Credite de nevoi personale

Găsiți cele mai bune oferte de credite de nevoi personale pentru dvs.

Un credit de nevoi personale poate fi un instrument excelent pentru a va consolida datoriile și pentru a primi o plata lunara fixa la o rata mai avantajoasa.

Dar ratele dobanzilor si alti termeni pot varia foarte mult în functie de scorul dvs. de credit și de alti factori.

mrfinace.ro va pune la dispozitie toate datele de care aveti nevoie pentru a lua cea mai avantajoasa decizie, plus informații despre cerintele necesare, puncte, ratele dobânzilor și cum puteți aplica – toate într-un singur loc.

Navigare placuta! 

Offers Coming Soon!

Credite de nevoi personale

Exista anumite situatii cand in ciuda gestionarii responsabile a bugetului lunar, intervine necesitatea utilizarii unei sume de bani, pe care nu o detinem la momentul respectiv. Cele mai simple solutii sunt reprezentate de imprumuturi, fie ele de la prieteni, institutii bancare sau institutii financiare nebancare.

Noi astazi vrem sa vorbim despre acele credite de nevoi personale oferite de banci. Castiga o tot mai mare popularitate in randul romanilor, multumita multiplelor avantaje pe care le ofera.

Ce este un credit de nevoi personale?

Creditele, in general, reprezinta procesul prin care o persoana fizica sau juridica, numita creditor, acorda un imprumut in bani unei persoane fizice sau juridice, numite debitor. Imprumutul este cu titlu rambursabil, fiind conditionat de plata unei dobanzi.

Cele mai cunoscute si utilizate astfel de imprumuturi sunt creditele de nevoi personale, in care imprumuturile sunt acordate de institutii de credit.

Creditele de nevoi personale sunt destinate strict persoanelor fizice si pot fi utilizate pentru satisfacerea unor nevoi diverse.

Persoana care solicita imprumutul nu are obligatia de a declara scopul in care intentioneaza sa utilizeze suma de bani imprumutata de la banca.

Totodata, nu trebuie sa plateasca niciun avans.

Suma care se poate imprumuta prin intermediul unui credit de nevoi personale este direct proportionala cu venitul solicitantului, dar exista si alte criterii importante in acordarea imprumutului.

Ultimele reglementari legale permit bancilor stabilirea propriilor praguri de indatorare, acesta fiind si motivul pentru care el poate sa difere de la o institutie bancara la alta.

Cum poti obtine un credit de nevoi personale?

Institutiile bancare existente pe piata ofera clientilor posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale.

Concurenta acerba si tendinta bancilor de a imbunatati experientele clientilor in contact cu acestea au dus de-a lungul timpului la multiple modificari in ceea ce priveste aceste imprumuturi.

Astfel, acestea au dezvoltat proceduri de aplicare tot mai usoare si la indemana, conditii de acordare minime si documentatii cat mai simplificate.

Iata care sunt principalele conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a obtine un credit de nevoi personale:

 • Sa dispui de venituri cu caracter permanent: acestea pot fi reprezentate de salarii, pensii, dividende, chirii sau orice alte tipuri de venituri recurente
 • Sa nu dispui de restante la alte credite, care sa te pozitioneze ca fiind un rau-platnic, si implicit, ca un factor de risc pentru banca in eventualitatea acordarii unui imprumut
 • Sa dispui de cetatenie romana
 • Sa ai o varsta de pana la 65 de ani la finalizarea perioadei de creditare daca veniturile vin din salariu si maxim 70 de ani la finalul perioadei de creditare daca veniturile sunt reprezentate de pensie.

Anumite aspecte pot varia in functie de banca cu care doresti sa colaborezi.

Din acest motiv, este necesar sa analizezi cu mare atentie institutiile existente pe piata si conditiile pe care acestea le impun in acordarea creditelor de nevoi personale.

In ceea ce priveste actele necesare, cele mai multe companii solicita un act de identitate si un acord ANAF, care se semneaza de solicitant.

In functie de institutie, este posibil sa se solicite si alte documente suplimentare.

Posibilitatea de plata a ratelor poate fi influentata de variabile precum: modificarea cursului valutar, fluctuatia veniturilor sau variatia indicelui de referinta.

Credite de nevoi personale pentru persoane necasatorite

Pentru obtinerea unui imprumut de la banca, este necesar ca solicitantul sa indeplineasca conditiile de eligibilitate impuse. Acestea se pot concretiza in valoarea veniturilor, istoricul de creditare etc.

Datorita faptului ca de cele mai multe ori solicitantii doresc sa acceseze sume mari de bani, opteaza pentru codebitori. Acestia pot fi reprezentanti de rude sau prieteni, care trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si solicitantul creditului. Simtul comun ne indeamna sa credem ca un codebitor este obligatoriu.

In realitate, necesitatea acestuia intervine doar atunci cand solicitantul singur nu este eligibil pentru suma dorita si se doreste suplimentarea imprumutului.

In situatia in care te intrebi care este politica bancilor cu privire la creditele de nevoi personale pentru persoanele necasatorite, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de un codebitor decat daca cu veniturile tale nu te incadrezi in suma pe care vrei sa o imprumuti.

Care sunt cerintele pentru un credit de nevoi personale?

Principalele elemente care influenteaza semnificativ obtinerea unui credit de nevoi personale sunt istoricul de credit si sursa de venit.

 • Istoricul de credit

Institutiile bancare analizeaza cu atentie istoricul de credit al persoanei care solicita un imprumut, pentru a-si minimiza riscurile financiare.

In acest sens, se investigheaza imprumuturile realizate in trecut si comportamentul de plata al solicitantului.

Acest procedeu este unul mult mai complex, datele fiind furnizate de Biroul de Credite.

Pentru aceia dintre voi care nu ati mai auzit de aceasta institutie, trebuie sa stiti ca ea este responsabila pentru strangerea si furnizarea de informatii referitoare la persoanele fizice care au contractat credite de-a lungul vietii, au facut achizitii in rate sau au fost asigurate impotriva unor riscuri de neplata.

Biroul de credite analizeaza istoricul solicitantului si face analize rationale, cu scopul de a decide daca persoana este eligibila pentru imprumut sau este susceptibila de a nu-si plati ratele la timp.

Biroul de credite gestioneaza atat istoricul pozitiv, cat si cel negativ.

Utilizeaza un sistem de scoring pentru a determina eligibilitatea solicitantului pentru credit. Acesta reprezinta probabilitatea clientului de a-si achita ratele in timp util si utilizeaza un model statistic numit Fico Store.

Cu ajutorul sistemului se ofera solicitantilor scoruri cuprinse intre 300 (probabilitate mica de plata) si 850 (probabilitate mare de plata). Scorul se calculeaza folosindu-se 5 variabile: creditele in derulare, durata istoricului, creditele noi obtinute, sumele datorate si tipurile de credite utilizate.

 • Istoricul de plata utilizeaza informatii precum sumele restante, platile efectuate la creditari, numarul de zile intarziate, durata de timp care a trecut de la aparitia restantelor, numarul de restante si numarul de credite rambursate fara intarzieri.
 • Sumele datorate se evalueaza prin indici precum numarul de credite, soldul lor si ponderea creditului in totalul liniei de credit.
 • Durata istoricului se calculeaza prin timpul scurs de la deschiderea conturilor si inregistrarea activitatii in acestea.

In ceea ce priveste creditele noi, ele sunt evaluate in functie de numarul lor, tipul, interogarile de la biroul de credit si deschiderea ultimului cont. In final, tipul de credit utilizat face referire la numarul total de conturi ale solicitantului, ce este defalcat pe tipuri de produse.

Ce putem deduce de aici este ca istoricul de credit se analizeaza in functie de un scor de credit complex, ce tine cont de nenumarati factori relevanti.

 • Sursa de venit

Sursele de venit acceptate de banci pentru creditare difera de la o institutie la alta.

De aceea, este necesar sa va interesati pentru fiecare optiune in parte care sunt veniturile acceptate ca fiind eligibile pentru un credit de nevoi personale. In principiu, sunt acceptate urmatoarele tipuri de venituri:

 • Salarii si alte tipuri de venituri permanente cu natura salariala. Pot fi reprezentate de comisioane din vanzari, bonusuri de performanta, stimulente, sporuri, bonuri de masa etc.
 • Venituri provenite din diurne obtinute in completarea veniturilor salariale, pentru diverse categorii profesionale.
 • Venituri obtinute prin inchirieri.
 • Venituri obtinute din desfasurarea unor profesii liber autorizate.
 • Dividende obtinute de la societati comerciale.
 • Venituri obtinute din contracte de munca ce au fost desfasurate in afara tarii pentru perioade minime de un an.
 • Venituri din arta, lucrari stiintifice, contracte de cesiune a drepturilor de autor, mostenirea unor drepturi de autor etc.
 • Diverse tipuri de pensie: pentru caz de boala, limita de varsta, pensii de invaliditate, medicale etc.
 • Diverse venituri din rente viagere.

Pentru ce sume se cere girant?

Girarea este necesara doar in acele momente in care solicitantul nu este eligibil pentru imprumutul dorit din pricina venitului prea mic.

Astfel, pentru a accesa suma de bani de care are nevoie, solicitantul are optiunea de a gasi o a terta parte care sa se angajeze sa plateasca datoriile in situatia in care solicitantul este incapabil sa le achite.

Pentru ca cererea de imprumut sa fie eligibila, este necesar ca girantul si imprumutatul sa respecte aceleasi conditii de eligibilitate si bonitate. 

Acestia trebuie sa fie solvabili in momentul acordarii creditului.

Aspectele referitoare la giranti difera de la o institutie la alta. In anumite situatii se cere ca imprumutatul si girantul sa dispuna de aceeasi adresa, iar in altele nu.

Nu ezita sa ceri aceste informatii direct de la banca cu care urmeaza sa se realizeze colaborarea.

Depunerea dosarului de credit si confirmarea imprumutului

Timpul este important pentru tine si cele mai multe banci inteleg acest lucru.

De aceea, ele dispun pe site-urile lor de simulatoare de credite, unde tu iti introduci detalii referitoare la situatia ta si iti va fi calculata suma totala pe care o vei plati dupa rambursare, valoarea primei rate si valoarea dobanzii anuale efective.

Odata ce ti-ai facut o idee referitoare la ce inseamna un credit de nevoi personale, te poti deplasa la banca pentru a te interesa cu privire la dosarul de credit.

Actele necesare pentru creditare difera de la o banca la alta, motiv pentru care consideram ca este important sa te interesezi direct de la banca cu privire la acest aspect.

Consultantii de acolo te vor indruma cu privire la urmatorii pasi, pana la confirmarea imprumutului.

La ce sa te uiti atunci cand iei un credit de nevoi personale

O greseala comuna a celor ce doresc sa aplice pentru un credit de nevoi personale este aceea de a compara creditele prin prisma dobanzii.

Aceasta strategie nu este una potrivita, deoarece institutiile financiare practica diverse comisioane, ce fac comparatia imposibila. Pentru a intelege acest aspect, oferim urmatorul exemplu:

Banca X ofera un comision initial de 1.75% si o rata a dobanzii de 10%. Banca Y practica dobanda de 12% si comision lunar de 0.5% din sold. Intrucat costurile sunt exprimate diferit, ele nu pot fi comparate.

De aceea, legislatia din anumite tari a impus utilizarea dobanzii anuale efective (DAE) ca etalon pentru compararea creditelor.

DAE are rolul de a aduce costurile la un numitor comun, intrucat toate comisioanele implicate sunt incluse aici, pentru ca creditul sa fie comparabil.

Diferentele mari intre DAE si rata dobanzii se pot datora tocmai acestor costuri suplimentare: asigurari, comisioane initiale, comisioane anuale, lunare etc.

Un credit este cu atat mai avantajos cu cat dispune de o dobanda anuala efectiva mai mica. Iar pentru ca aceasta comparatie sa fie corecta, este important ca DAE sa fie calculata pentru aceeasi perioada de timp si aceeasi suma de bani pentru fiecare oferta in parte.

Dobanda fixa

Recomandarea noastra este sa optezi pentru un credit de nevoi personale cu rata fixa, care sa iti ofere posibilitatea de a cunoaste de la inceput toate costurile pe care acesta le implica.

Creditele de nevoi personale cu rata fixa cuprind si evolutia viitoare a randamentelor, motiv pentru care ele pot fi mai scumpe sau mai ieftine decat cele variabile, in functie de perspectiva pe termen lung.

Cu alte cuvinte, o dobanda fixa va ingheta costurile imprumutului.

Persoanele care opteaza pentru imprumuturi vor plati aceeasi rata lunara pe toata perioada de creditare.

Permite o planificare optima si responsabila a bugetului si minimizeaza riscurile.

Dezavantajul pe care il implica este ca odata contractat un astfel de credit, nu se va mai putea reduce dobanda pe piata interna, unica alternativa pentru o reducere de costuri fiind o refinantare.

Dobanda flexibila

Ratele cu dobanda variabila pot sa sufere de cresteri sau scaderi de costuri pe parcursul perioadei de imprumut, intrucat acestea fluctueaza in functie de un anumit indicator monetar.

Bancile utilizeaza pentru imprumuturile in lei indicele Robor.

In cazul acestor credite de nevoi personale, dobanda poate fi influentata pe parcurs de modalitatea in care evolueaza piata.

Dobanzile fixe minimizeaza riscurile la care clientii se supun, fiind dezavantajoase atunci cand vorbim despre trenduri ascendente si dobanda nu poate fi modificata in functie de modificarea favorabila a pietei.

Cele cu dobanda variabila permit profitarea de aceasta evolutie favorabila.

De asemenea, dobanda variabila nu necesita plata unui comision pentru actiunile de rambursare anticipata.

Credit de nevoi personale pentru a achizitiona o masina

Multi dintre cei care vor sa isi achizitioneze o masina nu dispun de suma de bani necesara pentru a face acest lucru.

Exista mai multe solutii pentru aceasta situatie: varianta leasingului auto, creditul auto sau creditul de nevoi personale.

Fiecare varianta prezinta avantajele si dezavantajele sale, insa noi ne vom rezuma la ultima varianta de creditare, multumita avantajelor pe care le implica.

Costul unui credit de nevoi personale pentru a achizitiona o masina poate fi usor mai costisitor decat celelalte variante mentionate, insa permite solicitantului imprumutului sa achizitioneze si masini la mana a doua.

Totodata, spre deosebire de alte tipuri de creditare, nu impun ca solicitantul sa depuna vreun efort financiar, avansul fiind minim.

In situatia in care solicitantul nu dispune de veniturile necesare, el poate apela la un codebitor.

Avantajele unui credit de nevoi personale

Exista diverse variatii ale unui credit de nevoi personale, motiv pentru care e posibil ca datele problemei sa se diferentieze de la un tip la altul.

Vorbim aici despre credite cu garantie ipotecara, credite cu destinatie precizata, credit pentru masina, credit cu dobanda fixa sau variabila etc.

La modul general, avantajele acestora sunt urmatoarele: 

 • Permit obtinerea simpla si rapida a unor sume de bani ce se pot ridica pana la 100.000 de lei, in functie de banca pentru care se opteaza. In cazul in care se ofera garantii, sumele de imprumutat se pot mari.
 • Dobanzile sunt rezonabile, fiind mai mici decat in cazul creditelor rapide si imprumuturilor oferite de diverse institutii financiare nebancare.
 • Sunt simple de obtinut, in ideea in care necesita un minimum de documentatie din partea solicitantului.

Dezavantajele unui credit de nevoi personale

Dezavantajele unui credit de nevoi personale sunt acelea pe care orice tip de credit le implica: dobanda.

Desigur, aceasta este justificata, avand in vedere ca se acceseaza o suma de bani de care este nevoie la un anumit moment. Practic, este un serviciu pentru care e firesc sa se plateasca o anumita suma de bani.

Dobanda este de la medie spre mare, fiind mai mica decat una a unui credit rapid, dar mai mare decat cea pe care un credit ipotecar o implica. Un alt dezavantaj al acestor credite este reprezentat de usurinta cu care pot fi accesate.

Da, stim ca acesta este un avantaj deopotriva, insa creditele pot fi foarte paguboase pentru acele persoane care nu le gestioneaza responsabil.

In situatia in care ele nu se platesc la timp, bancile aplica penalizari usturatoare. In final, solicitantul va ajunge la o supra platire a creditului, ceea ce nu este favorabil.

Banci de la care poti accesa un credit de nevoi personale

Pe piata de profil exista nenumarate companii care presteaza acest serviciu.

Solutiile sunt la indemana tuturor, informatiile fiind tot mai simplu de accesat.

Daca se intampla sa nu cunosti ofertele disponibile, te punem noi la curent cu cele mai cunoscute banci ce ofera acest tip de creditare.

Credit de nevoi personale ING

ING ofera posibilitate de imprumut cu banii pe loc, fara documente de venit.

Sumele care se pot accesa pot ajunge pana la 90000 lei. Compania ofera creditul intr-o perioada de timp scurta, fara prea multe batai de cap.

Practica o dobanda fixa de pana la 9.25%/an. In ceea ce priveste comisioanele practicate, administrarea lunara este gratuita.

Analiza dosarului costa 200 lei, iar rambursarea anticipata este taxata cu 0.5% sau 1%, in functie de dobanda.

Credit de nevoi personale BCR

BCR ofera clientilor posibilitatea de accesare a unui credit de nevoi personale (poarta denumirea de credit divers).

Ratele lunare sunt fixe, nu practica comisioane de analiza si administrare si ofera protectie extinsa pentru situatii neprevazute.

Suma maxima care se poate imprumuta este de 110.000 lei si se accepta maxim un coplatitor.

Credit de nevoi personale BRD

Este vorba despre creditul de nevoi personale Expresso Instant, ce se acorda rapid cu documentatie simplificata, cu comision de administrare gratuit.

Se poate accesa o finantare instanta de pana la 5000 lei. Pentru o suma de bani mai mare, Expresso ofera finantarea necesara.

Dobanda este fixa si se poate opta pentru o perioada de gratie de pana la 6 luni.

Credit de nevoi personale BT

Creditul de nevoi personale de la BT iti ofera posibilitatea de a imprumuta pana la 20.000 de euro, pentru perioade de minim 2 luni si maxim 5 ani.

Poti opta pentru dobanda fixa sau variabila.

Pentru accesare, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:

 • sa ai venituri cu caracter permanent
 • sa nu ai restante la credite
 • sa fii cetatean roman
 • sa ai pana la 65 de ani la finalul perioadei de creditare.

Sfaturi si recomandari de la echipa mrfinance.ro

Recomandarea noastra este ca inainte de a aplica pentru un credit, sa analizezi cu mare atentie toate ofertele existente pe piata de profil, in asa maniera incat sa alegi varianta care se pliaza optim nevoilor tale.

Odata aleasa banca cu care vei colabora pentru acordarea imprumutul, citeste cu atentie contractul inainte de a-l semna. Verifica care este suma accesata si care va fi suma achitata la finalul creditarii, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra costurilor imprumutului.

Creditele de nevoi personale sunt excelente pentru acele situatii critice cand apare necesitatea unor sume de bani de care nu dispui. Noi te sfatuim sa nu optezi pentru acestea daca nevoile tale nu sunt urgente.

Spre exemplu, este indicat sa optezi pentru un credit cu scopul de a-ti repara masina pe care o folosesti zilnic pentru a merge la munca, pentru a repara diverse electrocasnice stricate, pentru diverse intervenții medicale etc.

Nu iti recomandam sa realizezi credite pentru nevoi nejustificate, cum ar fi achizitionarea unui telefon de ultima generatie, in conditiile in care nu ai nevoie de unul. Aplica pentru aceste credite daca stii ca esti o persoana responsabila si le vei gestiona cum se cuvine.

Mrfinance.ro » Credite Bancare » Credit de nevoie personale

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.