucruri total diferite. Dobanda anuala este un indicator exprimat in forma procentuala, care nu se ia in calculul dobanzii care urmeaza a fi platita. 

Practic, aceasta se poate compara cu termenul de clasa energetica a produselor electrocasnice. 

La fel cum un produs cu clasa energetica A este mai avantajos decat unul cu clasa C, un credit cu un DAE mic este mai avantajos decat un credit cu DAE mare.

Avantajele unui credit bancar

 • Creditele bancare sunt oferite in conditii prevazute de lege, de catre institutii autorizate. 
 • Sunt solutii la indemana pentru crizele financiare, avantajoase daca sunt gestionate responsabil.
 • Cererea mare existenta pe piata de profil a dus la aparitia a nenumarate banci, din care sa alegi varianta cea mai potrivita, care sa se plieze optim nevoilor pe care le intampini. 
 • Imprumuturile oferite de banci se acceseaza tot mai rapid, intregul proces de solicitare si aprobare fiind tot mai simplificat.
 • Criteriile de eligibilitate sunt bine definite, iar dosarele de aplicare nu sunt extrem de stufoase. 
 • Vei intra in posesia banilor imprumutati intr-un timp foarte scurt, avand totodata optiunea de a opta pentru credite in lei sau valuta, in functie de preferinte si interese.

Dezavantajele unui credit bancar

 • Creditele bancare pot avea costuri ridicate, datorate dobanzii si diverselor taxe si comisioane. 
 • Sunt extrem de dezavantajoase pentru persoanele rau platnice. 
 • Penalizarile in cazul intarzierilor de plata pot fi usturatoare si pot atrage un scor negativ la Biroul de Credit.
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
25/03/2021
Ce este PIB

Ce este si cum se calculeaza PIB? Ghid complet despre PIB - produsul intern brut.

Citeste mai mult
24/03/2021
Cifra de afaceri

Ce este si cum se calculeaza cifra de afaceri? Din ce este compusa cifra de afaceri? Ghid complet!

Citeste mai mult
23/03/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
28/02/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram