Disclaimer publicitate

Cat te costa sa cresti un copil?

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 01/10/2024
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Romania trece prin cea mai grea criza demogafica din istoria sa. In primele 6 luni din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii, cel mai mic numar din ultimii 145 de ani.
Imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii nu este o problema prezenta doar in Romania. Majoritata tarilor dezvoltate o au. Sunt mai multi factori care au dus la scaderea natalitatii: cresterea nivelului de educatie, in special al femeilor, scaderea mortalitatii infantile, dezvoltarea economica care vine la pachet si cu schimbarea stilului de viata si cresterea standardului de viata. 

Odata cu cresterea standardului de viata cresc si cheltuielile asociate familiei: incepe sa ne preocupe mult mai mult calitatea vietii noastre si a copiilor nostri. Este absolut normal ca parintii sa doreasca ce e mai bun pentru copiii lor: cel mai bun spital pentru nastere, o gradinita decenta, o scoala buna, sa-i sustina hobby-urile etc. Multi tineri pot considera ca o familie cu copii poate deveni o provocare financiara. Propun sa studiem mai bine problema si, evident, sa venim si cu ceva solutii.

Costul cresterii unui copil in Romania

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru cresterea unui copil de la nastere pana la varsta de 19 ani in cadrul unei familii din mediul urban. Rezultatele sunt, cel putin, interesante, pe alocuri chiar infricosatoare.

Ajustat la rata inflatiei, costul pentru cresterea unui copil nascut in 2024 este de 594.070 RON pentru primul copil, si 417.989 RON pentru al 2-lea copil. Astfel, cresterea a 2 copii in Romania poate presupune un efort financiar total de 1.000.000 lei pana la terminarea liceului. Aici sunt luate in calcul costurile cu nasterea si primul an din viata copilului, imbracamintea, incluziunea sociala, educatia, vacantele, transport etc. Evident, aceste costuri pot varia semnificativ de la o familie la alta, insa un lucru ramane cert, sa cresti astazi un copil nu este ieftin. 

Ce putem face?

De remarcat este faptul ca mai sus au fost analizate costurile aferente cresterii unui copil pana la varsta de 19 ani, adica pana la terminarea liceului. Nu sunt deloc de neglijat si cheltuielile cu facultatea, prima locuinta, prima masina, eventual nunta etc.

Cel mai inteligent lucru pe care-l putem face ca sa reducem stresul financiar in procesul de crestere a copilului, este sa ne planificam obiectivele si sa facem tot ce tine de noi ca sa-i oferim un start cat se poate de bun in viata. Pentru asta, evident, recomandat este sa facem din timp economii si investitii. Am scris un articol detaliat despre cum poti gestiona alocatia copilului ca sa-i oferi copilului lucrurile si experientele de care ai nevoie, il poti gasi aici.

Cu toate acestea, este un calcul care merita facut inca odata. Conform studiilor, cheltuielile cele mai mari sunt pentru copiii de peste 11 ani. Automat, daca ne planificam din timp aceste cheltuieli, o sa fii surprins cat de usor pot fi acoperite.

Sa spunem ca vrem in cativa ani, 3-5 ani sa intemeiem o familie si sa avem un copil. Daca incepem sa investim in aceasta directie 400 lei pe luna, pana apare copilul, ulterior vom economisi si alocatia care este 700 lei in primii 2 ani si 300 lei pana la 18 ani si obtinem un randament mediu de 8%/an, la varsta de 11 ani a copilului am avea in cont peste 290.000 lei. Daca continuam exercitiul pana la 18 ani, in cont ar fi deja peste 634.000 lei. Cu acesti bani putem sa oferim un start bun in viata copilului, nu?
Daca nu avem posibilitatea sa economisim din banii proprii, este suficient sa economisim doar alocatia pe care o primim din partea statului. Cu 700 lei in primii 2 ani si 300 lei pana la 18 ani, investiti cu 8%/an, am avea in cont peste 200.000 lei.
Evident, pentru asta ai nevoie de disciplina sau de un prim pas. Nu stii cum sa-l faci? Nici o problema, completeaza acest formular de contact si te voi indruma 100% gratuit.

Concluzii

In concluzie, cresterea unui copil poate fi o provocare financiara, mai ales daca nu avem o planificare in prealabil. Din acest motiv recomandarea este sa ne gandim din timp la viitorul copiilor nostri si sa ne pregatim. Chiar si cu un efort financiar mic, cu puterea timpului, putem obtine niste lucruri impresionante.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

07/10/2024
IRCC Octombrie 2024

IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]

Citeste mai mult
01/10/2024
Venit Pasiv

Venit pasiv - un termen tot mai des vehiculat in ultima vreme. Chiar si in discutiile cu clientii mei, venitul pasiv este un obiectiv din ce in ce mai des intalnit. In acest articol o sa raspund la intrebarile: pot avea o sursa de venit 100% pasiv, ce este un venit pasiv dar si cateva […]

Citeste mai mult
28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram