Disclaimer publicitate

A doua locuinta prin credit ipotecar

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 04/09/2024
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
Diferenta dintre creditul ipotecar standard si Noua Casa

Programul Noua Casa este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Prin Noua Casa pot fi achizitionate locuinte de pana la 140.000 euro, daca au fost construite cu cel mult 5 ani inainte de accesarea creditului, si pana la 70.000 euro pentru celelalte categorii de locuinte.

Una dintre dilemele atunci cand vine vorba de achizitia unei locuinte este: „pot accesa un credit ipotecar daca deja am un credit Noua Casa?”. Raspunsul este DA, insa trebuie sa fii atent la toate nuantele. Despre acest lucru vom discuta in acest articol, daca poti avea doua credite ipotecare in acelasi timp si care sunt detaliile la care trebuie sa fii atent.

Diferentele majore intre un credit ipotecar standart si un credit Noua Casa sunt:

  1. Avansul minim necesar la Noua Casa este 5% daca valoarea locuintei este sub 70.000 euro. Daca valoarea este peste 70.000 euro, avansul este de 15%. In cazul unui credit ipotecar obisnuit, avansul minim este de 15%. Articolul complet despre avansul la un credit ipotecar il gasesti aici.
  2. Dobanda la creditul Noua Casa este doar variabila si se calculeaza in functie de IRCC. La un credit ipotecar obisnuit poti opta intre dobanda fixa, dobanda variabila sau dobanda mixta.

Este avantajos sa ai mai multe credite ipotecare?

Atunci cand ai mai multe credite ipotecare exista si avantaje, si dezavantaje. Iti vom prezenta mai jos cateva dintre ele.

Avantaje:

  • Cresterea valorii in timp. Imobilele au tendinta de a se aprecia in timp. Acest lucru poate fi un argument solid pentru a face investitii chibzuite in imobiliare.
  • Diversificarea investitiilor. Avand mai multe imobile in proprietate, automat ai un grad de diversificare mai mare, lucru care iti poate oferi stabilitate pe termen lung.
  • Inflatia. Desi inflatia este perceputa de multe ori ca un lucru negativ, sa nu uitam ca pe langa erodarea puterii de cumparare a banilor, inflatia erodeaza si datoriile, astfel valoarea reala a datoriei scade in timp datorita inflatiei.

Dezavantaje:

  • Grad mare de indatorare. Atunci cand ai mai multe credite, automat ai si un grad de indatorare mai ridicat, lucru care poate prezenta riscuri pe termen lung in cazul in care cresc dobanzile sau iti scad veniturile. Iti recomand sa citesti articolul detaliat despre gradul de indatorare.
  • Risc de neplata. Avand mai multe credite, exista posibilitatea unor dificultati financiare, lucru care poate duce chiar si la pierderea proprietatilor.

Conditii pentru accesarea unui al doilea credit ipotecar

Accesarea unui al doilea credit ipotecar vine la pachet cu niste conditii suplimentare fata de un prim imprumut. Asadar, uite care lucrurile la care sa fii atent atunci cand vrei sa cumperi a doua proprietate prin credit ipotecar.

  1. Avansul. Daca pentru primul credit ipotecar banca solicita avans de 15%, pentru a doua proprietate avansul trebuie sa fie de minim 25%. Acest lucru implica un efort financiar mai mare pentru a sustine acest aport.
  2. Gradul de indatorare. Gradul de indatorare impus de BNR este 40%. Acest lucru inseamna ca toate ratele cumulate a unei persoane nu trebuie sa depaseasca 40% din venituri. Un al 2-lea credit ipotecar iti va creste gradul de indatorare, lucru la care trebuie sa fii foarte atent. In anumite conditii bancile pot face exceptii si sa aprobe un grad de indatorare mai mare de 40%, insa acest lucru nu este deloc recomandat pe termen lung.
  3. Istoric de credit pozitiv. Pentru a obtine un al 2-lea credit ipotecar trebuie sa ai un istoric de credit foarte bun, altfel banca iti poate respinge cererea de imprumut.
  4. Garantia imobiliara. Similar cu primul credit ipotecar, proprietatea achizitionata va servi drept garantie pentru credit.
Exemplu de calcul pentru al 2-lea credit ipotecar

Sa ne imaginam ca ai un credit ipotecar pentru o locuinta care a costat la momentul achizitiei 100.000 euro. Avansul tau a fost 15%, iar valoarea creditului 85.000 euro. Pentru acel imprumut platesti o rata lunara de aproximativ 650 euro.

Acum vrei sa-ti cumperi o a doua locuinta pentru a o lasa copiilor. Locuinta costa 120.000 euro, respectiv trebuie sa ai un avans de 25%, adica 30.000 euro. Suma imprumutata ar fi 90.000 euro, respectiv ai avea o rata lunata de aproape 700 euro.

Ca sa te si incadrezi in gradul de indatorare, ca sa poti accesa si al 2-lea credit, ar trebui sa ai venituri lunare de cel putin 3.400 euro

Cele mai avantajoase credite ipotecare

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank

Raiffeisen bank Logo
Foarte bun
5.0

Raiffeisen Bank Credit Ipotecar - Casa Ta

Suma
intre 25.000 si 1.450.000 RON
Perioada de creditare
intre 36 si 360 luni
Dobanda

Fixa primii 3 ani, incepand de la 4.75%/an

Variabila, incepand de la 7.45%/an

Moneda
RON
Asigurare de viata

nu este obligatorie

  • 900 lei comision de analiză dosar
  • 5 lei comision de administrare cont
Aplica acum
Actualizat: 20 aprilie 2025

Raiffeisen Bank ofera o dobanda fixa de 4,9% pentru primii 3 ani, oferta care o plaseaza printre cele mai avantajoase oferte din piata. Cu toate acestea, pentru a profita de dobanda respectiva, clientul trebuie sa bifeze anumite criterii:

  • Clasa energetica A pentru imobilul achizitionat
  • Virarea salariului intr-un cont Raiffeisen
  • Incheierea unei asigurari de viata

Banca Comerciala Romana (BCR)

BCR

Credit Casa Mea - BCR 1
Foarte bun
5.0

Credit Casa Mea - BCR

Suma
intre 45.000 si 1.000.000 RON
Perioada de creditare
intre 1 si 360 luni
Dobanda

Fixa primii 3 ani,incepand de la 5.39%/an

Fixa primii 5 ani,incepand de la 6.19%/an

Fixa primii 10 ani, incepand de la 9%/an

Variabila, incepand de la 8.25%/an

Moneda
RON
Asigurare de viata

nu este obligatorie, dar ai reducere de 0.3% la dobanda daca o faci

0 comisioane de analiza si administrare

Aplica acum
Actualizat: 20 aprilie 2025

BCR are o dobanda fixa pentru primii 3 ani de 4,99%, lucru care o plaseaza in topul bancilor cu cele mai atractive dobanzi la creditele ipotecare. Conditiile pentru a putea profita de aceasta oferta sunt similiare cu cele de mai sus: clasa energetica a imobilului, virarea salariului intr-un cont BCR si incheierea unei asigurari de viata.

UniCredit

UniCredit

Credit Ipotecar UniCredit Bank 2
Bun
4.8

Credit Ipotecar UniCredit Bank

Suma
intre 47.000 si 1.700.000 RON
Perioada de creditare
intre 36 si 360 luni
Dobanda
  • Fixa primii 3 ani, incepand de la 4.99%/an
  • Fixa primii 5 ani, incepand de la 5.90%/an
  • Variabila, incepand de la 8.36%/an
Moneda
RON
Asigurare de viata

este obligatorie

  • 900 de lei comision de analiză dosar
  • 10 RON comision administrare cont
Aplica acum
Actualizat: 20 aprilie 2025

UniCredit la fel se plaseaza in topul bancilor cu cele mai bune dobanzi fixe pe 3 ani la creditele ipotecare. Dobanda pentru un credit ipotecar de la UniCredit este 5,29% pentru primii 3 ani. Similar cu bancile de mai sus, oferta UniCredit este conditionata de indeplinirea unor cerinte, cum ar fi clasa energetica a imobilului si virarea salariului in contul UniCredit. 

ING Bank

ING Bank

Credit ipotecar ING 3
Foarte bun
5.0

Credit ipotecar ING

Suma
intre 13.000 si 1.200.000 lei
Perioada de creditare
intre 36 si 360 luni
Dobanda
  • Fixa primii 5 ani,incepand de la 5,99%/an
  • Variabila, incepand de la 7.64%/an
Moneda
RON
Asigurare de viata
  • nu este obligatorie, dar ai reducere de 0.3% la dobanda daca o faci
  • 900 de lei comision de analiză dosar
  • 0.5% daca perioada ramasa < 1 an si 1% daca perioada ramasa > 1 anpentru rambursare anticipata, doar daca ai dobanda fixa
  • 9 lei comision de administrare cont daca nu incasezi veniturile la ING
Aplica acum
Actualizat: 20 aprilie 2025

ING are o oferta avantajoasa la creditele ipotecare si percep o dobanda fixa de 5,59% pentru primii 5 ani. Si aceasta oferta este supusa unor cerinte cum ar fi: clasa energetica a imobilului, incheierea unei asigurari de viata si virarea salariului intr-un cont ING.

Concluzii

In concluzie, da, poti accesa un al 2-lea credit ipotecar chiar daca ai o locuinta achizitionata prin printr-un credit standart sau credit Noua Casa. Daca bifezi conditiile enumerate mai sus: avansul de 25%, gradul de indatorare si istoricul pozitiv, banca iti poate aproba cererea de credit.

Nu uita sa folosesti calculatorul de credite ipotecare pentru a vedea care ar fi rata lunara aferenta imprumutului, dobanda si toate costurile aferente. Alege oferta care ti se potriveste, aplica si in scurt timp vei fi contactat de catre unul dintre partenerii nostri pentru a te ajuta cu tot procesul.

Intrebari frecvente

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

25/04/2025
MSCI World

Daca esti in lumea investitiilor, fie ca vrei sa incepi, fie ca deja ai experienta pe piata financiara, cu siguranta ca ai auzit despre indici bursieri - un intrument bun de start in investitii. De ce? Pentru ca iti ofera diversificare din start, cu costuri reduse si fara sa fii nevoit sa alegi tu actiunile […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicele Dow Jones

Investitiile in indici bursieri au devenit tot mai populare datorita avantajelor oferite: diversificare, transparenta, lichiditate si accesibilitate. Indicii reprezinta cosuri de actiuni care reflecta performanta unei piete sau a unui sector economic. Prin investitii in indici, investitorii pot obtine expunere la un segment larg al economiei, fara a fi nevoiti sa analizeze fiecare companie in […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Nasdaq 100

Investitiile in indici bursieri au devenit o metoda tot mai populara de diversificare si crestere a portofoliilor. In loc sa achizitioneze actiuni individuale, multi investitorii pot obtine expunere la un cos de companii prin intermediul unui singur instrument financiar. Acest lucru reduce riscul specific unei companii prin diversificare - unul dintre pilonii importanti in investitii. […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicii Euro Stoxx

Investitiile in indici bursieri au devenit una dintre cele mai populare si eficiente metode de diversificare a portofoliilor. Acestia permit expunerea la o gama larga de companii, fara a fi nevoie de analiza individuala a fiecarui activ. Prin intermediul ETF-urilor si altor produse derivate, investitorii pot obtine acces facil la pietele internationale. In Europa, doi […]

Citeste mai mult
25/04/2025
Indicele Russell 2000

Investitiile pasive au devenit un pilon central in strategiile investitorilor moderni. In lumea financiara automatizata, tot mai multi invesitori prefera expunerea pe pietele financiare prin intermediul indicilor, acestia oferind diversificare, transparenta, costuri scazute, randamente bune etc. Desi S&P500 si Nasdaq 100 au devenit un etalon al investitiilor pasive si domina titlurile, indicele Russell 2000 ofera […]

Citeste mai mult
11/04/2025
Impozitarea jocurilor de noroc

Dacă ești în industria jocurilor de noroc, trebuie să știi că atunci când realizezi câștiguri, va trebui să plătești și impozit. Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele […]

Citeste mai mult
1 2 3 11
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram