Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Energie electrica

Alegerea furnizorului de energie electrica este o decizie importanta. Acesta trebuie sa iti asigure un cost optim, pe langa siguranta pentru casa ta.

Ai acces la o gama de furnizori atat de electricitate cat si de gaze naturale
Procesul se face 100% online
Parcurge ghidul MrFinance si ia decizia cea mai buna!
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Energie electrica

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/07/2021
Disclaimer publicitate


Cum alegi cel mai bun furnizor de energie electrica

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a decis prin ordinul 88/2015 ca data limita de incheiere a contractelor cu furnizorii de energie de pe piata libera este 1 octombrie 2017. 

Aceasta schimbare ofera utilizatorilor casnici si non-casnici posibilitatea de a alege dupa bunul plac un anumit furnizor de energie electrica. Premisa de la care s-a plecat este una foarte simpla: aparitia mai multor companii de profil pe piata va duce la o auto-reglare a preturilor practicate si la imbunatatirea serviciilor oferite clientilor. In prezent, un client nemultumit poate schimba oricand compania furnizoare de energie electrica cu care colaboreaza. Concurenta dintre furnizori duce la practicarea unor preturi avantajoase pentru consumatori.

In momentul actual, legislatia distinge urmatoarele tipuri de consumatori atunci cand se raporteaza la energia electrica:

  • Consumator eligibil: consumatorul de energie electrica ce are dreptul de a alege un furnizor si de a incheia un contract direct cu acesta.
  • Consumatorul captiv: consumatorul ce opteaza pentru consumul de energie electrica la tarife reglementate, care a ales sa nu isi exercite dreptul de a schimba furnizorul. Are oricand posibilitatea de a alege o alta oferta si de a incheia un contract cu o companie de pe piata libera.

Chiar daca se opteaza pentru un alt furnizor de energie electrica, exista anumite aspecte care nu se schimba. Acestea sunt reprezentate de operatorul de retea, continuitatea de alimentare, calitatea tehnica si serviciul de remediere in caz de intreruperi. Acest lucru se intampla deoarece tin de reteaua electrica propriu zisa si nu de compania cu care se colaboreaza

Intreg procesul este gratuit, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa platesti taxe pentru schimbarea furnizorului


Ce acte iti trebuie pentru un nou furnizor

Daca esti persoana fizica, pentru a schimba furnizorul de energie electrica este necesar sa prezinti noii companii urmatoarele acte:

  • Cererea de incheiere a contractului: aceasta contine datele de contact, o declaratie pe propria raspundere prin care mentionezi ca in spatiul respectiv se desfasoara activitati casnice si oferta aleasa.
  • Actul de identitate al persoanei care solicita schimbarea furnizorului de energie electrica. Acesta se depune la dosar in copie, dar este necesar si originalul pentru identificare.
  • Actul de proprietate sau documentul din care reiese dreptul de folosinta asupra spatiului cu pricina. Acesta se depune in copie. Clientul are dreptul de a decupa din acesta sau de a acoperi anumite informatii care nu sunt relevante pentru compania de furnizare de energie electrica.


Ce este Avizul Tehnic de racordare?

Este vorba despre un document scris pe care il poti obtine de la operatorul de retea. In acesta sunt practic prevazute conditiile in care consumatorul se poate racorda la reteaua electrica. Acesta trebuie obtinut premergator operatiunii de executare a instalatiei ce urmeaza sa fie racordata la retea. Procesul de racordare la o retea electrica se reglementeaza prin Ordinul ANRE 102/2015.

Iata care sunt actele pe care trebuie sa le depui pentru a obtine acest aviz:

  • Cerere tip de obtinere a avizului de racordare
  • Mandatul gratuit privind incheierea contractului de distributie
  • Copie dupa avizul de amplasament sau acord unic
  • Studiu de solutie pentru racordare la retea
  • Date tehnice si energetice caracteristice locului de consum
  • Copie dupa certificatul de urbanism
  • Copie dupa planul de situatie la scara
  • Copie dupa planul urbanistic zonal sau de detaliu aprobat
  • Copie dupa autorizatia de construire a obiectivului (doar in caz de racordare la santier)
  • Act de identitate
  • Act de proprietate sau act ce atesta dreptul de folosinta asupra unui teren/cladiri.

Documentatia se va depune, iar plata pentru emiterea acestui aviz se va face in aceeasi institutie. 

Avizul va fi emis in maxim 30 de zile de la depunerea solicitarii.


Avantajele unui furnizor nou de energie electrica

Poti schimba furnizorul de energie electrica daca nu esti multumit de calitatea serviciilor pe care compania cu care colaborezi in momentul de fata le ofera. Foarte multi utilizatori aleg sa ramana captivi in vechile contracte chiar daca au diferite nemultumiri fata de companiile cu care lucreaza, deoarece li se pare dificil sa faca o schimbare. Lucrurile insa nu sunt atat de complicate.

De fapt, piata de profil devine tot mai populata cu firme de distributie de energie electrica in Romania si furnizori. 

S-a creat astfel o piata caracterizata de concurenta, ce duce la o reglare a preturilor si la o simplificare a procesului de contractare. 

Daca vrei sa parasesti serviciile reglementate si sa patrunzi pe piata libera, analizeaza cu atentie optiunile, pentru a alege cea mai avantajoasa oferta.

Servicii noi si imbunatatite

Foarte multi furnizori de energie electrica care fac competitie gigantilor din piata incearca sa vina mereu cu inovatii in acest domeniu tocmai pentru a atrage spre ei clientii nemultumiti de anumite probleme birocratice sau de alta natura in relatia cu furnizorul actual. Sunt sanse mari, asadar, sa poti beneficia de o gama larga de servicii noi mai calitative o data cu aceasta schimbare.

Aceste servicii noi si imbunatatite pot fi de multe feluri. Spre exemplu, poti beneficia de acces la diferite instrumente de plata si gestiune online mai eficiente si mai simple decat cele cu care esti obisnuit. In acest fel poti rezolva mai usor si mai rapid platile si poti sta mereu la curent cu toate noutatile, direct din contul tau de client.

Un alt tip de serviciu pe care ai putea sa-l pretuiesti este si o relatie client – furnizor mult mai eficienta prin implementarea anumitor sisteme de tipul self-care, care au drept scop principal limitarea interactiunilor cu ghiseele sau cu aparatele pentru care pur si simplu nu mai ai timp. 

Costuri mai mici

Unul dintre cele mai importante avantaje competitionale pe care le ofera furnizorii mai mici de pe piata este cel al preturilor mai scazute. Acesta este, evident, unul dintre principalele motive pentru care fiecare persoana cauta si alte optiuni pentru furnizarea energiei electrice. Iti recomandam sa ceri oferte de la mai multe companii pentru a putea face o comparatie si pentru a putea lua corect pulsul pietei inainte de a decide.

Conditii de plata noi

Unii furnizori mai mici de energie electrica cauta adeseori solutii mai bune pentru toate aspectele pe care le intampina clientii lor, ceea ce include, evident, si stabilirea unor conditii de plata noi pentru a se plia pe nevoile specifice ale fiecarui client. In functie de locatie si de serviciul ales, exista posibilitatea sa platesti o data pe luna sau la un interval mai mare. De cele mai multe ori, aceasta flexibilitate este vazuta ca un avantaj important pentru client si conteaza in decizia finala.


La ce sa fii atent atunci cand iti schimbi furnizorul

Este foarte important sa analizezi ofertele de pe piata cu mare atentie inainte de a lua o decizie. Iata ce factori trebuie sa iei in considerare atunci cand decizi ca vrei sa iti schimbi furnizorul de energie electrica:

Oferte si reduceri

Odata cu apropierea termenului legal in care piata de energie va fi libera, toti furnizorii incearca sa atraga un numar cat mai mare de consumatori. Astfel, vin in intampinarea lor cu preturi foarte mici si oferte care mai de care mai avantajoase. 

Totodata, nenumarate companii care nu se ocupau cu furnizarea de energie au patruns pe piata si practica aceleasi oferte greu de refuzat. Consumatorii trebuie sa citeasca cu mare atentie care sunt conditiile in care se desfasoara acele servicii, pentru a nu se lovi de clauze neprevazute si situatii neplacute. 

Taxe

Nu uita ca factura de la energie electrica nu include doar consumul propriu zis, ci si contributia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza etc. Nu te lasa pacalit de oferte cu plata 0 in primele luni de contractare pentru ca asa ceva nu exista. Nu uita ca promotiile se pot desfasura pentru perioade de timp limitate. Asigura-te ca analizezi care va fi pretul de furnizare dupa finalizarea promotiilor.

Sfaturi si recomandari Mr.Finance

Schimbarea furnizorului de energie electrica este un pas mare pentru orice client, data fiind importanta pe care acest serviciu o are in viata fiecaruia dintre noi. 

  • Odata ce ai inceput sa cauti alte optiuni in piata, asigura-te ca ceri oferte de la mai multe companii si ca iei in considerare toate situatiile negative care ar putea aparea. 
  • Nu ezita sa ceri recomandari de la persoane in care ai incredere si sa cauti review-uri credibile pe internet de la persoane care au interactionat cu firmele pe care le iei in considerare. 
  • E bine sa stii si faptul ca procesul de schimbare al furnizorului de energie electrica este gratuit.

 Nu se percep taxe suplimentare pentru aceasta operatiune, dar asteptarile tale trebuie sa fie realiste, deoarece infrastructura nu se schimba.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram