Adevăratul cost al unui credit rapid

Studiu Mr.Finance
Articol scris de:
Bianca Ilie
11/20/2019
 · de citit in 
7
 min.

Care este costul unui credit rapid?

Creditele rapide oferite de instituțiile financiare nebancare prezintă avantajul accesibilității: împrumuturi accesate online, cu banii virați rapid în cont, birocrație minimă și condiții permisive. 

Orice persoană va încerca să acceseze un credit rapid, va fi mai mult decât încântată să nu treacă prin procesul de întocmire a dosarului pentru un credit, proces care, de cele mai multe ori, durează. 

”Credit până la salariu”, ”credit doar cu buletinul” sau “credit online urgent” sunt denumiri încetățenite ale creditului rapid și reflectă câteva trăsături specifice ale produsului financiar:

 • Perioadă de creditare scurtă
 • Valoare mai redusă a sumei de împrumut
 • Condiții flexibile și procedură simplă, nerestrictivă.

În acest context, care ajunge să fie costul unui credit rapid și în ce măsură îndeplinește nevoile consumatorului?

Este o strategie bună pe termen lung, sau adâncește problemele financiare? 

Analiza Mrfinance.ro

Echipa Mrfinance a realizat o analiză a creditelor rapide, cu scopul de a determina costurile reale ale unui împrumut. 

Ipoteza de la care am pornit este că IFN-urile oferă un model progresiv de finanțare, cu limitări în funcție de numărul de împrumuturi efectuate. 

Consumatorul ajunge să acceseze mai multe împrumuturi pentru deblocarea pragurilor, ceea ce determină o dobândă mai mare și implicit costuri mai ridicate.

La acestea se adaugă costurile determinate de anumite condiții din contract, cum ar fi procedura de penalizare în caz de întârziere a plății sau rambursarea anticipată.

Într-o analiză realizată la solicitarea ECON (Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare) cu privire la vânzarea neconformă a produselor financiare, sunt menționate două aspecte problematice ale produselor de creditare:

 • Costurile prea mari compromit capacitatea de plată a consumatorului, ceea ce îl face mai vulnerabil în fața problemelor financiare. 

Drept urmare, consumatorii tind să apeleze la soluții de refinanțare. 

 • Din moment ce consumatorul nu poate acoperi valoarea împrumutului, costurile creditului vor crește și situația financiară i se va înrăutăți.

Se creează, în acest fel, o spirală a datoriei, care îl va afecta pe termen lung.

Studiul de caz Mr.Finance

Am supus unei analize comparative cele mai importante IFN-uri din România care oferă soluții de creditare rapidă. 

Principala sursă de informare au constituit-o site-urile instituțiilor financiare, de unde am verificat costurile împrumutului, dar și condițiile prevăzute de furnizori.

Sunt câteva dimensiuni pe care ar trebui să le luăm în calcul atunci când vine vorba de accesarea unui împrumut:

 • Dobânda
 • Termenul de rambursare
 • DAE
 • Suma totală de rambursat
 • Gradul de îndatorare
 • Condiții, penalizări, comisioane (de acordare, administrare, rambursare anticipată) 
 • Alte servicii adiționale

Consumatorii aflați în căutarea unui credit rapid urmăresc opțiunile care le oferă control asupra costurilor și predictibilitate. 

Dobânda, termenul de rambursare și suma totală a creditului sunt factorii cu cea mai mare pondere în alegerea finanțatorului.

Noi am agregat aceste criterii într-un comparator online, pentru ca utilizatorii să aibă mai multă claritate și siguranță în alegerea creditului, dar și să evite situația de îndatorare.

Creditor Suma Maxima Dobanda Timpul de Aprobare Perioada Creditare Dobanda Primul Credit
iCredit 15.000 lei Variabila Pana la 24 ore Pana la 24 luni Variabila
Axi Card 3.000 lei 0.2% pe zi 7 zile 2 ani 0% dobanda
Zaplo 2.000 lei 1.1% pe zi 15 min 35 de zile 0% dobanda
Viva Credit 2.000 lei 1.2% pe zi 2 ore 30 de zile 0% dobanda
Telecredit 2.000 lei 1.2% pe zi 20 min 30 de zile 1.2% dobanda
Smile Credit 2.000 lei 1.1% pe zi 1 zi 35 zile 1.1% pe zi
Viaconto 4.000 lei 1% pe zi 10 min 60 luni 1% dobanda
Easy Credit 900.000 lei 3% pe luna 48 de ore 60 luni dobanda fixa
Rapida 17.000 lei 71.28% pe an 5 min 5 ani 71.28% pe an
Provident 20.000 lei variabila* 48 ore 48-134 sapt variabila*
Onnen 10.000 lei 36.9% pe an 15 min 2 ani 36.9% pe an
Ocean Credit 4.500 lei 0,199%* instant 3 luni 0,199%*
Mogo 60.000 lei variabila 15 min 5 ani dobanda variabila
Mobilo Credit 4.000 lei variabila* 30 min 31 zile 0% dobanda
Mindi Credit 2.900 lei 1.15% pe zi 10 min 30 de zile 0% dobanda
Hora Credit 10.000 lei 0.08% pe zi 15 min 6 luni 0% dobanda
Ferratum 10.000 lei 1.29% pe zi 1 ora 45 zile 1.29% pe zi
Extra Simplu 6.000 lei 1.2% pe zi 2 ore 45 zile 0.8% dobanda
Credius 10.000 lei variabila 1 ora 60 luni dobanda variabila
Credit Prime 4.000 lei 0.99% pe zi 2 min 24 luni 0% dobanda

Pe baza acestor observații generale, vom discuta despre factorii care influențează costurile unui credit rapid și cât ajunge să plătească un client care dorește să acceseze un împrumut.

De asemenea, vom descrie situațiile cărora trebuie să le acorde importanță pentru evitarea riscurilor. 

Nu în ultimul rând, precizăm noile prevederi BNR privind gradul de îndatorare și impactul legii plafonării dobânzilor la creditele de consum.

Comportamentul de creditare pe piață

Dintr-o analiză a 4finance Group, unul dintre cele mai importante grupuri financiare de creditare cu prezență la nivel global, reiese că cel mai mare procent al clienților accesează un împrumut cu scopul de a acoperi cheltuieli neașteptate sau urgențe, urmat îndeaproape de plata utilităților.

15% dintre consumatori, un procent deloc neglijabil, se împrumută pentru refinanțarea creditelor. După cum vom discuta, această strategie nu este recomandată și ar trebui să fie ultima acțiune într-o situație de criză.

În 2016, 83% erau clienți recurenți. 

Vom vedea în ce măsură IFN-urile încurajează împrumuturile repetate și cum influențează valoarea totală a creditului.

Primul credit gratis, numărul de împrumuturi și accesarea plafonului maxim de împrumut

Multe IFN-uri de pe piață oferă primul credit gratis, adică credite rapide fără dobândă. În această situație, totalul sumei de returnat va fi egal cu valoarea creditului. Condiția este ca plata să fie efectuată până la data scadenței.

Spre exemplu, un client dorește să acceseze un împrumut în valoare de 700 lei de la un IFN care oferă primul credit cu dobândă 0%, pentru un împrumut între 100 și 1.100 lei.

Totalul sumei de rambursat la sfârșitul perioadei de creditare va fi 700 lei.

Ce se întâmplă, însă, dacă un client se gândește să acceseze o sumă mai mare de bani sau dacă se află la al doilea împrumut? 

Să luăm drept exemplu următoarea situație: 

Clientul dorește să acceseze o sumă de 2.000 lei, pe o perioadă de 30 de zile, de la un IFN cu următoarele posibilități de creditare: împrumut între 100-2.000 lei, primul credit gratuit pentru împrumuturi până la 800 lei și 1,15% dobândă fixă pe zi începând de la al doilea împrumut. 

Accesarea sumei de 2.000 lei presupune, astfel, 2 împrumuturi cu o dobândă de 690 lei, la care se adaugă sumele deja împrumutate.

Ex.: 690 lei (dobânda) + 800 lei (primul împrumut) + 2000 lei (al doilea împrumut) = 3.490 lei.

Ca să deblocăm suma finală de 2.000 lei vom avea nevoie de două împrumuturi și vom rambursa valoarea totală de 3.490 lei. 

Sunt și IFN-uri care permit accesarea sumei maxime după 3 sau chiar 4 împrumuturi. Dobânda totală va crește direct proporțional cu numărul de împrumuturi pe care trebuie să le acceseze consumatorul ca să ajungă la suma finală. 

O altă abordare posibilă care poate duce la creșterea costurilor finale o reprezintă programele de loializare. Acestea urmăresc să stimuleze comportamentul de creditare prin diverse avantaje oferite.

Astfel, în funcție de numărul de împrumuturi efectuate anterior, IFN-ul va crește valoarea sumei pe care un client o poate accesa și/sau va oferi o dobândă mai avantajoasă pentru clienții fideli.

Consumatorii sunt încurajați să aplice pentru credit în vederea obținerii beneficiilor, deși consecința pe termen lung este un cost cumulat mai ridicat al dobânzii.

Condițiile de creditare și data scadentă. Dobânda penalizatoare și rambursarea anticipată

Creditele rapide sunt o opțiune atractivă pentru consumatori, dar neplata la termen a împrumutului inițial poate determina costuri foarte mari. Din acest motiv, achitarea ratelor până la data scadenței devine o necesitate. 

Cele mai multe IFN-uri oferă o perioadă scurtă de rambursare a creditului și condiții de creditare destul de restrictive. Dacă împrumutul nu este rambursat integral până la termenul prevăzut în contract, IFN-ul va aplica dobânzi penalizatoare. În cele mai multe cazuri, dobânda penalizatoare se aplică fără informare prealabilă și are o valoare foarte ridicată. 

Din punct de vedere legal, rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix și nu poate fi mai mare de 3 puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente a clientului și se aplică la principalul restant. 

În caz de întârziere sau neplată pot exista și consecințe mai grave, cum ar fi raportarea la Biroul de Credit

Acestea îngreunează sau chiar împiedică inițierea procedurilor de solicitare a unui credit de la alte instituții. Astfel, costurile nu sunt doar financiare. Consumatorul se poate expune și unui risc social. 

Pentru clienții care își dau seama că nu pot rambursa creditul la termen, unele instituții financiare nebancare oferă posibilitatea de extindere a ratei creditului. În acest caz, dobânda va continua să fie aplicată în perioada extinsă, iar clientul va trebui să achite și un comision unic. Consecința este aceeași: creșterea costului final al creditului. 

Unele IFN-uri percep, de asemenea, comision de rambursare anticipată. Și în această situație consumatorul trebuie să verifice cu atenție termenii și condițiile finanțatorului. Acest instrument de ”păstrare” a clientului este, însă, utilizat mai mult de instituțiile care oferă finanțări pe termen lung, unde miza este mai mare.

Legea plafonării dobânzilor la credite. Noul prag maxim de îndatorare și impactul asupra valorii ratelor 

În decembrie 2018, Parlamentul a adoptat legea plafonării dobânzilor la credite. Această lege vizează și creditele de consum, în cazul cărora s-a făcut o diferențiere între creditele cu valori mari și cele cu valori mici.

Dobânda anuală efectivă maximă pentru creditele de consum cu valoare mare a fost stabilită la 18%

DAE maximă pentru creditele cu valoare mai mică de 3.000 EUR a fost stabilită la 50%.

Dacă legea intră în vigoare, cele mai afectate vor fi IFN-urile care acordă credite cu costuri mari, contractate de persoane care obțin venituri din muncă nedeclarată.

De asemenea, legea prevede că dobânda penalizatoare va fi percepută doar dacă scadența este depășită cu un an, ci nu din prima zi de întârziere, cum se aplică în prezent.

O altă prevedere vizează gradul de îndatorare, adică procentul din venit care poate constitui rata creditului. Potrivit ultimelor reglementări BNR, nivelul maxim al gradului de îndatorare la creditele în lei este de 40% din venitul net al consumatorului.

Deși prevederile sunt de natură recentă, se consideră că impactul cel mai puternic îl vor simți IFN-urile. Numărul clienților care pot îndeplini noile condiții de eligibilitate va scădea (din cauza veniturilor mici). În plus, instituțiile financiare nebancare ar putea fi nevoite să reducă valoarea sumelor acordate. Oricare dintre aceste scenarii va determina scăderea profitului sau chiar dispariția de pe piață a unor IFN-uri.

Concluzii și recomandări pentru accesarea unui credit în siguranță

Orice instituție care acordă credit poate stabili, într-un cadru legal, propriile condiții de finanțare. Unele dintre acestea pot fi dezavantajoase pentru consumator, de aceea cunoașterea și/sau asumarea lor joacă un rol esențial.

După cum am văzut, dincolo de costurile vizibile ale unui împrumut, pot exista costuri determinate de modelul de finanțare, comisioane și condiții de creditare pe care un consumator le poate neglija.

Acestea pot fi evitate printr-un comportament de împrumut responsabil și atenție sporită la semnarea contractului de creditare. Clientului îi revine sarcina să verifice constant graficul de rambursare, în așa fel încât să nu depășească data scadenței.

Nu este recomandată, de altfel, extinderea perioadei împrumutului. Clientul riscă să acumuleze dobândă și, în final, să datoreze sume foarte mari.

Creditele rapide sunt potrivite pentru situațiile de instabilitate financiară temporară, care necesită o soluție rapidă. În niciun caz nu ar trebui să fie folosite pentru acoperirea unui alt credit.

Accesarea unui împrumut vine întotdeauna cu un cost sau un risc inerent. Scopul final al consumatorului ar trebui să fie acela de a minimiza costurile, astfel încât să se poată bucura în siguranță de beneficile împrumutului.

Publicat in :
Articol scris de Bianca Ilie
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

03/26/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
03/25/2021
Ce este PIB

Ce este si cum se calculeaza PIB? Ghid complet despre PIB - produsul intern brut.

Citeste mai mult
03/24/2021
Cifra de afaceri

Ce este si cum se calculeaza cifra de afaceri? Din ce este compusa cifra de afaceri? Ghid complet!

Citeste mai mult
03/23/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
02/28/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
12/29/2020
Cati bani castiga romanii

Cati bani castiga romanii si din ce domenii sunt acestia? Domeniul IT este in top, urmat de asigurari si fabricarea tutunului. Citeste studiul complet si afla cele mai importante detalii.

Citeste mai mult
1 2 3 7
Incarca Mai multe articole
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram