Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

IFN -uri

IFN-urile furnizeaza servicii nebancare, cu criterii de eligibilitate mai permisive si proceduri de acordare a creditelor rapide mai flexibile.

Mrfinance.ro iti propune o lista cu cele mai cunoscute IFN-uri din Romania
IFN-urile solicita, in general, un numar redus de acte pentru un imprumut rapid
Inainte de a accesa un credit rapid, informeaza-te si alege cea mai buna oferta pentru tine
Arata mai mult

Lista IFN-urilor din Romania care ofera imprumuturi nebancare

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

IFN -uri

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 14/02/2024
Disclaimer publicitate

IFN - Institutii financiare nebancare in Romania

In Romania, IFN-urile - institutii financiare nebancare, functioneaza legal si, in functie de natura activitatii, sunt inscrise in registrele BNR. 

Desi se bucura de popularitate in randul romanilor, imprumuturile nebancare sunt mai scumpe decat cele bancare, avand perioada de rambursare a creditelor mai mica, de la 30 de zile pana la 5 ani.

IFN-urile practica DAE (Dobanda Anuala Efectiva) de pana la 80-90%, uneori chiar mai mult.  

Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare:

  • Acordare de credite - de consum, ipotecare, imobiliare
  • Leasing financiar
  • Emitere de garantii
  • Credite pentru membrii asociatiilor fara scop patrimonial, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc
  • Alte forme de finantare de natura creditului 

Institutiile financiare nebancare nu pot oferi produse precum: conturi de economii sau depozite bancare!

Lista institutii financiare nebancare din Romania

Numarul institutiilor este considerabil. Numarul IFN-urilor in Romania este de peste 140, fata de banci, care sunt in numar de doar 34. Dupa cum vei vedea si in ghidurile noastre, lista IFN-urilor, precum si ofertele diverse ale acestora, sunt variate si numeroase.

Iata o lista a catorva institutii financiare nebancare din Romania:

Iata si un infografic util, in care poti vedea cat mai clar care sunt diferentele dintre banci si IFN-uri.

Evolutia pietei creditelor IFN

In ultimul deceniu volumul de credite nebancare acordate populatiei a crescut cu peste 270% in ultimii 12 de ani, de la 800 de milioane de euro in 2011 la aproximativ 3 miliarde in 2023. Principalii factori care au dus la aceasta crestere sunt:

  • Accesibilitate. Conform unui raport al Institutului National de Statistica, 8 din 10 gospodarii din Romania au acces la internet. Avand in vedere ca majoritatea creditelor nebancare rapide pot fi accesate online de acasa, eliminand formalitatile birocratice si nevoia deplasarii la o sucursala - accesul la internet a facilitat si accesul la credite nebancare rapide.
  • Usurinta in aplicare. Cererea de credit pentru un imprumut nebancar se completeaza foarte rapid, online, fara nevoia de a furniza multe documente justificative si a astepta cateva zile sau chiar saptamani pentru aprobarea acesteia.
  • Conditii de acordare din ce in ce mai flexibile. Multe IFN-uri ofera conditii de creditare si rambursare personalizate si flexibile - lucru care a facut ca aceste imprumuturi sa fie tot mai atractive pentru romani.

La ce se uita oamenii cand acceseaza un imprumut de la IFN

Conform unui studiu realizat pe un esantion de 1003 persoane, circa 35% din respondenti au afirmat ca au sau avut un credit nebancar.

utilizarea creditelor nebancare

Pe langa asta, majoritatea respondentilor au indicat ca cele mai importante criterii pentru a accesa un credit este existenta unei posibilitati de a monitoriza si controla situatia financiara si posibilitatea de a face cumparaturi de la cat mai multe magazine fizice sau online.

aspecte importante in accesarea unui credit nebancar

De asemenea, beneficiile la care se asteapta un potential client in momentul in care vrea sa acceseze un credit rapid sunt:

  • O dobanda cat mai mica
  • Comisioane cat mai mici
  • Taxe anuale cat mai mici
  • Posibilitatea ca imprumutul sa poata fi accesat online.
credite nebancare - aspecte importante

Principalul motiv pentru care cineva nu ar renunta la pastrarea unui credit nebancar rapid este dobanda mica.

Cele mai cunoscute IFN-uri

In acelasi studiu, oamenii au fost intrebati daca cunosc sau daca au avut credite rapide de la unele dintre cele mai populare IFN-uri din Romania.

IFN -uri 1

Astfel, TOP 5 cele mai cunoscute IFN-uri sunt:

  1. Provident
  2. iCredit
  3. Viva Credit
  4. AXI Finance
  5. Credius

Cum accesez un credit ifn online?

Procesul de accesare a unui credit nebancar este eficientizat de platformele online.

IFN-urile pun la dispozitia clientilor formulare online, care vor fi procesate, de cele mai multe ori, in decursul aceleiasi zile. Totodata, un plus al acestor institutii este si asistenta telefonica. Pentru a usura procesul, acestia pun la dispozitie operatori ce te pot indruma catre accesare.

Creditele nebancare se pot realiza atat de catre persoane fizice, cat si de persoane juridice catre institutiile financiare nebancare, pe baza unui contract.

In acest contract sunt consemnate detalii, precum: suma accesata, dobanda aferenta, perioada de rambursare, clauze pentru neplata si alte detalii importante cu privire la activitatea de creditare.

Majoritatea IFN-urilor au conditii de eligibilitate minime iar dosarul pentru un credit rapid este mai putin consistent, nefiind necesare drumuri la alte institutii. 

Printre conditiile generale institutii financiare nebancare se numara:

  • Varsta cuprinsa intre 21 si 69 ani
  • Domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei
  • Buletin sau carte de identitate
  • Dovada unui venit stabil 

Platforma mrfinance.ro iti ofera accesul la ghiduri despre fiecare institutie financiara nebancara in parte, ghiduri ce contin informatii utile despre criterii de eligibilitate, acte necesare si dobanzi.

Iti recomandam sa consulti aceste ghiduri inainte sa optezi pentru un credit doar cu buletinul

Cele mai populare produse oferite de IFN-uri (institutii financiare nebancare)

Institutiile financiare nebancare s-au adaptat de-a lungul timpului cerintelor oamenilor. Un lucru firesc pentru o institutie ce ofera intr-un procent foarte mare credite rapide online, cu accesare imediata.

Desi tipurile de credite au diferite denumiri, acestea au si puncte comune.

Printre cele mai populare tipuri de credite oferite de IFN-uri, se numara:

  • Credit rapid fara acte - produs popular al IFN-urilor, cu o cerere minima de documente. Printre documentele solicitate pentru un credit ifn se numara buletinul si o dovada a veniturilor recurente.
  • Credit fara dobanda - sau dobanda 0% (mare atentie, caci aceste produse se adreseaza de cele mai multe ori noilor clienti). Totodata, este important sa cunosti si care este dobanda celui de-al doilea imprumut accesat la institutia in cauza.
  • Credit cu buletinul - toate institutiile financiare au un gama lor de produse acest tip de credit.
  • Credit rapid - sau imprumut rapid, este un produs ce devenit cunoscut pe piata din Romania inca din anul 2008, ca o solutie usoara a creditelor bancare sau a creditelor de nevoi personale.
  • Credit pana la salariu - acest tip de imprumut este accesat pentru nevoi urgente sau situatii neprevazute. Institutiile nebancare au compus un produs ce se muleaza exact pe nevoile oamenilor, atunci cand acestia nu au rude sau prieteni la care sa epeleze.
  • Credite online urgente - faptul ca un credit poate fi accesat 100% online a revolutionat piata de credite. Accesare online, la cateva clickuri distanta, de oriunde, cu documente atasate direct pe platforma.

Acestei liste i se adauga un numar de alte tipuri de imprumuturi de acest fel, aplicate si acordate in functie de politicile fiecarei institutii.

Exemplu de calcul pentru un credit rapid

Iata si un exemplu de calcul al unui produs financiar de acest fel, in cazul de fata, un credit rapid:

  • Suma imprumutata: 1.000 lei
  • Perioada: 30 de zile
  • Dobanda: 1.29% pe zi sau 12.9 lei pe zi (pentru un credit de 1.000 lei)
  • Total de rambursat: 1.387 lei

Iata si explicatia calculului de mai sus:

1.000 lei (suma Imprumutata) + [30 de zile x(1.29% dobanda pe zi sau 12.9 lei/zi)] = 1.000 lei (suma imprumutata) + 387 lei (dobanda)

Suma totala de rambursat: 1.387 lei

Gradul de indatorare IFN

Gradul de indatorare este o ecuatie matematica prin care se poate determina riscul la care esti supus atunci cand accesezi un credit online urgent, credit bancar etc. 

Gradul de indatorare este determinat de raportul dintre “suma cheltuielilor lunare” si “suma veniturilor lunare”. 

Pentru exemplul de mai sus, gradul de indatorare este calculat la un venit net lunar de 2.000 lei. 

Exemplu de calcul:

  • Pentru un imprumut de 1.000 lei
  • Dobanda de 1,29%
  • Durata de creditare de 30 de zile
  • Suma totala de rambursat va fi de 1.387 lei, din care 387 lei dobanda. 

Gradul de indatorare in acest exemplu este de (1.387/2000)*100 = 69.35% 

*Gradul de indatorare de 69.35% a fost calculat pentru un imprumut de 1.000 lei, si un venit net lunar de 2.000 lei.

IFN - intrebari frecvente

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram