Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Actiuni

Daca te gandesti ca doar economisind banii pe termen lung mai mult pierzi din cauza inflatiei si te intrebi cum ai putea sa obtii randamente astfel incat sa iti multiplici banii si sa ajungi mai rapid la obiectivele tale financiare, atunci investiile in actiuni ar putea fi o solutie pentru tine si pentru banii tai.

Afla ce sunt actiunile
De ce sa investesc in actiuni
Cum sa investesti in actiuni
Arata mai mult

Platforme de investitii la bursa

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Actiuni

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/06/2023
Disclaimer publicitate

Daca te gandesti ca doar economisind banii pe termen lung mai mult pierzi din cauza inflatiei si te intrebi cum ai putea sa obtii randamente astfel incat sa iti multiplici banii si sa ajungi mai rapid la obiectivele tale financiare, atunci investiile in actiuni ar putea fi o solutie pentru tine si pentru banii tai.

Ce sunt actiunile?

Actiunile sunt valori mobiliare care ofera dreptul de proprietate asupra unei cote-parti dintr-o companie persoanei care detine aceasta actiune. Practic, cumparand actiuni, devii co-proprietar al companiei care le-a emis.

De ce sa investesc in actiuni?

Cum spuneam si mai sus, cumparand actiuni, devii co-proprietar al companiei, ceea ce iti ofera dreptul asupra unei parti din profitul acestei companiei, in dependenta de numarul de actiuni detinute. 

Plus la asta, daca compania se dezvolta si inregistreaza o crestere a valorii, aceasta crestere se va reflecta si in pretul actiunilor, astfel avand posibilitatea de a vinde actiunile detinute si de a inregistra profit din diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare.

Ce este bursa de valori?

Bursa de valori este o piata reglementata unde se intalneste cererea se oferta de instrumente financiare. Odata ce o companie devine publica si devinde cotata la bursa, preces numit IPO (oferta publica initala), actiunile sale pot fi cumparate si vandute pe piata secundara de capital, si anume la bursa. Practic, bursa actioneaza ca un intermediar intre cumparatori si vanzatori de titluri financiare cum ar fi actiuni, obligatiuni sau alte instrumente.

Cum sa investesti la bursa?

  1. Invata cat poti de mult

Pentru a deveni investitor de succes la bursa ai nevoie de trei resurse foarte importante: bani, timp si know-how. Dintre toata insa, cea mai importanta resursa este ultima. Inainte de a investi, asigura-te ca ai inteles ce inseamna piata financiara, care sunt mecanismele dupa care actioneaza, ce instrumente financiare vrei sa cumperi si cum functioneaza acestea, care este strategia, care sunt obiectivele tale privind investitiile etc. Cu cat esti informat mai mult, cu atat mai linistit o sa fii in situatiile de potentiale scaderi si o sa vezi in fiecare corectie a pietii o oportunitate si mai mare.

  1. Alege o strategie de investitii

Odata ce ai inteles mecanismele dupa care actioneaza bursa, ai ales instrumentele financiare in care sa investesti, trebuie sa iti definesti si sa alegi o strategie de investitii.


Aceasta strategie o alegi in dependenta de obiectivele tale privind investiile pe care le faci, astfel: alegi sa investesti pe termen scurt, alegand companiile cu mare potential de crestere, astfel vei inregistra profituri din diferenta de pret a actiunilor; alegi sa investesti pe termen lung, alegand companii sigure care distribuie regulat dividende (o cota parte din profitul obtinut care se distribuie actionarilor in functie de numarul de actiuni detinute); alegi sa investesti regulat, lunar de exemplu, o suma de bani sau intri pe piata din start cu o suma mare etc. 

  1. Alege cat de multi bani doresti sa investesti

Investitiile in actiuni sunt printre cele mai riscante investitii, dar si potentialele randamente sunt pe masura, tocmai din acest motiv este foarte important sa investesti banii de care nu o sa ai nevoie urgenta in viitorul apropiat. Inainte de a investi, important este sa iti construiesti un fond de urgenta - 3-6 venituri puse deoparte, dupa care sa te gandesti sa cumperi si instrumente financiare.
Astfel, in functie de posibilitatile financiare, poti sa investesti la bursa 5%, 10% sau chiar mai mult din venitul tau lunar.
Este mult mai avantajos sa investesti constant, lunar, trimestrial sume mai mici, decat sa investesti o singura data o suma mai mare.  

  1. Deschide un cont de investitii

Pentru a cumpara actiuni la bursa ai nevoie de un intermediar, un broker. Astfel, odata ce te-ai decis ca a venit momentul sa pui banii sa munceasca pentru tine, va trebuie sa iti deschizi un cont de investitii la broker. In momentul de fata exista foarte multe platforme pentru investitii, tot ce trebuie sa faci este sa studiezi ce ofera acestea, la ce piete iti ofera acces, care sunt comisioanele etc.

  1. Alege actiunile preferate

Odata ce ti-ai deschis un cont de investitii, tot ce trebuie sa faci este sa iti alimentezi contul si sa alegi actiunile pe care vrei sa le cumperi. Inainte de a cumpara actiunile unor companii, recomand sa analizezi situatiile financiare ale companiei respective, randamentele istorice ale actiunilor, daca distribuie sau nu dividente etc.

  1. Continua sa investesti

In experienta de investitor sigur o sa prinzi momente in care piata va fi in scadere, dar in astfel de momente trebuie sa iti pastrezi cumpatul. De multe ori, momentele de scadere pe bursa creaza niste oportunitati foarte bune de investitii, atunci este momentul in care instrumentele financiare sunt la „reducere”. Dar, dupa cum spuneam mai sus, trebuie sa analizezi foarte bine ce actiuni cumperi. Odata ce ai hotarat sa investesti pe termen lung, nu ar trebui sa te deranjeze micile scaderi ale pietii pe termen scurt. 

Care sunt cei mai buni brokeri de actiuni?

eToro. 

eToro este unul dintre cele mai populare site-uri de brokeraj din Romania. Pe eToro se pot tranzactiona actiuni, cryptomonede, forex, ETF-uri. eToro nu percepe nici un comision pentru tranzactionare. De asemenea eToro pune la dispozitia persoanelor si posibilitatea de copia strategia investitionala a diferitor investitori.


In momentul de fata eToro are o baza de circa 20 de milioane de clienti la nivel global.

XTB

In prezent, prin intermediul sucursalelor sale, XTB isi desfasoara activitatea in peste 13 tari, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta si Romania.

In ceea ce priveste oferta de instrumente financiare cu detinere a XTB aceasta este destul de generoasa. XTB iti ofera posibilitatea sa investesti in peste 2000 de actiuni individuale și peste 200 de ETF-uri cu detinere listate la 16 dinte cele mai mari burse de valori din lume.
Comisionul de tranzactionare cu detinere este 0 daca rulajul lunar este pana la maxim 100.000 euro.


TradeVille

Fondat in anul 1996 si cu o experienta de aproximativ 25 ani pe Piata de Capital din Romania, Tradeville este unul dintre cei mai importanti brokeri de investitii disponibili investitorilor romani. Prin intermediul Tradeville investitorii pot sa investeasca in instrumente financiare listate atat la bursa din Romania cat si pe marile burse internationale. Printre pietele de capital internationale accesibile investitorilor se numara: Zona Euro, UK, Polonia, Suedia, SUA si Canada. Prin intermediul Tradeville se pot cumpara actiuni, obligatiuni, ETF-uri etc.

Cum sa cumparati actiuni cu eToro

eToro pune la dispozitia investitorilor o gama larga de actiuni ale diferitor companii in functie de domeniul de activitate, zonele geografice, industrii etc. Procesul de tranzactionare este unul simplu si usor de inteles.

Pentru a cumpara actiuni cu eToro, trebuie urmati cativa pasi simpli:

  1. Deschizi un cont si incarci cartea de identitate. Acest lucru se poate face fie in aplicatia eToro disponibila si pe Android si pe iOS, fie direct in browser.
  2. Alimenteaza-ti contul. Acest lucru se poate face fie printr-un card bancar, fie printr-o platforma de plati.
  3. Cauta actiunile in care vrei sa investesti.
  4. Lanseaza ordinul de cumparare.
  5. Felicitari, acum poti sa astepti pana vei primi dividende sau vei avea castiguri din cresterea pretului actiunilor.

Sfaturi si strategii pentru incepatori

Daca esti incepator in investitiile in actiuni, iti recomand in primul rand sa te documentezi si sa inveti cat poti mai multe despre piata financiara, bursa si actiuni. Un al doilea pas este sa iti deschizi un cont demo pe o platforma de tranzactionare. Marea majoritatea a brokerilor pun la dispozitie o astfel de optiune. Astfel, poti „investi” si „tranzactiona” bani virtuali, in felul acesta o sa te inveti sa analizezi graficele si sa iti creezi o strategie investitionala.
In momentul in care incepi sa investesti cu adevarat, iti recomand urmatoarele:

  1. Nu investi toti banii intr-un singur instrument financiar. Diversificarea este prietenul numarul unu in investitii.
  2. Gandeste pe termen lung. In general, succesul cel mai mare il au investitorii pe termen lung pentru ca in felul acesta maximizeaza raporul randament/risc. Piata, pe termen lung, are un trend ascendent, dar pe termen scurt poate inregistra fluctuatii majore.
  3. Pune in aplicare efectul de cost dolar average. Acest lucru presupune investirea regulata, la anumite intervale de timp (lunar, trimestrial) a unor sume de bani. Astfel, o sa cumperi actiuni la diferite momente de fluctuatie ale pietii iar pretul la care cumperi va fi unul mediu. Astfel, sansele tale de a iesi pe plus sunt mult mai mari.
  4. Investeste doar banii tai. Nu te gandi sa imprumuti bani pentru a investi, mai ales daca esti la inceput pentru ca astfel iti creste aversiunea fata de risc si te vei panica in momentul in care piata va inregistra chiar si cea mai mica scadere.

Cum sa tranzactionezi actiuni

  1. Incepe devreme

Cu cat incepi mai devreme sa investesti, cu atat mai mult timp o sa ai pentru a invata cum functioneaza piata si sa lasi ca investitia ta sa aduca roade. O persoana care incepe sa investeasca de la 20 de ani isi va atinge obiectivele financiare mult mai rapid fata de cineva care incepe la 30 sau chiar 25 de ani. Plus la asta, cu cat esti mai tanar, cu atat mai multe riscuri iti poti asuma.

  1. Alege o strategie pe termen lung

In investitii trebuie sa faci ca timpul sa fie aliatul tau numarul unu. Cu cat orizontul tau investitional este pe termen mai lung, cu atat riscul sa pierzi este mai mic.

In imaginea de mai jos poti sa vezi ca, cu cat investitia este pe termen mai lung, cu atat sansele sa pierzi sunt mai mici.

investitori pe termen lung
  1. Investeste continuu

Important este sa iti creezi o disciplina atunci cand investesti, de exemplu: lunar, indiferent de fluctuatiile pietii, voi investi in actiuni 10% din venitul meu. In felul acesta, pe langa disciplina, o sa pui in aplicare si efectul de cost dolar average, descris mai sus. In felul acest, sansele tale de castig vor creste.

  1. Ce actiuni pot sa cumpar in Romania

Actiunile care pot fi cumparate in Romania le poti gasi pe site-ul bursei de valori din Bucuresti, printre acestea se numara si companiile serviciile carora le folosim in fiecare zi: Digi, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transgaz, BRD, BT, Fondul Proprietatea, Rompetrol, Teraplast etc. La BVB vei gasi atat companii care distribuie constant dividente cat si companii axate pe crestere. 

  1. Exemple de investitii

Mai jos o sa calculam ce s-ar intampla cu banii tai daca ai incepe sa investesti diferite sume de bani lunar si ai obtine un randament mediu anual de 10% si ai face asta constant timp de 15 ani.

Investitii de 100 lei lunar.

dobanda capitalizate

Poti sa observi ca doar cu o suma modica de 100 lei lunar, poti sa ajungi la un rezultat foarte bun. De-a lungul acestor 15 ani piata poate inregistra fluctuatii mari. Poate intr-un an portofoliul tau va fi pe minus cu 15% dar in anul urmator are o crestere de 40%. Pe bursa pot fi asemenea scenarii. Totusi sa obtii un radament mediu de 10% pe an este usor realizabil, trebuie doar sa studiezi foarte bine actiunile pe care le cumperi.

Investitii de 500 lei lunar.

investitii 500 lei

Daca reusim sa investim 500 de lei lunar, este evident ca si rezultatele financiare obtinute sunt remarcabile. Cu 208.000 lei poti sa iti inchizi anticipat creditul la locuinta, sa iti deschizi o afacere etc.

Investitii de 1000 lei lunar.

investitii 1000 lei

Cu 1000 de lei lunar, in 15 ani ai reusi sa obtii in jur de 420.000 lei. Acum sa ne imaginam ca te gandesti sa investesti doar cu 5 ani mai mult, ce s-ar intampla atunci?

investitii termen lung

Poti sa observi ca daca investesti doar cu 5 ani mai mult, sumele adunate vor fi de aproape 1,8 ori mai mari, asta pentru ca in investitii timpul trebuie sa fie aliatul tau, si impreuna cu efectul compus o sa te bucuri de rezultate frumoase peste ani.

Taxe si comisioane

In momentul in care vrei sa iti alegi un broker prin intermediul caruia sa incepi sa cumperi actiuni, este foarte important sa analizezi ce taxe si comisioane practica acest broker. Printre aceste comisioane pot fi: comision de tranzactionare, taxa de inactivitate (daca pentru o perioada de timp nu ai efectuat nici o tranzactie), taxa pentru incasarea dividendelor etc. Aceste comisioane iti vor afecta randamentul pe termen lung, din acest motiv este important sa gasesti un broker cu cele mai mici comisioane in functie de strategia ta.


Daca vrei sa tranzactionezi des, sa cumperi si sa vinzi actiuni la intervale mici de timp, recomand sa gasesti un broker care nu are comision de tranzactionare.


Daca vrei sa investesti pe termen lung, sa cumperi actiuni si sa le pastrezi in portofoliu, recomand sa gasesti un broker care nu percepe taxa de inactivitate etc.

Diversifica-ti portofoliul

In investitii un aspect foarte important este diversificarea. Sa nu investesti toti banii in actiunile unei singure companii doar pentru ca in ultimul timp a avut crestere. Randamentul trecut nu este o garantie a randamentului viitor, si daca „pariezi” banii pe o singura companie, risti sa pierzi foarte mult. Recomandarea este sa investesti in actiunile mai multor companii, din diferite industrii si sectoare de activitate. In momente de criza unele companii intra in colaps, altele infloresc, nu ai cum sa stii care va fi cea din urma. Pe langa diversificarea in mai multe tipuri de actiuni, este important sa diversifici si instrumentele financiare in care investesti, aici putem vorbi despre obligatiuni, ETF-uri, marfuri etc.

Nu investi in actiuni sume de care o sa ai nevoie in viitorul apropiat

Investitia in actiuni este un proces care trebuie gandit pe termen lung, din acest motiv este foarte important sa investesti banii de care stii sigur ca nu vei avea nevoie in viitorul apropiat.


Exemplu: Cand a inceput pandemia in martie 2020, indicele S&P 500 a avut o scadere de aproape 30%. E adevarat, in aproape 5 luni si-a revenit si a continuat sa creasca. Dar, daca erai in situatia in care ai nevoie urgenta in luna martie de banii investiti, erai nevoit sa vinzi in pierdere.

Pastreaza-ti cumpatul cand bursa de valori scade

In momentele de panica in piata, cand bursele sunt pe minus, este foarte important sa fii calm. Retine, nu ai pierdut nimic pana in momentul in care vinzi in pierdere. Revenind la exemplul de mai sus cu scaderea de 30% la indicelul S&P 500 in martie 2020. Daca in acel moment investeai, in aproape 5 luni inregistrai o crestere spectaculoasa. Situatiile de criza creeaza cele mai bune oportunitati. Warren Buffett spunea: „FII EUFORIC CAND TOATA LUMEA E PANICATA SI FII PANICAT CAND TOATA LUMEA E EUFORICA”.

Cum sa investesti corect la bursa

  1. Investitiile pasive

Investitia pasiva este o abordare invesititionala pe o un orizont mai mare de timp prin minimizarea numarului de tranzactii de cumparare si de vanzare a actiunilor sau a altor instrumente financiare. Prin aceasta strategie se urmareste cumpararea si pastrarea actiunilor pe termen lung, cu scopul de a obtine profit. Folosind aceasta strategie vei reduce costurile de tranzactionare si vei minimiza riscurile, pentru ca odata ce cumperi o actiune, un ETF ș.a.m.d pentru a le pastra pentru 5-10-15 ani, o sa fii imun la „zgomotele” care apar pe piata pe termen scurt.

  1. Poti sa investesti in indecsi sau ETF-uri

Daca ai decis ca investitiile pasive sunt pentru tine, nu vrei si/sau nu ai timp sa studiezi tot timpul piata, vrei sa ai diversificare maxima cu sume relativ mici, o solutie pentru tine ar fi sa investesti cumparand ETF-uri. Despre ETF-uri poti afla mai multe aici.

Ce influenteaza pretul actiunilor

Pretul actiunilor este foarte volatil, mai ales pe termen scurt. Acesta este influentat de foarte multi factori. Chiar si un zvon fals poate face ca pretul unei actiuni sa aiba fluctuatii majore.

Printre cei mai important factori care influenteaza pretul actiunilor sunt:

  1.  Publicarea informatiilor financiare. In functie de diferenta dintre rezultatele afisate si cele estimate, actiunile se pot aprecia sau pot cobori.
  1. Acordarea de dividende este un alt motiv care influenteaza decizia de a cumpara anumite actiuni.
  2. Majorarea de capital social prin incorporarea rezervelor se efectueaza atunci cand societatea nu vizeaza acordarea de dividend.  Majorarea de capital prin incorporarea rezervelor determina majorarea numarul de actiuni, acestea avand aceeasi valoare nominala.
  3. Majorarea de capital social prin aport se realizeaza prin emiterea de noi actiuni. Prin aceasta operatiune compania se finanteaza, iar investitorii pot achizitiona actiuni la un pret mai scazut decat cel din piata, daca cotatia este ridicata.
  4. Diminuarea capitalului social se efectueaza din cauza efectelor legii sau a unei hotarari a unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor. Tinand seama de aceste considerente, actiunile companiei vor scadea, deoarece investitorii doresc sa scape de acele actiuni.
  5.  Hotararile AGEA/AGOA pot schimba obiectul de activitate, pot introduce programe noi de investitii sau parteneriate. In functie de efectele pe care le pot produce aceste schimbari, pretul actiunilor din piata poate fi influentat in mod pozitiv/negativ. De asemenea, zvonurile legate de deciziile ce pot fi luate in aceste intruniri pot provoca reactii ale pretului.
  6. Climatul economic/macroeconomic are o influenta foarte importanta asupra intregii piete de capital. O bursa nu poate evolua pozitiv intr-un context macroeconomic prost.

Concepte despre bursa

  1. Randament

Randamentul investitiilor, uneori numit si rata de rentabilitate, profit etc, este raportul financiar care masoara cantitatea de bani castigata sau pierduta, comparativ cu suma investita initial. Cand vorbim despre o investitie financiara, acest raport este exprimat ca si procent. Sa ne imaginam ca a ai cumparat actiuni in valoare de 1000 de lei si intr-un an, aceste actiuni valoreaza 1120 lei. Acest lucru inseamna ca ai obtinut un randament de 12%.

  1. Diversificarea riscului

Diversifiarea riscului este o strategie utilizata de investitori pentru gestionarea riscului prin distribuirea fondurilor in diferite instrumente financiare din diferite sectoare, zone geografice, industrii etc. Astfel, in cazul in care intr-o zona se vor inregistra scaderi, celelalte vor amortiza caderea sau chiar o vor compensa.  Aceasta strategie inseamna ca „nu iti pui toate ouale in acelasi cos”.

  1. Dividende

Dividendele reprezinta o parte din profitul companiei care se distribuie actionarilor in functie de numarul de actiuni detinute. Odata ce cumperi o actiune, devii co-proprietar al companiei emitente, respectiv ai dreptul la o parte din profitul acesteia. Totusi, trebuie sa retii ca nu toate companiile distribuie dividende. Unele companii, mai ales cele din domeniul IT, reinvestesc profiturile, castigul actionarilor fiind dat de cresterea pretului actiunilor.

  1. Capitalizarea pe piata

Capitalizarea de piata a unei companii reprezinta valoarea absoluta a acesteia, egala cu pretul unei actiuni inmultita cu numarul de actiuni emise, in felul acesta poti sa vezi care este valoarea unei companii.

Bursa pentru incepatori. 5 strategii utile.

  1. Copiaza plasamentele altora

Daca esti la inceput si nu ai incredere in strategia pe care ai ales-o sau pur si simplu vrei sa te asiguri ca faci lucrurile bine, ai posibilitatea sa copiezi plasamentele pe care le fac investitorii mai experimentati. Acest lucru poate fi facut foarte simplu si usor folosind eToro ca platforma de tranzactionare.

  1. Investeste in ETF-uri

Daca vrei sa minimizezi riscurile, sa ai diversificare maxima chiar si cu sume de bani modice, ai posibilitatea sa investesti in ETF-uri. Ce sunt ETF-urile si cum poti sa investesti cumparandu-le poti afla aici.

  1. Investeste in actiuni individuale

Daca ai timp si vointa sa studiezi piata, rapoartele financiare ale companiilor, sa analizezi proiectele pe care acestea le au in derulare, atunci poti sa investesti in actiuni individuale - sa cumperi actiuni ale companiilor care stii ca au potential de crestere, se dezvolta continuu, distribuie dividente etc. Riscul pe care ti-l asumi este mai mare, dar si potentialul de randament este pe masura.

  1. Investitii active

Daca iti place sa tranzactionezi, poti studia si intelege un grafic al evolutiei unei companii, ai gasit un broker care nu percepe comision de tranzactionare si vrei sa iti asumi riscuri mai mare pentru a obtine si castiguri pe masura, poti sa folosesti strategia investitiilor active. Acest lucru presupune sa gasesti acele actiuni cu potential mare de crestere pe termen scurt si foarte scurt, sa le cumperi si sa le vinzi la momentul potrivit pentru a inregistra profitul.

  1. Investitii pasive

Daca totusi nu vrei sa iti asumi riscuri foarte mari, esti mai conservator si esti gata sa obtii castiguri mai mici, dar constant, in felul acesta sa ajungi treptat, incet dar sigur la obiectivele tale financiare, atunci alege strategia investitiilor pasive. Acest lucru presupune cumpararea si pastrarea pe termen lung a actiunilor sau ETF-urilor sigure, care distribuie dividende si care nu vor disparea in viitorii ani.

Intrebari Frecvente despre Actiuni: 

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram